Svenska flaggan
Rosé från Languedoc - DinVinguide Rosé från Languedoc
Skriven av Sofia Ander

Rosé från Languedoc

Förra veckan tog vi en sväng till soliga Provence för ett stopp bland vingårdar med provning av roséviner. Nu går resan västerut, mot Languedoc.

Rosé från Languedoc

Languedoc med omnejd bör tilläggas. När vi började kika på sortimentet kunde vi inte utesluta andra delar av södra Frankrike. Pays d’Oc är en stor och övergripande appellation, det största vinområdet i hela Frankrike till och med. Det tar sig från Pyrenéerna österut till Provence. Här ingår flertalet mindre distrikt inom Languedoc-Roussillon, där rosé är en viktig del av produktionen. 

Likheter med grannen Provence i öst finns naturligtvis. Likheter och inspiration ska tilläggas. Languedoc präglas också av ett varmt klimat, med cirka 2000 soltimmar årligen. Rosévin behövs med andra ord! Stilen är ljus även här och druvorna är klassiska sydfransoser som grenache, carignan, syrah och cinsualt. I Languedoc produceras däremot övervägande rött vin, upp mot 90 procent.  

Smakprofilen går åt det krispiga, örtiga och svala. Överlag är prisbilen något mer human än i Provence. Du kan få ett välgjort och balanserat rosévin för runt en 100-lapp med ursprung Languedoc eller Pays d’Oc. Det som framför allt sticker ut i provningen är årgången 2021. Den skiner, sjuder och präglas av röd knaprig frukt, mineralsälta och precision. Precis det man eftersöker i ett glas rosa vin. 

Det blir också två bonusviner under appellationen IGT – Méditerranée. Där ingår förvisso Provence, men det täcker även in delar av Rhône-dalen, Loiredalen och till och med Korsika. Merparten av vinerna under denna märkning är rosévin. 

 

Visste ni förresten att det såldes nästan 19 miljoner rosévin i Sverige förra året? Bara tio år innan dess såldes ungefär hälften så mycket.

Tre säkra köp för runt en 100-lapp

Puy Cheri Rosé 2021, nr 2209. 79 kr. Fast sortiment, finns i samtliga butiker och även i andra format.

Utmärkt exempel på kombinationen sympatiskt prisbild och ett lika sympatiskt vin med adress Languedoc-Roussillon. Njut av saftiga hallon, grapefrukt, vita och röda vinbär och uppfriskande syror. Pluspoäng för den lätta glasflaskan. Boxvinet från Puy Cheri är förresten det mesta sålda rosévinet på Systembolaget i dagsläget.

Côté Mas Organic Rosé 2021, nr 2282. 95 kr. Fast sortiment, finns i cirka 250 butiker.

Rakryggad blend där den höga andelen mourvèdree (85 procent mourvèdre och resten syrah) ger lite mer örtiga inslag och även fin kraft. Violpastill, röd apelsin, svart oliver, svarta körsbär och vilda hallon sätter tonen. Onekligen ett bra köp för en liten rosépeng.

Gérard Bertrand Gris Blanc Rosé 2021, nr 70419. 109 kr. BS, finns även på magnum.

Frisk och lätt rökig i stilen. In kommer mineraler, sälta och frukt som vit persika, rosa grapefrukt och vita vinbär. Görs på 100 procent upplyftande och kryddig grenache. Fin sommarsvalka.

Puy Chéri Syrah Rosé 2020    Rosé från Languedoc  Rosé från Languedoc

 

Tre lika säkra köp för strax över 100-lappen

Domaine de Nizas Le Clos Rosé 2021, nr 51519. 125 kr. BS

Här spritter det av liv, lekfullhet och rosa frodig frukt. Hallon, smultron, viol, blåbärsris och solmogna björnbär har huvudrollen i denna personliga och schysst prissatta rosé. Innehållet består av ungefär lika delar syrah, grenache och mourvèdre. Domaine de Nizas ingår i den kända vinegendomen Francois Lurton.

Gérard Bertrand Côte des Roses 2021, nr 71274. 129 kr. BS

Härligt aromatiskt i både doften och smaken. En rosé-njutning med sina vilda hallon, vita och röda vinbär, rosa grapefrukt och spänsten. Rosor på etiketten och rosaskimrande toner i smaken – det ingår mycket i det rosa paketet. Görs på grenache, syrah och cisault.

Paul Mas Jardin de Roses Traviata 2021, nr 55743. 129 kr. BS

Välkomnande rosé i en rund och sval stil. Njut av gräddiga jordgubbar, körsbär, rosa grapefrukt och fina dofter av lavendel och rökig mineral. Utmärkt till somriga sallader, rökt fisk och skagenröra. Gjort på de tre goda vännerna grenache, cinsault och syrah.

Rosé från Languedoc  Rosé från Languedoc  Paul Mas Jardin de Roses Traviata, 2021

 

 

Två viner under IGP Méditerranée

Studio by Miraval Rosé 2021, nr 56007. 139 kr. BS

En värdig introduktion till Miravals rosa värd. Något billigare dessutom – rosévinet Miraval 2021 från Provence ligger idag på 185 kronor. Stilen är stramt pigg och flörtar med vilda örter, lavendel, rabarber, rosa grapefrukt och mineraler. Görs på cinsault, grenache, rolle och tibouren. Den sistnämnda används främst till rosévin.

Château Les Valentines Miss Valentine 2020, nr 72452. 176 kr. BS

Frasiga syror, spröda mineraler, knapriga röda vinbär, viol och örtkvistar som rosmarin och timjan. Årgången är fortfarande spänstig och livfull. Ett mycket sobert vin, gjort på 70 procent cinsault och resten grenache.

Rosé från Languedoc  Rosé från Languedoc

Bild från DinVinGuide

Rosé från Languedoc

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer