Sensommar och rosé

Lugn, sommaren är inte över än. Förhoppningsvis har vi gott om soliga dagar kvar. Augusti är däremot den månad då sensommaren kickar in. 

Lite mörkare kvällar, kräftor och några av de sista semesterdagarna. Typiskt augusti. Sommaren går som vanligt alldeles för fort. Vi kan väl göra det bästa vi kan för att förlänga den? Med lite mörkare och mer kraftfull rosé till exempel. Det matchar kvällarna och de kommande kräftskivorna.

Allt ljus har varit på just ljus rosé i några år. Blek, blekare, blekast. Det är dags att vända trenden nu. Mörk, mörkare och mörkast kanske? Eller åtminstone rosé från andra områden än just Provence. Men det är lättare sagt att gjort (skrivet). Utbudet av denna av typ av rosé är helt enkelt för skral.

Bolis roséhyllor är väldigt ljusa, förutom några få undantag. Jag har letat fram några av dessa undantag och även tagit mig utanför monopolets gränser.

Franska Vinkompaniet har ett fint utbud av rosévin, allt från kralligt och kraftfullt till det mer svala á la Provence. Här kan du bland annat hitta fina rosa bubblor, den underbara rosén från Domaine de la Mordorée – vilken klassas som en av världens främsta  – samt spännande viner på udda och nya druvor. Jag har provat ett gäng och hittat flera nya favoriter.

 

Annons:

Tiden är inne för sensommarrosé!

Från Franska Vinkompaniet

Du beställer enkelt via hemsidan: https://butik.franskavinkompaniet.com/category/leverans-sverige

Räkna med några veckors leveranstid. Sista dagen för beställning till Sverige är den 13 augusti.

Clos Saint Vincent – Le Clos Rosé 2016, 269 kr. 

Högt prissatt, men vinet kostar även 25-30 euro i resten av Europa. Ett lågt skördeuttag och manuella skördar är några av orsakerna.

Le Clos är mycket seriös och inte så lättflörtad. I doften; en fin mix av sälta, flinta, rök, stenar och mineral. I smaken hittar vi syrlig frukt i form av grapefrukt, lite lingon, rönnbär och vita jordgubbar.  I eftersmaken hittar jag vita mandlar, kalk och ett gäng örter som salvia och timjan. Inte din klassiska sydfranska rosé. Men varför inte prova något annat? Den nya druvupplevelsen braquet får du på köpet.

Innehåll: 100 % Braquet

Domaine Charvin – Côtes du Rhône Rosé 2016, 153 kr. Finns även i en blandlåda.

Rosé från Rhône skulle jag gärna sippa på oftare. Syran är på topp och de fräscha smakerna av röda syrliga bär mixas med rosmarin, lagerblad, anis och stenig sälta. En helt torr och genuin rosé med lång, uppfriskande eftersmak.

Producenten Domain Charvin arbetar ekologiskt, med en certifiering och använder bara naturlig jäst och tillsätter givetvis ingenting till vinerna.

Innehåll: Grenache och cinsault

Grand Guilhem – Rosé 2016 IGP Vallée du Paradis. Finns i en blandlåda. 

Läckert mörk och svalkande rosé från den ekologiska producenten Grand Guilhem i Fitou. Klassisk sydfransk blend med torra och krispiga smaker av vildhallon, smultron, granatäpplen, vattenmelon, vita vinbär och plommon. Stenig och seriös i stilen.

Innehåll: 70% mourvèdre, 20 % grenache gris och noir och 10 % syrah.

Domaine Charles Baur – Crémant d`Alsace Rosé, 185 kr 

Mousserande från Alsace, som gjorts enligt champagnemetoden. Ekologiskt från familjefirman Charles Baur.

Maxade syror och en hel korg fylld med bär; lingon, tranbär, granatäpplen, smultron och till och med en skopa rönnbär. Ihållande eftersmak som fortsätter smakresan med blodgrape, sälta, stenrök och en fin stramhet. Skitgott rent ut sagt.

Innehåll: 100 % pinot noir

 

På Systembolaget hittade jag två spanjorer som vågar gå sin egen väg. 

Prado Rey Rosado Barrica 2016, nr 92426. 109 kr. Lanserades i maj, skynda knip de sista flaskor. 

Kraftfull blend på lika delar tempranillo och merlot, som dessutom har lagrats på fat. Här får vi valuta för 100-lappen. Tanniner och djupa smaker av syrliga körsbär, plommon, örter och fin sälta. En briljant matrosé!

Las Cañadas Bodegas y Viñedos Ponce 2016, nr 99729. 119 kr. 2000 flaskor lanserades i maj, samtidigt som Prado. Det finns fortfarande flaskor kvar att investera i. 

Rosé på inhemska druvan bobal, ja tack! Personligt och inte minst kanongott, med peppriga drag av lingon, granatäpplen och rökig sälta i eftersmaken.

 

Läs mer

Fler artiklar