Svenska flaggan
Rosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment över 100 kronor
Skriven av Sofia Ander

Rosévin 2021 – bäst i test i fast sortiment över 100 kronor 

DinVinguide.se har nu kommit fram till sin genomgång av roséviner i det fasta sortiment, som kostar från 100 kronor och uppåt.

Rosévin 2021 – bäst i test i fast sortiment över 100 kronor

Våren må ta en paus ibland, men i skrivande stund är den tillbaka. Trenden pekar också mot att vi gärna öppnar en flaska rosé mitt i vintern. Kanske för att klara oss igenom mörkret. Eller för att kvaliten på rosé har gått upp och därmed blivit ett finstämt matvin, året om.

Det fasta sortimentet med rosé över 100 kronor är oväntat magert. Bara 12 artiklar enligt Systembolagets hemsida. Däremot är det välfyllt bland ordervarorna. Där ligger hela 258 olika typer av roséviner och väntar på att klickas hem via din dator. Därför har vi tagit med några bonusviner, med det där lilla extra, som vi tycker ni ska beställa.

 

 

I vilket fall som helst - rosévin har aldrig varit så bra och så efterfrågat som det är idag.

Rosévin 2021 – bäst i test i fast sortiment över 100 kronor

Under maj månad kommer det även många rosa måsten som lanseras i tillfälligt sortiment. Här hittas allt, från knaprig lavaosande Etna-rosé, kraft från Argentina och örtspäckat från Österrike. Samt mycket mer. Framtiden ser rosa ut!

 

Ricasoli Albia Rosé 2020, nr 2248. 109 kr

Toscana står det på flaskan och då kan man tänka sangiovese som innehåll också. Den får sällskap av 20 procent merlot. En trivsam duo där sangioveses fräschör och syrliga körsbärstoner knyts samman med saftigt granatäpple och rosa grapefrukt. En insalta caprese och ett glas Albia känns helt rimligt.

Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt 2020, nr 5600. 119 kr

Höga syror, massiva mineraler, fin energi och peppriga drag av rosa grape, vilda örter, nypon och flingsalt. Ekologisk rosé i en egen stil på inhemska druvan zweigelt. Då ursprung är Österrike känns en schnitzel helt rätt till eller kanske vit sparris med tunna skivor mangalica-skinka och pepprig olivolja.

Les Lauzeraies Tavel 2020, nr 2724. 129 kr

Japp, Les Lauzeraies är med i år igen. Hur skulle det annars se ut? Eftersom den är en av få rosévin som också sticker ut! Kraftfullt och som alltid lagringsdugligt med djupa aromer av körsbär, vildhallon, viol och smakrika kryddor. Tveklöst en av de bästa rosévinerna på hyllorna.

Rosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment över 100 kronor   Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt 2020  Rosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment över 100 kronor

 

 

Cuvée Madame Sélection de Mademoiselle 2020, nr 2203. 129 kr

Floralt, friskt och riktigt smarrig med somriga smaker. Madame bjussar på hallon, saftig vattenmelon, rosa grapefrukt och aptitretande syror. Genuint och traditionellt med bra spänst. Provence i sitt esse.

Berne Inspiration 2020, nr 2607. 139 kr

Saftigt och stiligt på klassiskt Provence-vis. Ett vin att möta våren med då det också smakar vår, och sommar. Vildhallon, svenska jordgubbar, blodapelsin, viol och varma vilda örter bjuder Berne på.

Château Minuty x 2

M de Minuty 2020, nr 2590. 139 kr

Minuty var startskottet för en ny nivå av rosévin i Sverige. Bort med det söta och enkla. Fram med vilda hallon, pomerans, pigga mineraltoner och fräschör. Detta var cirka 10 år sedan och M står sig än.

Minuty Prestige 2020, nr 79353. 169 kr

Ett litet kliv upp, både prismässigt och smakmässigt. Hos Prestige är syran något högre, frukten lite mer intensiv och röd. Tänk blodapelsin, vita vinbär, lingon, tranbär och rönnbär. Uppfriskande, uppiggande och tummen upp!

Rosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment över 100 kronor       Berne Inspiration 2020      Rosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment över 100 kronor   Rosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment över 100 kronor

Fyra rosa bonustips att beställa

Domaine Brescou Fleur d’Ete 2020, nr 70323. 119 krRosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment över 100 kronor Rosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment över 100 kronor

Grenache styr smakrodret och tar med oss på en intensiv resa.

Körsbär, plommon, villdhallon, anis och mäktig mineralsälta – allt finns hos Domaine Brescou som ligger i Languedoc. Från och med årgång 2020 är man dessutom ekologiskt certifierade.

E.Guigal Côtes du Rhône Rosé 2020, nr 50612. 129 kr

Guigal behöver nog ingen närmare presentation. Men denna nyhet från Rhonedalen lyfter vi gärna fram. Tilltalande blend på merparten grenache blir ett örtspäckat och saftigt vin, laddat med vilda skogsbär, lagerblad och behaglig kraft.

 

Domaine d’Aspras Tomares Ballus Rosé 2020, nr 51244. 149 kr

Oerhört läckert med svalkande smaker av blodapelsin, syrliga hallon, tranbär och varma Medelhavsörter. Tomares Ballus Rosé 2020

Lägg till en skön stenig sälta och vi fyller på glaset. Igen.

Lägg även till en ekologiskt certifiering och Domaine d’Aspras får ett till pluspoäng. Tidlöst från Provence.

 

Rosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment över 100 kronor

Domaine des Tourelles Rosé 2020, nr 70899. 155 kr

Cool rosé som går sin egen väg.

Vägen tar oss till Libanon och innehållet består av en rätt ovanligt rosa mix på cinsault, syrah och tempranillo.

Bara där visar Tourelles vad den går för, med lätt exotiska aromer av vita jordgubbar, rosépeppar, torkade nypon, myntakvistar och viol som forsar ur glaset.

 

Bild från DinVinGuide

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer