Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fredriks bubbel - roséchampagne
Skriven av Sofia Ander

Rosévin med attityd

Vi kunde inte få en bättre start på sommaren med denna sol och oväntade värme. Rosévinerna har gått som tåget - både på krogen och på monopolet. De ljusrosa sorterna från Provence är fortfarande dominerande. Fast rosé görs på många andra platser i vinets värld. 

Att Provence dominerar är inte så konstigt. Området producerar mest rosé helt enkelt. Rosévin och Provence är synonymt med varandra. De står för den laxrosa, blekrosa och ibland nästan mer vita än rosa stilen av rosé. Älskad av många och lätt att känna igen. 

Fast en rosé ska väl ändå vara rosa?

Det råder ingen tvekan om att kvalitén på rosévin har höjts under de, låt säga, senaste 10-15 åren. Rosé är inte enbart en banal, småkladdig och enkel sommardryck längre. Provence ska absolut ta åt sig en stor del av äran. Vinerna därifrån har både syran och fräschören som tidigare har saknats. 

Trendkänslig som vinvärlden är, har många producenter tyvärr känt sig nödgade att fortsätta på ett tryggt och inkört spår. Det väldigt blekrosa spåret. Ingen vågar bekänna färg längre. Knappt Spanien ens, som annars producerat massiva roséer. Italien tar samma säkra spår. Ju ljusare desto bättre. Tror man. Det blir snarare en globalisering som gör att all roséviner ser likadant ut var den än kommer ifrån. Och framför allt smakar likadant. 

Men misströsta icke. Tiden är inte helt ut led. Räddningen finns närmare än du tror. Den kommer i form av tre roséviner som vågar bekänna färg. De har attityd. Smak. Och rejält med ursprung. 

 

Ta en välbehövlig Provence-paus och skåla in sommaren med dessa tre färgstarka tips.

Pietradolce Etna Rosato 2015/2016

Pietradolce är redan en personlig favorit. De gör under på Etnas vulkan – prova deras röda viner så förstår du. Deras vita vin kommer också med ett utropstecken. Vulkanjordar i flytande form. När det kommer till firmans rosé lämnas inget åt slumpen.Innehåll: 100 procent nerello mascalese – den viktigaste druvan på Etna. Här bjuds på en saltstänkt smakresa. Syror, mineraler, stenrök, grus och stora skopor med lingon, tranbär, rönnbär och torkade citrusskal. En rosé med attityd alltså.

Grymt gott till grillad vit fisk med kapris, fritto misto med aioli, carpaccio på lax eller pilgrimsmussla med rivet apelsinskal och flingsalt eller en spröd och tunn pizza med sardeller, oliver och parmesan.

Årgång 2015 ligger i beställningssortimentet och säljs i en låda om sex viner. Fördel eller nackdel, det bestämmer du. Vinet håller fortfarande ihop fint och kommer att smaka bäst i sommar och tidig höst.

Vill du hellre ha nyare årgång 2016, får du beställa via Danmark hos Atomwine. Där säljs den styckvis för 149 danska kronor. Risken (?) finns dock att du beställer några viner till när du ändå är inne på sajten…

Twenty Twelve 2016, nr 71408. 194 kr. BS

Vissa viner tenderar att etsa sig fast i smakminnet – Twenty Twelve är en sådan. Denna färggranna rosé njöt jag av i Palma, Mallis för några år sedan. Då hade den ännu ingen svensk importör. Här snackar vi färgattityd! Typ motsatsen till en rosé från Provence och alla andra vinländer som apar efter. Se den mer som ett rött vin, fast servera den svalt. Flaskan har också attityd, faktiskt en sådan man sparar och stoppar ett ljus i. På riktigt.

Innehållet är gjort på en mix av inhemska och internationella druvor: callet, cabernet sauvignon, syrah, merlot och manto negro.

I flaskan trängs körsbär, plommon, vildhallon, skogsbär, örtkvistar och stor kraft. Inte din vanliga rosé alltså. Den kommer dessutom smaka minst lika bra nästa år och jag vågar nog även skriva sommaren 2020. Producenten Es Fangar jobbar ekologiskt och har fler viner i sitt sortiment som finns vi beställning.

Matcha maten med färgen. Musslor i en mustig tomatsås, grillat ljust kött med ratatouille, den spanska grytan med potatis och chorizo som har sitt ursprung i Rioja. Grillad vit fisk med ajvar blir också utmärkt till. Våga också testa till grillad fläskkarré med en sallad på färskpotatis och fetaost.

 

Teusner Rosé Salsa 2016, atomwine. 149 danska kronor. 

Teusner från Australien är rena rama bärbomben, fylld med hallon, plommon, körsbär örter, anis, lakritsrötter och lätt rostade toner från faten. Japp, rosén har faktiskt spenderat en kortare tid på fat. Först en snabbis vid själva jäsningen och därefter några månader på hogsheads. Innehåll: grenache, mataro och montepulciano.

Inte heller en särskilt konventiell rosé alltså. Även här får vi en redig dos med färg och smak och en puff av den röda lerjorden som är ett signum för Barossa.

Spara till nästa sommar eller skruva upp till grillad tonfisk med gremolata eller såsen mojo rojo från Kanarieöarna. Kött är inga problem för Teusner, testa till grillad chorizo eller helgrillad kyckling som fått extra mycket smak av rökt paprikapulver. Och hamburgare! Mums!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer