Svenska flaggan
Sardinien - en pärla i Medelhavet - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Sardinien – en pärla i Medelhavet

Sardinien är Medelhavets näst största ö. Konstigt nog kommer den lite i skymundan av Sicilien och Mallorca. Det ska vi ändra på!
Jag besökte Sardinien, för första gången, sommaren 2012 och blev helt hänförd. Det är vackert. Genuint och rustikt. Vänligt och välkomnande.

De första nätterna spenderades på Hotel Cala di Lepre, som ligger längs med Costa Smeralda. Überlyxiga kusten på Sardiniens nordvästra del. Fast allt är inte überdyrt för det. Hotellet ingår i en kedja, Hotel & Resorts Delphina, vilket ger tillgång till de andra tillhörande resortsen i området. Perfekt om man vill ha miljöombyte någon dag.
Det ligger också nära de trevliga småstäderna Arzachena och Palau. Palau blir snabbt en favorit då vi hittar en vinbar nere vid hamnen; Rosso E Bianco Wine Bar. Här serveras gott om lokala viner till riktigt bra priser.
Cantadi Santadi, ett känt vinkooperativ som ligger på södra Sardinien, har flera viner på listan. Vi inleder med Rocca Rubia, gjort på 100 % carignano – lokala namnet för carignan. Vinet är mustigt och personligt, med mörka toner av körsbär, örter, lite tobak och lakrits. Gott. Prislapp: 13 euro, men värt mer. Vi blir ivriga och jobbar oss upp till firmans toppvin, Terre Bruno som utöver carignan även innehåller några procent av inhemska druvan bovaleddu. Ett häftigt vin, med massor av bär, frukt och fin balans. Den ligger på cirka 30-35 euro.

Vi har så klart några vingårdsbesök inplanerade, dock inte hos någon producent som finns i Sverige ännu. Många av de större och mer kända firmorna ligger på Sardiniens södra del eller kring staden Alghero på västkusten.
Eftersom vi är i regionen Gallura (området nära staden Olbia) där druvan vermentino anses bli som allra bäst, har vi ett möte hos Capichera. Vermentino är faktiskt den enda druvan på Sardinien som har DOCG status. Familjefirman Capichera är långt ifrån störst, men de var däremot först med att producera en fatlagrad vermentino; VT. Vinet är fylligt och nötigt, med toner av vanilj och rostade fat. Jag föredrar firmans rena vermentino, utan fatlagring. Det är rikt och stramt ändå, med fin mineralitet och drag av citrus, pomelo och kryddor. Det är ingen tvekan om att Capichera kan sin vermentino.
Fast de kan rött också. Vi går över till deras två toppviner; Assajé och Mantenghja, gjorda på 100 % carignano. Det är täta och rika viner, med otrolig frukt som blåbär, jordgubbar och körsbär. Här finns även en fin mineralitet och syra. Jag tror carignano har hittat hem på Sardinien.

Resan avslutas med några nätter på Su Gologone, ett paradis inbäddat bland träd, doften av varma örter och helgrillad gris på spett. Dessa aromer möts vi av vid incheckningen; det ska tydligen vara en traditionell sardisk grillkväll. Först dukas en enorm buffé upp, med kalla specialiteter från ön. Därefter hugger man in på köttet, som kolgrillas på spett. Det är rustikt, men samtidigt väldigt härligt och genuint.
En av kvällarna serveras middagen under öppen himmel, i brödnästet. Här får vi lära oss baka pane carasau – ett tunt hårt bröd, väldigt typiskt för Sardinien som serveras till alla måltider.

Från Su Gologone är det nära till stränderna i de små byarna Orosei och Cala Gonone, där man kan hitta många bra restauranger och butiker. Här blir det många avsvalkande bad och pasta vongole som självfallet sköljs ner med frisk vermentino.
Medelhavets näst största ö, har redan en stor plats i mitt hjärta.

Smaka på Sardiniens viner

Iselis Bianco 2010, nr 75765. 129 kr. BS
Vitt vin från producenten Argiolas. Innehåll: lokala nasco 90 % och vermentino 10 %. Vinet är fylligt med lite fetma och massor med tropisk och gul frukt, med bra syra och lång eftersmak. Kul och personligt.

Iselis Rosso 2011, nr 75908. 155 kr. BS
Innehåll: lokala druvan monica 90 %, carignano 5 % och bovale sardo 5 %. Spännande vin, med fin kryddighet, bra tanniner och djup. Fullt med mörk frukt, viss mognad och bra längd.

Turriga 2008, nr 90345. 421 kr. Tillfälligt släpp, finns några få flaskor kvar.
Argiolas toppvin, som anses vara ett av Italiens bästa röda viner. Innehåll: cannonau 85 %, och 5 % vardera av carignano, bovale sardo och malvasia nera.

SM Cannonau di Sardegna DOC 2012, nr 2162. 79 kr
Ett riktigt fynd, från stora producenten Sella & Mosca. Innehåll: 100 % cannonau, som är Sardiniens synonym för grenache. Saftig och fin röd frukt, men smak av medelhavsörter, ceder och lite pinje.

Titta också efter vingårdar som: Tenuta Olbios, Santadi, Mesa Cantina, Giovanni Cherchi, Cantina Gallura.

Resa till Sardinien
Smidigast är flyg från Stockholm med Norwegian, som flyger direkt till Olbia. Resan tar cirka 3 h.
Du kan också flyga med Lufthansa, via Tyskland, till Cagliari, men då blir resan både längre och dyrare.
Ryanair flyger också direkt till Alghero, från Skavsta. Resan tar cirka 3 h.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia