Rosé för vårens och sommarens mat 

Solen kom, den såg och segrade. Segrade över en lång och lite grå vår. Ömsom regn, ömsom blåst och rusk. Vi håller tummen för solens seger med ena handen. I den andra skålar vi med rosé!

Redaktionen har samlats för ett stor rosévinstest igen. Som vanligt kan man snabbt konstatera att Frankrike dominerar – produktionsmässigt och färgmässigt; det blir ljusrosa i år igen. Det är dock inte så underligt, då rosévinet har sitt ursprung i södra Frankrike. Där regerar de ljust laxrosa rosévinerna, med svalkande smaker av röd grapefrukt, granatäpplen och solmogna jordgubbar. 

Stilen och framför allt färgen har blivit så eftertraktad och igenkänd att även producenter utanför landets gränser kör på samma spår. Lite trist i längden, då så många roséer tenderar att inte bara se likadana ut, utan också smaka likadant.

Fast undantag finns. Särskilt på hemmaplan, i just södra Frankrike. Här är kvalitén fortsatt hög och vinerna är inte enbart uppbyggda på en lockande färg och frukt – syran, fräschören, mineraliteten och den steniga sältan får oss att längta efter mat. 

Vårt bäst i test bygger därmed på de bästa roséerna till mat och de bästa till prat.  Magnus tipsar om pratroséerna till bersån och balkongen inom kort. Båda stilar har sin naturliga plats i det härliga solskenet. 

 

Annons:

Laurent Miquel Pere et Fils Cinsault Syrah 2017, nr 74010. 99 kr. BS

Trevlig sydfransos från Languedoc-Roussillon. Bra syra och friska, örtiga toner möter oss i glaset. Det är även fyllt med tranbär, vildhallon, skogsbär och persika. Eftersmaken är ihållande och aptitretande.

På tallriken ser vi gärna en somrig sallad med grillad nektarin, en syrlig ost som chèvre eller halloumi, några myntakvistar och avocado.

Eller en tabbouleh och grillade spett med kyckling och rostad aubergine. Smörfrästa vitlöksräkor och en rejäl skiva baguette att doppa i smöret vore också smarrigt.

Pure Mirabeau en Provence 2017, nr 72475. 129 kr. BS

Nyhet i beställningssortimentet från vinfirman Mirabeau en Provence. Den är extra välkommen, med sina fina energi och rosa lyster. Det är stenigt, läskande och vitalt. I doft och smak hittar vi lavendel, anis, salvia och röda syrliga bär. En rosé som är fjärran från lättsamma fruktbomber.

Grillad vit fisk med ett örttäcke eller grillspett med olika sorters fisk och skaldjur plus en aioli vore urgott till. Eller en pasta med musslor och stora mängder vitlök och persilja.

Chateau d’Esclans Whispering Angel 2016, nr 72454. 215kr. BS

Kultiga och kända Chateau d’Esclans i Provence har en helt egen still, samma gäller prislappen. Just Whispering Angel är dock ett av deras mer prisvärda alster. Och den viskande ängeln är riktigt bra dessutom. Den bjuder på stor kraft, djup och till och med lite bett från tanninerna. Frukten består av gräddiga jordgubbar, hallon, blodgrape och mineral. Allt är koncentrerat och intensivt.

Givet till en bouillabaisse eller grillad lax med en syrlig potatissallad. Också gott till grillat ljust kött med ratatouille eller gratinerad getost med en sallad på valnötter, gröna blad och söta tomater.

Les Vignerons de Tavel Trésor de Sables 2017, nr 70166. 125 kr. BS

Inget rosétips utan Tavel, det vore tjänstefel. Särskilt när vi betar av rosé till mat. Tavel spelar i en helt egen roséliga. Färg och frukt – äntligen. Denna läckerbit bjuder oss på mineral, rök, stenig sälta, körsbär, lingon och tranbär. Samt stort djup, fokus och även ett gäng tanniner. Lagra eller drick i sommar till köttbullar på kycklingfärs med nypotatis och lätt sockrade rårörda lingon.

Kan även klara hamburgare på ljust kött och revbenspjäll som inte är allt för överösta med söt bbq-sås. En tonfisktartar med avocado kommer också slinka ner.

Enzo Bartoli Piemonte Rosato 2017, nr 77940. 109 kr. BS

En italienare smög sig in också. Inte så konstigt kanske, då mat i Italien är lika heligt som påven. Denna piemontes består av barbera och dolcetto. Smaken är krispigt, rent och svalkande med lingon, vita vinbär, tranbär och fina struktur. Somrigt och härligt!

Prova till panzanella, en sallad med bröd från Toscana.  Eller bruschetta med tomat, olivolja, flingsalt och kvistar med basilika. Fortsätt med carpaccio på vit fisk och en kräm på örter.

Les Ormeteaux Cabernet d’Anjou 2016, nr 2286. 89 kr

Biodynamiskt och faktiskt halvtorrt typ – sötman ligger på 22 gram per liter. Dessert med andra ord, dock inte för söta grejer, men fånga upp den somriga frukten! Gärna något med frisk syra. Mördegsknyten med rabarber och en kompott på jordgubbar och mynta. Granité på röda bär och vaniljglass. Tarte tatin. Mandelkaka med hallon. Biscotti med varma bär. Eller ugnsbakad fetaost med riven vattenmelon och balsamvinäger.

Innehåll: 100 procent tydlig cabernet franc. Jordgubbar, vildhallon, körsbär och muskot i glaset.

Läs mer

Fler artiklar från Sofia Ander