Rosso – en gyllene medelväg

Hur gör man för att lära känna en ny vinregion, eller kanske en druva på bästa vis? Man smygstartar, jobbar sig och smakar sig uppåt. Eller så kanske man stannar där. Vid inledningen och introduktionen. Med skenande vinpriser och haussade årgångar så kan det många gånger räcka med en Rosso. 

Rosso – en gyllene medelväg

Sakta men säkert har spärren för vad vi konsumenter vill lägga på en flaska gått upp. Vi har letat oss över 100-kronors spärren. Plötsligt öppnar vinvärlden upp sig, med nya smaker och utmärka vinupplevelser. Många gånger kan det räcka att gå upp till 150-kronors lappen och stanna där. För i det prisspannet hittar vi flertalet vinjuveler från bland annat Umbrien och Toscana.

Montefalco Rosso

Vinerna gjorda på 100 procent sagrantino från distriktet Montefalco i Umbrien har, än så länge, inte drabbats av prishybris. Här är det snarare en fråga om att vinerna är rätt tuffa i sin ungdom och kräver en del av sin vindrickare. Tid, tålamod och gärna lagring. Samt mat. En Montefalco Sagrantino är nog inte det mesta smarta vinvalet att rivstarta med om man vill lära känna druvan och Umbrien.

Personligen älskar jag fullblodsvinerna från Montefalco, men njuter lika mycket av en Rosso från området. De kostar generellt hälften av vad en Montefalco Sagrantino DOCG gör och är tillgängliga på momangen.

Enligt lag och konsortiet i Montefalco ska en Rosso bestå av 60-80 procent sangiovese, 10-25 procent sagrantino och allt från 0 till 30 procent andra lokala druvor. 

Med bara en liten andel av personliga sagrantino i flaskan kan man få en bra inblick i vinets stil. Fast utan att behöva invänta vinet i flera år, eller tugga sig igenom kärva tanniner.

Ett snyggt exempel på Montefalco Rosso kommer från Arnaldo Caprai, som nyligen lanserades i det tillfälliga sortimentet. Blenden består av 70 procent sangiovese, som ger friskheten och den röda frukten till vinet. Sagrantino upptar bara 15 procent men står för både bett och struktur – precis det man vill ha. Resterande del merlot mjukar upp och lockar till ännu en stadig klunk till en rykande varm bolognese.

Arnaldo Caprai Montefalco Rosso 2018, nr 92319. 149 kr. 13200 flaskor lanseraders den 7/9 och finns kvar i flertlabuker butiker.

En till favorit kommer från familjefirman Lungarotti, en av de största i Umbrien. De äger två egendomar, varav en ligger i Montefalco. Läs gärna mer om firman i Anders fina artikel här.

Deras Rosso 2016 är liknande blenden i Caprais Rosso, och man är även ekologiskt certifierade sedan 2014. Här finns allt  som är så läckert med välgjorda italienska röda viner, fast med det lilla extra. Struktur, fräschör och balsamiska toner som vävs samman med syrliga körsbär och vilda hallon. Ett utmärkt matvin. Jag tänker mig Lungarotti och lasagne, per favore!

Lungarotti Montefalco Rosso 2016, nr 79141. 169 kr. Ordervara.

 

Sofias tips - tillfälligt sortiment 7 september 2021    Rosso - en gyllene medelväg

Annons:

Rosso di Montalcino

Regelverken för Brunello är strikta och området fick sin DOCG-status 1980. En Brunello di Montalcino ska enligt lagen innehålla enbart 100 procent brunello, och måste lagras i minst två år på ekfat och därefter fyra månader på flaska. Först fem år efter skörden kan vinet komma ut till försäljning. Brunello är samma druva som sangiovese, dock i en klonad variant med något mörkare rostbrunfärg och ger en lite annan struktur på vinet.

Prislappen då. Däri ligger den stora skillnaden. Brunello har alltid, och kommer alltid, vara relativt kostsamt och framför allt exklusivt. Räkna med minst 300 kronor  – då har man tur – och stadigt uppåt för en flaska Brunello idag. Med stora årgångar som 2015 och 2016 i ryggen, skenar priserna ännu mer. Då får vi addera ett gäng 100-lappar till.

Vill man istället behålla några hundringar och kanske dra korken ur en flaska mitt i veckan? Då är Rosso di Montalcino svaret. Den mer ungdomliga, lättsamma och framför allt charmerande varianten av Brunello. Samma druva i fokus – 100 procent brunello/sangiovese, fast från gårdar som istället DOC-klassas. Vinerna kan lanseras redan 1 september, året efter skörden.

 

 

Även här ligger prisnivån från cirka 150 kronor och uppåt. Mer pengar över till annat alltså, fast den härliga smakupplevelsen finns ändå där.

Col d’Orcias Rosso är ett lysande exempel på hur direkt charmerande och drickvänlig Rosso di Montalcino kan vara. Nya årgången från den ekologiska gården sprakar av energi och svalkande syror. Sangiovesefrukten visar upp hela sitt register bestående av tranbär, lingon och vildvuxna örter som rosmarin och lagerblad. Klockrent till allt från chark till frasig pizza.

Col d’Orcia Rosso di Montalcino 2019, nr 2576. 149 kr. Fast sortiment

Tenuta Buon Tempo är en något mindre egendom bestående av cirka 14 hektar vinodlingar. Allt är ekologiskt certifierat och drivs faktiskt en av svensk – Per Landin.

Deras Rosso är den perfekta starten, både vinmässigt och smakmässigt, på en resa i vackra Montalcino. Vinet jäser på ståltank och lagras därefter en kortare tid på stora slovenska fat och små neutrala fat. Här finns en häftig nerv och gott om eggande frukt. De röda bären är knapriga och kittlar smaklökarna med sina mineraler, sin lyster och ostoppbara energi. Risotto eller pasta med tomatsås och burrata, du väljer.

Tenuta Buon Tempo Rosso del Montalcino 2019, nr 74074. 175 kr. Ordervara

Rosso - en gyllene medelvägRosso - en gyllene medelväg

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar