Svenska flaggan
Rosa trender och nya rosa favoriter
Skriven av Sofia Ander

Rosa trender och nya rosa favoriter

Efter att ha provat oss igenom en stor mängd rosévin från länder som Spanien, Tyskland, Österrike, Frankrike och Sydamerika är det läge att göra en liten sammanfattning, och även trendspaning. 

Rosa trender och nya rosa favoriter

Ni trogna läsare har säkert följt våra tips och provningar av roséviner under våren och försommaren. Nu är vi istället mitt i högsommaren. Rosévinets högtid. Tiden startar med den första solglimten i april, maj och fortsätter sedan stadigt under sommaren. Om det är soligt och varmt vill säga. Vi är fortfarande traditionalister och väder och vind styr onekligen vårt rosépimplande. 

Att Frankrike med Provence och även Languedoc dominerar hyllorna och försäljningssifforna är inget att stoppa pressarna för. Provence är och förblir det område som troligtvis alltid kommer att producera mest rosévin i världen. Mest ja, men bäst?

Med årgång 2021 visar man onekligen på sin kraft och kapacitet. Men konkurrensen finns. Den börjar smyga sig på från olika håll – från olika länder och även i varierande färgskalor. 

 

Jag tyckte mig se den redan för några år sedan med spännande och vågade lanseringar från Kalifornien, från Spanien med fatlagrade viner, och nu börjar även Tyskland komma ikapp.

Spanska och tyska roséviner njuter jag helst av denna sommar. Där vågarna man ta ut svängarna, gå sin egen väg, satsa på inhemska druvor, ta till fatlagring, blanda både gröna och röda druvor och inte följa Provence redan så väl beprövade ljusrosa fotspår.  Även Grekland sticker ut med roséviner som bekänner färg. Och den ska vara mörk. Nästan gjorda som clarete – en mörk rosé som är mer vanlig, eller åtminstone var vanlig, i Ribera del Duero. Namnet kommer från Bordeaux, där man förr gjorde enklare blekt röda viner som gick under benämningen Claret.

 

Efter mycket botaniserade och provande  - detta är mina fem roséfavoriter just nu. Viner som står på sig och smakar av sin plats och terroir, sin producent och druva. Som ger en större och inte minst minnesvärld smakupplevelse. Och förhoppningsvis mersmak.

Två spanska måsten

Raúl Pérez Los Arrotos del Pendón Rosé 2021, nr 91216. 159 kr. 1800 flaskor lanserades 3/6.

Greppar tag, stannar kvar och vinglaset fylls snabbt igen med 100 procent prieto picudo. En lokal druva i Kastilien-Leon. Här i rosa och flörtig form som sjuder av  maraschinokörsbär, röd apelsin, pomerans och en sipp campari. Lika gott, som kul och lagringsdugligt.

Ribas Rosé 2022, nr 79361. 189 kr. Ordervara 

Ribas lägger ribban! Torkade rosor, mandlar, körsbärsblom, lingon, torkade hallon, fänkålsfrön och ett avslut med både rökig mineral och fokus. Blir inte lurad av den något blygsamma färgen – Ribas görs på enkom mallorquinska druvor, där basen består av mantonegro som får draghjälp av callet och gargollassa. Druvor med stor karaktär och en ekologisk certifiering. Ett vin som klarar av några år lagring. Frågan är om vi klarar det.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 3 juni 2022    Rosa trender och nya rosa favoriter

 

Två tyska måsten

Schlossgut Diel Rosé de Diel 2021, nr 90540. 169 kr. 1200 flaskor lanserades 27/5, finns kvar i ett 20-tal butiker. 

En till favorit i repris från förra året, som smakar minst lika ljuvligt i denna friska årgång. Vita och röda vinbär, saftiga hallon och smultron, mineraler och krispiga syror – en sommaräng på vinflaska. Gjort på 100 procent saftig pinot noir.

Ursprung är Nahe i Tyskland och bakom detta rosa under står familjegendomen Schlossgut Diel och stjärnan Caroline Diel.

Münzberg Spätburgunder Rosé 2020, nr 72077. 149 kr. Ordervara

Ännu en pinot noir – spätburgunder – av hög klass från Tyskland. I detta fall är adressen Pfalz och gården heter Weingut Münzberg. Fokus ligger på pinot noir, pinot gris, pinot blanc och riesling. En rosé jag blir lika glad som överraskad av. Fullknökat med torkade rosenblad, vita och röda vinbär, mald peppar och otrolig energi. Kan utan tvekan sparas i ett år eller två för den som vill.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 27 maj 2022    Rosa trender och nya rosa favoriter

 

Ett grekiskt måste

Moschópolis 8 Xinomavro Syrah Rosé 2019, nr 55086. 189 kr. OrdervaraRosa trender och nya rosa favoriter

Viniöst, vackert och färgsprakande. En rosé gjord på en av Greklands storheter – strama xinomaxro och cirka en tredjedel syrah.

Några månader på gamla fat adderar kryddiga och komplexa smaklager i form av torkade löv, rosépeppar, mogna jordgubbar, torkade tranbär och surkörsbär.

Bild från DinVinGuide

Rosa trender och nya rosa favoriter

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer