Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Ron Zacapa - världens bästa rom? - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Ron Zacapa – världens bästa rom?

Zacapa är rom-märket som absolut inte är det största i världen, men säkerligen bland de främsta och bästa.

Den svenska marknaden för rom är relativt liten, fast den växer. Det var en av många anledningar till att Lorena Vasques, master blender på Ron Zacapa var i Stockholm på en snabb visit nyligen.

– Vilken är den största marknaden då? frågar jag Lorena under vårt möte.

– Italien, de har en tradition av att dricka rom och var vår första marknad, berättar Lorena.

Andra stora marknader är USA och förstås många av de Latinamerikanska länderna. Produktionen är dock liten; 200.000 lådor om året. En låda innehåller 9 liter rom.

Lorena har varit hos företaget i 29 år och Zacapa har bara funnit i 37 år. Namnet kommer från en stad i Guatemala, där firman ligger. Romen, med dess namn, är en hyllning till staden.

– Vad utmärker er rom, vad är det som gör den så bra?

– Råvarorna, svarar Lorena. Vi använder oss inte av melass som många andra firmor. Istället tar vi den första juicen som utvinns ur sockerrören, alltså den första pressningen . Vi har egna plantager där vi odlar våra sockerrör, sorten kallas Virgin Sugar Canes är av väldigt fin kvalité.  Vi lagrar dessutom romen på hög höjd. Huset där romen lagras kallas för ”The House Above the Clouds”, huset ovanför molnen. Mognadsprocessen går då långsammare, för att det är svalt och det blir en mer elegant och smakrik rom. Lagringsprocessen sker därefter på olika typer av fat, i ett solera-system. Faten kommer från produktionen av amerikansk whiskey, oloroso- och PX-sherry.

– Hur avnjuter man Zacapa i Guatemala?

-Den vita romen är perfekt som en drinkmixer. Men de andra mörka sorterna är godast att dricka som de är, med lite is. En uppfriskande cocktail är att blanda den vita romen med ginger beer.

– Och hur njuter du själv av romen?

-Till mat! Vår mörka rom, den 23-åriga, är jättegod till sashimi faktiskt. Vår OX är perfekt till efterrätter med choklad, torkad frukt och nötter.

På den svenska marknaden finns idag två romsorter från Zacapa.

* Ron Zacapa Gran Reserva 23 år, nr 500. 599 kr

Det är en mörk rom med intensiva toner av kola, fikon, choklad och torkad frukt. I miunnen är den mjuk och väldigt fyllig. Tonerna av fikon, kola, choklad återkommer och här finns även nötter och vit choklad. Otroligt längd. Flaskorna pryds av ett fint handvävt band, som görs av Maya-folket.

IMG_0663

* Zacapa XO, nr 86771. 1199 kr

Här är doften ännu mer intensiv och präglas mer av citrus, kaffe och honung. Smaken är ännu mjukare och elegant med drag av dadlar, nötter, torkade fikon och choklad. Njut som en avec efter en god och lång måltid.

IMG_0666

Ett glas rom och sashimi till fredagsmyset kanske?

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia