Svenska flaggan
Seresin Estate - ärligt, ekologiskt och lite svenskt från Nya Zeeland. - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Seresin Estate – ärligt, ekologiskt och lite svenskt från Nya Zeeland.

Det är absolut inget fel på gräsig, burksparrisosande och lätt kattkissdoftande sauvignon blanc från Nya Zeeland. Men den blir inte så mycket mer än bara just osande och, ärligt talat, i längden ganska tröttsam… Fast utan den hade kanske inte Nya Zeelands vinvärld sett ut som den gör idag.   Sauvignon Blanc är fortfarande på många sätt synonymt med Nya Zeeland. Numera finns det tack och lov fler stilar av druvan.

En annan stil står firman Seresin i Wairau Valley (Marlborough) för. Vingården grundades 1992 av Michael Seresin, som fortfarande står som ägare. Chefsvinmakare, däremot är Clive Dougall och svensken Richard Gabrielsson, som är assisterande vinmakare.

DinVinguide träffar Richard över vinprovningsglasen, då han är i Stockholm i samband med Nya Zeeländska vindagen.

Rickard är Gotlandskillen, som växte upp på sina föräldrars bonngård och redan där fick känslan för ekologisk odling. Seresin Estate jobbar helt biodynamiskt och ekologiskt sedan flera år tillbaka, certifierade av Demeter. Vinerna är rena, ofta utan filtrering och jästa med vildjäst. Allt frukt handskördas och handsorteras innan pressning. Ägorna består av 170 ha, där 114 ha är odlade med vinrankor.

Vi provar första vinet, MOMO Sauvignon Blanc 2013 (nr 78400, 155 kr) som är firmans andravin. En sauvignon som på många sätt är motsatsen till den klassiska från Nya Zeeland. Det är friskt, superkrispigt med läskande syra och smak av citron, grape och lime. Härligt!

MOMO Pinot Gris 2013 (nr 78399, 159 kr) är delvis jäst på franska ekfat, för lite extra tyngd och struktur. Vinet har 10 gr restsocker, men känns ändå rent och fräscht och som givet till kryddstark mat.

Seresin producerar även chardonnay, gewürztraminer och riesling, men det är framför allt firmans pinot noir som den svenska importören har valt att fokusera på. – Det är ovanligt med single vineyards viner på Nya Zeeland, berättar Richard.

På Seresin har man valt att tänka om och tänka nytt. Till sina prestigeviner på pinot noir, tar man därför frukt från tre olika vingårdar med olika jordmånar.

MOMO Pinot Noir 2011 (nr 78398, 189 kr) består av frukt från de tre gårdarna. Det är ett saftigt och mjukt vin med ren, klingande röd frukt och fin örtighet.

Raupo Creek Pinot Noir 2010 (nr 78396, 389 kr) är oerhört aromatisk och expressiv i både doft och smak. – Det beror på lerjorden, där vinrankorna växer, säger Richard. Lera ger viner med mer frukt och smak.

Det är ett fylligt och riktigt läckert vin med fint djup och struktur.

Leah Pinot Noir 2011 (nr 78397, 249 kr), som är döpt efter Michaels dotter, är ännu ungt med fin komplexitet, röd frukt och smak av mynta, örter och anis. Rachel Pinot Noir 2011 (nr 91142, 299 kr, finns i butik) är också ungt med drag av peppar, körsbär och örter. – Ge det tio år! Säger Richard. Själv dricker jag gärna vinerna från 2007 idag. 2007 var året då då Richard började på Seresin. Idag har han och Clive jobbat ihop i 7 år och hittat sitt sätt för att komma överens om tiden för skörden. – Då sätter vi oss ner och delar en flaska Brunello. Ett ”Brunello moment”. Efter det är vi alltid överens.

Vi kommer oundvikligen in på den aldrig sinande ripasso-vågen i Sverige. – På tal om det, vad ser ni för trender i Nya Zeeland idag? – Många vinfirmor har gått över till mindre användning av ek och istället mer fräschör. Det är också vanligare med white blends; viner på viognier, pinot gris m.m. Gewürztraminer och grüner veltliner har också börjat bli populärt.

Någon brunello (sangiovese) producerar däremot inte Seresin. Den dricker man bara för att komma överens. Kanske en metod fler och fler skulle tillämpa?

Importör är Wicked Wine

De flesta vinerna ligger i beställningssortimentet

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia