- Sofia Ander
Röda viner till julbordet
Röda viner till julbordet
Man kan visst ha vin till julbordet. De som hävdar motsatsen - de lyssnar vi inte på. För min del blir det ett glas värmande, men också uppfriskande, rött vin till skinkan och köttbullarna.
Röda viner till julbordet
Många minns nog ”Vår julskinka har rymt”, en julsång från 1988. Den spelades in av Åke Cato och Sven Melander, en duo som gick under artistnamnet Werner och Werner. Det blev årets mest sålda singel. Julskinka är en av mina få måsten på julbordet, så jag hoppas inte att sången blir verklighet. Okej, en liten köttbulle och någon bit lax landar också i magen. Men mycket annat, det kan jag faktiskt vara utan.
Samma sak gäller ölen och snapsen. Det är inte min grej alls. Jag vill ha vin! Vin som passar till tunna skivor julskinka, några kryddiga och saftiga köttbullar, ugnsrostad brysselkål och gärna ljummen rödkål. Hellre svalka och finess i glaset framför kraft och tyngd. Druvor med fräschör, uppfriskande röd frukt och syror i samma anda – det landar i mitt julglas.
Druvor som pinot noir, garnacha/grenache, gamay, mencia och nerello mascalese. Även en del mer eleganta stilar av sangiovese och mindre kända druvor från Piemonte. En grignolino eller pelaverga till exempel. Listan kan faktiskt göras lång.
Har du andra idéer kring rött vin till julmaten? Skicka oss gärna ett mail!
Vill du ha enkom vitt vin till julbordet? Då ska man klicka på min kollega Magnus välskrivna artikel om Alsace till julbordet. Där är det faktiskt bara vita viner som gäller, med en bubblande start och ett sött vin från Portugal som en fin final.
Kalendern säger 16 december, vilket innebär att det bara är en dryg vecka kvar till julafton. Tiden att rota runt i beställningssortimentet finns tyvärr inte. Det är redan tillräckligt hektiskt för både importörer och monopolet. Vi stannar därför i det fasta sortimentet och letar också fram några vin-äss som har lanserats under året.
Ett julbord och sex passande röda viner
Röda viner till julbordet
Weingut Salwey RS Spätburgunder 2018, nr 90427. 229 kr. 3600 flaskor lanserades den 26/11.
Ursprung är Baden i Tyskland och det blir såldes spätburgunder i den breda kupan. Pinot noir med andra ord. Bourgogne-bönderna börjar blir utmanade, det är bra det! Tyskland är tveklöst ett pinot-land att räkna med. Det enda de saknar är Bourgognes höga prisnivå. Än så länge. För 229 kronor ingår druvans röda och friska energi, torkade örter och kittlande syror.
Laetitia Estate Pinot Noir 2019, nr 2192. 179 kr. FS
Det är något särskilt med Cali-pinot. En del kan vara lite för sötkryddiga och enkla. En del är ibland något för strama och exklusiva. Men någonstans där mittemellan finns guldkornen. Som Laetitia till exempel. Bra prislapp, check på den. Solig och charmig frukt, check på den. Uppfriskade örter, sälta och varma kryddor, check på den. Ett stort glas till köttbullarna, check på den!
Louis Jadot Pernand-Vergelesses Premier Cru Clos de la Croix de Pierre 2018, nr 2286. 299 kr. FS
Nytt stiligt vin i fast sortiment från och med 1 december. Namnet är hopplöst långt och franskt. Lägg Jadot och Pernand-Vergelesses på minnet – det räcker. Därefter lägger vi en flaska eller fler i varukorgen. Kanske även någon i källaren. För lagringspotential finns. Lika mycket som julbordspotentialen. Bättre röd Bourgogne som bjuder på vilda hallon, mustiga jordgubbar, frasiga syror och ett härligt tanningrepp.
Bodegas Bernabeleva Navaherreros Garnacha 2019, nr 92038. 199 kr. 5400 flaskor lanserades 5/10.
Återkommande garnachafavorit från Madrids höghöjdsgårdar och knotiga gamla stockar. Det är sirligt, läskande, jordgubbsflörtigt och samtidigt friskt med massiv energi, finkorniga tanniner och ytterligare ett smaklager bestående av rabarber och vilda hallon. Fin svalka för två hundralappar som finns kvar i utvalda butiker.
Istine Chianti Classico 2019 , nr 2309. 159 kr. FS
Skönt uppstramad Chianti Classico i en fräsch och spröd stil. Frukten tas från ekologiska vingårdar i kommunerna Radda och Gaiole. Tack vare de högt belägna vingårdarna (500 möh) får druvorna en naturlig friskhet och långsam mognad. Här finns mycket av det jag letar efter i en Chianti idag. Livfullhet, röda körsbär, en näve körsbärskärnor får också vara med i leken, blommiga violtoner och aningen mocca som ger krydda och djup. Stiligt.
Terrazze dell’Etna Carusu 2017, nr 92623. 199 kr. 12000 flaskor lanserades 10/12.
Etna på Sicilien förknippas med sol, medelhavsvärme, bad och inte minst öns smakrika mat med influenser från både Afrika, Grekland och Arabländerna. Fast nu är vi fjärran från både Medelhavet och skön sommarsol. Vi tar in en del av solskenet, fyller en stor kupa med nerello mascalese och njuter av de kittlande syrorna, den spröda röda frukten, de nerviga mineralerna och pustarna av rök från de svarta lavajordarna.
Röda viner till julbordet
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia