Svenska flaggan
Sangiovese till nyår - DinVinguide Sangiovese till nyår
Skriven av Sofia Ander

Sangiovese till nyår

Årets sista dag närmar sig med stormsteg. En dag och kväll man vill fira ut på ett värdigt vis. Med vällagad mat, lyxigt bubbel och matchande viner till kvällens rätter. Vi väljer gärna sangiovese till nyår.

Sangiovese till nyår

Hummer till förrätt, oxfilé till huvudrätt och pannacotta, eller kanske en chokladfondant, till efterrätt. Tre klassiker som direkt dyker upp under googlesökningen och som nog kommer att tillagas i många av hemmen den 31 december. 

Idag får huvudrätten den stora huvudrollen här. Vare sig det är den traditionella oxfilén, marmorerad entrecôte, en smakrik gryta eller en vegetarisk rätt. En måltid till rött vin. Mitt val blir sangiovese från Montalcino och Chianti. 

I början av november bjöds delar av vinbranschen in till Montalcino för att prova kommande årgång 2018 av Brunello di Montalcino. Läs mer om intrycken av årgången och anteprima-provningen Benvenuto di Brunello, längst ner i artikeln. Med på provningslistan var även Rosso di Montalcino 2020 och 2021. En del av dem finns redan tillgängliga i Sverige. Årgång 2018 av Brunello får du däremot vackert vänta på. Den lanseras enligt regelverket först i januari nästa år.

Vilka viner och producenter stack ut under provningen?

En del stora namn saknades under antepriman. Namn som Biondi-Santi, Le Ragnaie, Siro Pacenti, Le Potazzine och Soldera med flera. Mäktiga producenter med prisbilder därefter. Det är dock svårt att hitta de där riktiga ”fynden” i Montalcino. Vinerna har alltid kostat mer än Chianti Classico till exempel, och kommer alltid att göra det. Området är litet men har lyckats marknadsföra sig på ett imponerade vis. Långt före andra vinregioner i Italien. Prisbilden sätts därefter. En del exemplar kostar upp mot en tusenlapp eller två, särskilt om det står Riserva på etiketten. Biondo Santi Riserva 2015 kostade till exempel 4599 kronor när den lanserades i höstas. Det är mycket pengar, men vinet – ja det är slutsålt.

Är vinerna värda sitt pris? Det får köparen och marknaden bestämma. Om jag ska lägga flera hundralappar på en Brunello är mina krav – fräschör, energi och lagringskapacitet. Vinet ska vara levande och läckert!

En hel del viner som provades i samband med antepriman präglades av viss oxidation och aningen trött och lite tung frukt. En del görs i en mer internationell och fatpräglad stil. Kanske mer riktad mot den amerikanska marknaden. En betydande exportmarknad för Brunello. Det är däremot inget jag uppskattar eller letar efter i vinerna från Montalcino.

Hos mig fastnade de nya årgångarna från Le Chiuse, La Fiorita, La Fortuna, Donatella Cinelli Colomobini, La Magia, Mastrojanni, Val di Suga, San Polo, Poggio di Sotto och Lisini med flera. Många av dem har friskheten, livligheten men också den där nyanserade mognaden och den sensuella lätt knäckiga profilen jag ändå gillar och som gör Brunello till just Brunello.

Med det skrivet bör det tilläggas att jag har ett gott öga till Chianti Classico också. Där är utvecklingen en liten annan än i Montalcino. Man har gjort ett ordentligt lyft de senaste åren, med zonuppdelningar och hittat sin identitet mer och mer. Vi har skrivit mycket om regionen som ni kan läsa mer om nedan. Här får man också många gånger en härlig vinupplevelse för bara kanske 150 kronor. 

Hur ser det ut hos monopolet då, vad finns tillgängligt till nyårsmiddagen?

Fyra tips från Montalcino 

Fattoi Brunello di Montalcino 2016, nr 3097. 259 kr. Fast sortiment, finns i 35 butiker

Lysande pris och en lysande årgång. Modern och körsbärsfräsch i stilen och i samma sipp hittar vi den karaktäristiska fatkryddan, inslag av pomerans, torkade örter och ceder.

Val di Suga Brunello di Montalcino 2016, nr 42302. 259 kr. Fast sortiment, finns i cirka 50 butiker.

Pålitlig personlig favorit. Ännu mer idag, då årgången verkligen briljerar. Finkorniga tanniner i sällskap av vilda hallon, röda körsbär, pomerans, rostade hasselnötter och torkad rosmarin. Kan leva länge men bjuder redan på en fin vinupplevelse.

Brunello till nyår    Brunello di Montalcino Val di Suga, 2016

 

Ciacci Piccolomini Rosso di Montalcino Rossofonte 2020, nr 54257. 259 kr. Ordervara

En Rosso ska inte underskattas. Här blir det en variant 2.0, med selekterad frukt från en specifik vingård – Fonte. Ett vin som kittlar till med rödrosig energi. Tjusigt med sin fräschör, saftiga syra och djup från surkörsbär och vilda hallon.

Casanova di Neri 2017, nr 79234. 529 kr. Fast sortiment, finns i 13 butiker

Från elegansen i 16 till med trixiga och varmare 17. Casanova har fixat det bravur. När andra producenter präglas av alkoholvärme och mörkare frukt, har man här lyckats behålla friskheten och spänsten. Den höga altituden i Montalcinos norra delar, där Casanova ligger, bidrar onekligen med svalka och ett bra lyft i frukten. Farligt njutbart med strimmor av blodapelsin, röda körsbär, valnötter och sandelträ.

Brunello till nyår    Brunello till nyår

 

Två viner från Chianti Classico 

Cecchi Storia di Famiglia Chianti Classico 2019, nr 73273. 129 kr. Fast sortiment, finns i över 200 butiker. 

Cecchi är familjegården som verkligen vässat till sina viner de senaste åren. Fokus på sangiovese, mindre extraktion och inte samma strävan efter Parker-poäng lyder visionen. Vi hittar ett tydligt bevis i denna druvrena sangiovese. Röda friska bär, körsbärskärnor, saftiga plommon, ett uns kakao och ett skönt tanninrasp i slutet – detta är helt klart ett av de stora fynden på hyllan.

Terreno ASofia Chianti Classico 2017, nr 78911. 349 kr. Ordervara 

På den svenska vingården Terreno i Greve in Chianti styr Sofia Ruhne vinrodret med säker och varsam hand. Alla vingårdar är ekologiskt certifierade och sangiovese är den stora stjärnan. Frukten till detta vin kommer från deras äldsta vingård planterad 1980. Ungt och lagringsdugligt absolut. Men förgyller också nyårsmiddagen om krämig risotto och en fin oxfilé står på menyn. Skönt drag i tanninerna, bra kraft och energi i den syrliga körsbärsfrukten, stråk av pomerans och torkade aromatiska Medelhavsörter. Vackert. 

Sangiovese till nyår     Terreno ASofia Chianti Classico 2017

Bild från DinVinGuide

Sangiovese till nyår

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer