Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Sofia Ander

Sallad, sommar och svalt vin

Kaninmat?! Det tycker nog de största karnivorerna om sallad. Men det är ju lite mer än ett trist salladsblad och en morot. 

1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/08/tonfisksallad-e1438945471701.jpgGrönsaker är ett måste på matbordet, åtminstone hos mig. Antingen i form av en hel rätt eller som ett tillbehör. På sommaren blir det allt som ofta en hel måltid. Grönsaker är latmat helt enkelt. Gör en bas på gröna blad, tomater, avocado, groddar och lägg på nåt protein och toppa gärna med olika fröer och kanske en smulig ost. Det är inte svårare än så att fixa en enkel sommarlunch eller middag.

Vilka är det mest populära salladssorterna då? Och den viktigaste frågan – vilket vin dricker vi till?

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/04/farskpotatissallad.jpg

Salade niçoise

Den klassiska salladen från Nice, bestod ursprungligen av hårdkokta ägg, anjovis, oliver och olivolja. Tonfisk och andra ingredienser som potatis och haricots verts har adderats under årens lopp. Jag lägger gärna till allt ovan för att få en mer mättande och rejäl sallad.

I Frankrike sköljer man ser sin salade niçoise med ett svalt rosévin från trakten. Vi gör detsamma.

Petit Cuvée Madame 2016, nr 78359. 85 kr

Friskt, somrigt och fyllt med röda vinbär, jordgubbar och hallon.

Sallad, sommar och svalt vin

Coleslaw

Detta är egentligen ett tillbehör. Ett krämigt och görgott sådant. Den bästa partnern till grillat, som kyckling, korv och revbenspjäll. Den är nog mest utbredd i USA, särskilt i södern där den är viktig till deras hamburgare, pulled pork och det mesta som är rökt. Ursprunget är däremot Holländskt. Ordet ”koolsla” är förkortningen på koolsalade – kålsallad helt enkelt.

Huvudingredienserna består av riven vitkål, morot, majonnäs, naturell yoghurt – typ turkisk, lite vinäger, salt och peppar. Et voilà!

Coleslaw och hederlig pulled pork eller grillad kyckling kräver ett amerikanskt vin. Gärna en smörig chardonnay.

Chateau Ste Michelle Chardonnay 2015, nr 6447. 119 kr

Ett vin som har allt vi behöver; brynt smör, lite fat, nötter och tropisk frukt.

Sallad, sommar och svalt vin

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/grillad-sallad.jpg

Potatissallad

Nej, inte den geggiga sorten man köper på burk. Vi gör naturligtvis vår potatissallad själva! Allt som behövs är färskpotatis, olivolja, vinäger, franska senap, örter efter smak och gärna en skopa kapris. Detta är en hederlig fransk variant, fast jag har serverats liknande i både Tyskland och Österrike. Grymt gott som en hel rätt om man blandar i kokt ägg eller något annat protein. Annars tycker jag vi kör den till en wienerschnitzel.

Pratsch Grüner Veltliner 2016, nr 2922. 89 kr

Pigg grüner från Österrike är ett måste till schnitzel. Här ett ekologisk vin med smaker av vitpeppar, citrus och päron.

Sallad, sommar och svalt vin

Thaisallad

Det finns mängder med recept på thaisallad. Med eller utan räkor. Med kött eller jordnötter. Allt är en smaksak. Tanken är att den ska vara lite het, innehålla strimlade grönsaker, koriander och fisksås. Har du dessa grejer i, är du en bra bit på väg. Tillsätt gärna soja, sesamolja och eventuellt lite palmsocker efter egen smak och tycke. Jag snålar aldrig med chilifrukten, så ett vin med viss sötma är ett måste till. Het mat dämpas nämligen av söta friska viner.

Leitz Dragonstone Riesling 2016, nr 72716. 109 kr. Beställning

Halvtorrt med helsmak; gula stenfrukter, mogen citrus och lemonad.

Sallad, sommar och svalt vin

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer