Svenska flaggan
Rosé för 150-lappen och lite till
Skriven av Sofia Ander

Rosé för 150-lappen och lite till 

Mer rosé? Ja, våren och sommar har bara börjat. Idag håller vi oss inom kategorin rosévin för 150 kronor och ett eller två kliv uppåt. 

Rosé för 150-lappen och lite till

Det har provats mycket rosé på sistone. Högt och lågt. Färgstarka och blekrosa. Boxar, pet, burk och flaskor. Lyxiga sorter och mindre lyxiga varianter. Kollegan Magnus har riktat in sig på Spanien, Österrike och Tyskland. Jag har botaniserat på den franska och italienska hyllan. De två länder som dominerar utbudet – både det fasta sortimentet och som ordervaror. 

Vi smög igång med kategorin 100-lappen för några veckor sedan. Idag tar vi ett kliv upp. Starten går vid 150 kronor, därefter doftar och smakar vi oss upp mot lite lyxigare roséviner. Viner man med fördel kan lagra, som ofta kräver mat på tallriken och med en bredd i både kulör, smakpalett och karaktär. Det är en kul kategori! Och trenden är tydlig – rosévinerna blir bättre, mer varierade, smakar mer (inte bara av Provence) och de vågar ta plats.  

Ni får inte heller missa de många tillfälliga lanseringarna under slutet av maj och i början av juni. Där blir det en ordentlig rosa påfyllning. Jag kan förhandstipsa om favoriter från Dido i Spanien och Clos Cibonne bland annat. Köpråden får ni som vanligt i god tid här. På vår systersida dryckeslistan.se hittar ni också tips på nyprovade roséviner varje vecka, samt mycket mer. 

 

Över till våra favoriter för 150-lappen och uppåt, med ursprung Frankrike och Italien. Samtliga viner ligger i beställningssortimentet.

Franska favoriter

Château Paradis Rosé 2021, nr 78829. 149 kr

Provence-rosé som smakar mer än vad färgen avslöjar. Den är läckert saftigt och rökig. Röda körsbär, rönnbär och syrlig hallonfrukt lyfter vinet ett snäpp, och vi serverar det till karré med grillad paprika eller spetskål + salsa romesco. Överraskar och sticker ut i det klassiska blekrosa gänget. Druvor: 60 procent syrah och resten grenache.

Tavel Cuvée Royale, 2022, nr 70035. 159 kr

Kusinen – Les Lauzeraies Tavel – har varit en trogen gäst bland våra tips sedan det lanserades. Nu är det dags att kika på vad detta fina kooperativet mer kan pressa fram. Cuvée Royale till exempel, där frukten kommer från steniga jordar, inte olik den man hittar i Chateaneuf-du-Pape. Terroiren ger oss ett kaxigt och mörkt vin, djupt och sprängfullt med mörka körsbär, björnbär, viol, lavendel och mineralmättad textur. Inget mjäk här inte.

Och förresten – Les Lauzeraies Tavel 2022 – är strålande i sin nya fräscha tappning. Bara så att ni vet.

Rosé för 150-lappen och lite till     Rosé för 150-lappen och lite till

 

Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé 2022, nr 72349. 229 kr. Ordervara

Provence kan sin sak, det är bara att erkänna. Det är grapefrukt, citronskal, citruszest, blodapelsin och syrlig aprikos. Klassisk, absolut, fast med en extra hög energi och skärpan är total. Ekologiskt certad och gjord på 45 procent cinsault, 25 procent grenache och mindre delar syrah, mourvedre, tibouren samt den gröna druvan vermentino. Tibouren är förresten en lokal fransk druva som framför allt används till rosévin.

Clos Cibonne Cuvée Tradition 2021, nr 51690. 299 kr. Ordervara, säljs i en låda om sex flaskor. 

På tal om tibouren. Här har vi den i egen hög form. Och kanske världens bästa form? Med hjälp av 10 procent grenache och lagring på 100-års gamla foudres skapas detta rosa mirakel. Körsbärsblom och mandlar. Rosépeppar, vita vinbär och tranbär. Textur och sälta.  Söta smultron och söta kryddor. Dofterna och smakerna tar aldrig slut. Synd bara att flaskan gör det. Ett måste för den som vill uppleva något nytt.

Rosé för 150-lappen och lite till   Rosé för 150-lappen och lite till

Italienska favoriter

Tommasi Le Fornaci Rosé 2022, nr 51885. 159 kr

Tommasi är en välkänd firma i Venetien. Fokus ligger på Amarone och Valpolicella. Sedan några år tillbaka gör man även vitt och rosé från Gardasjön. Där odlas bland annat lokala turbiana – tidigare kallad trebbiano di lugana, en grön druva. Färgen i denna rosé kommer från några procent rondinella. Smakmässigt är det stramt, syrligt och mycket friskt. Tranbär, vita vinbär, rönnbär och röda körsbär sätter tonen. Vi sätter en meny därefter – till exempel blåmusslor med vitt vin och tomater.

Aqua di Venus Rosé 2022, nr 78666. 199 kr. Ordervara

Ruffino, i Chianti, är ett tidlöst vinhus som också har ägor vid den toscanska lusten. Därifrån kommer denna rosé, gjord på syrah, sangiovese och pinot grigio. Vackra Venus är livlig, levande och uppfriskande. Vattenmelon, röd körsbärsfrukt, rosa grape, saftiga solvarma apelsiner och vilda blommor fyller glaset. Tänk panzanella – den toscanska brödsalladen eller caprese med soltorkade körsbärstomater.

Poesia Etna Rosé 2021, nr 59326. 190 kr. Ordervara, säljs i en låda om sex flaskor. 

Etna fortsätter förföra och friska upp. Även på den rosa sidan. Här bjuds vi på ett saltstänkt vin, gjort på 100 % elektrisk nerello mascalese. Nypon, röda och vita vinbär, krossade stenar, röda körsbär, rosa grapefrukt och vita mandlar letar sig ut. Ut till en rykande het pasta norma eller grillad tonfisk med salsa verde.

Rosé för 150-lappen och lite till   Rosé för 150-lappen och lite till   Rosé för 150-lappen och lite till

Bild från DinVinGuide

Rosé för 150-lappen och lite till

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer