Svenska flaggan
Rött vin och rotfrukter
Skriven av Sofia Ander

Rött vin och rotfrukter

Vi följer upp artikeln om vita viner och rotfrukter med siktet (läs vinglaset) helt inställt på röda viner. Det är ju höst.

Rött vin och rotfrukter

Att rotfrukter och vin är en bra kombination konstaterade vi redan förra veckan. Vitt som rött – allt beror på receptet, smakerna och även din egen preferens. Om vi nu ska hålla oss till röda viner och rotfrukter krävs det mer tryck i smakerna, mer tålamod och gärna en del av flaskans innehåll i grytan.

Tre rotfrukter delar på huvudrollen idag – rödbetan, kålroten och palsternackan. Tre rotfrukter med stor karaktär, ordentligt med smaker och en uppsjö av tillagningssätt. Vi letar fram inspirerade recept i våra arkiv och matchar med viner i hyggliga prislägen. 

 

Rödbetan

Rödbetor är en av många svenska betor i säsong. Smaken går år det jordiga med försynt sötma. Smaker som styr oss åt ett rött vin, fast med mer lätthet och svalka än tyngd och fat. En pinot noir till exempel, eller cinsault skulle sitta fint. En saftig garnacha eller ett rött med aningen sälta blir också ett fint val. Ugnsbaka rödbetorna, servera med flingsalt och uppvispad getost, eller varför inte som en carpaccio toppad med smulor av stekt parmaskinka och rostade nötter?

Två viner som gillar ovan rätter

Parajes del Valle Monastrell 2021, nr 2532. 99 kr. FS

Monastrell som går åt det slankare hållet. Järnig sälta backas upp av skogshallon, saftiga jordgubbar, vilda varma örter och viol. Kyl ner och njut till rödbeta carpaccio style eller ugnsbakad dito med spansk chark.

Rosenthal The Marker Pinot Noir 2021, nr 6407. 149 kr. FS

Varma röda jordar, torkade örter, lagerblad, en liten karamell, muskot och mogna löv. Finstämd pinot som har med sig en känsla och doft av höst, en färgstark sådan. Fyll vinglasen ordentligt och njut till en varm borsjtj (ungersk rödbetssoppa) eller varför inte till salladen nedan?

Rött vin och rotfrukter    Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022

Kålroten och palsternackan

Kålrot och palsternacka är två av mina favoritrotfrukter. De är inte särskilt vackra att se på – men desto mer smakar insidan – särskilt efter tillagning. Prova att baka en hel kålrot i ugnen. Skala den, lägg in i folie med smör och örter. Låt den ligga där och gotta sig i några timmar på låg värme. Ut kommer en krämig, kola-lik och helt transformerad kålrot. Ett klockrent tillbehör till ett långkok, på högrev till exempel. Eller för vegetarianen – en gryta på linser och rött vin.

Samma gäller palsternackan. Skala, skär i små bitar, ös på med örter och in i ugnen. Ännu ett bra tillbehör till en kött, kyckling eller något annat i proteinväg. Båda rotfrukterna är perfekta att göra höstkok på. För en matchning med rött vin – i med rödvin i grytan, lite tomatkross och tomatpure. En rik buljong och vild garrigue bygger en smakbrygga till ditt röda vin.

 

 

Garrigue finns ofta i vinerna från södra Rhonedalen. Som rosmarin, timjan, oregano, fänkål, anis - vild vegetation och buskar i Medelhavet. I Sydafrika går örterna under namnet fynbos.

Tre viner med adress Rhonedalen

Alain Jaume Côtes de Rhône Grand Veneur Organic Reserve 2020, nr 72034. 119 kr. FS

Pålitligt och ekologiskt från familjeegendomen Alain Jaume. Goda vinvännerna grenache och syrah ger rejält med valuta. Stilen är direkt med skogshallon, blåbär, viol och ett fång örter.

Delas Côtes-du-Rhone Saint Esprit 2020, nr 71832. 119 kr. FS

Syrah-baserad klassiker sprängfylld med peppar, lagerblad, sötsyrliga skogsbär och ordentligt med vild och vacker garrigue. Finns även på magnumflaska – perfekt till den stora söndagsmiddagen.

Domaine Saint Amant – Famille Jacques Wallut Grangeneuve 2019, nr 94939. 189 kr. 1440 flaskor lanserades 16/9.   

Beaumes de Venise står det på buteljen och då kanske många tänker sött vin. Inte i detta fall. Innehåll? Grenache, syrah, carignan och några stänk viognier. Vingårdarna är gamla, precis som faten. Det ger koncentration men också ett lyft i frukten. Stornjut av nypon, körsbär, hallon, plommon, vilda örter och sandiga tanniner.

Rött vin och rotfrukter  Rött vin och rotfrukter  Sofias tips - tillfälligt sortiment 16 september 2022

Två viner från Sydafrika

Jonty’s Ducks Pekin Red 2019, nr 2243. 119 kr. FS

Kombon shiraz, cabernet franc, petit verdot, malbec, merlot och cabernet sauvignon bjussar på fräscha och pigga smaker av skogsbär, lakrits, svartpeppar och en ekologisk certifiering.

David & Nadia Pinotage 2020, nr 94750. 169 kr. 4800 flaskor lanseras nu på fredag 14/10.

Bästa årgången hittills av denna pinotage, Sydafrikas egna druva? Det bestämmer vi! Mer pinot-lik med saftiga toner av hallon, smultron, röda körsbär och stenrök. Pinot-lik i sitt pris är den dock inte – superfynd är det minsta jag kan skriva! Njuts bäst, och mest, i välfyllda bourgognekupor.

Rött vin och rotfrukter  Sofias tips - tillfälligt sortiment 14 oktober 2022

 

Bild från DinVinGuide

Rött vin och rotfrukter

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer