Rhônedalens dolda skatter

Endruvsviner - vita eller röda, viner med upp till 13 druvor. Två, tre tusenlappar eller bara en 100-lapp; Rhônedalen har allt. Från norr till söder. Det är framför allt den södra delen som rymmer gömda vinskatter till modesta priser. Där ska vi ta en titt idag. 

Söker du på Systembolagets hemsida går det bara att leta inom kategorin Rhônedalen. Mer finkammat än så är det inte och enkelt. Då är allt med; Côte-du-Rhône, Chateauneuf-du-Pape, Gigondas och så vidare.

Vi vill istället göra det lätt för er läsare. Enkelt att hitta guldkornen, denna magra januarimånad. Platsen blir den södra Rhônedalen, där mindre kända områden finns, men med samma druvor och liknande jordmåner som från de mer kända delarna. Tack vare avsaknaden av hype, skyhöga poäng och flotta slottsnamn får vi en helt annan prisbild. Saint-Joseph, Cornas och Cote-Rotie får ta åt sig äran en annan gång.

 

Annons:

RASTEAU

Rasteau förknippas, eller har förknippats med fortifierande viner. Det är en AOC – Appellation d’Origine Contrôlée – som sedan 2010 även framställer torra röda viner. Samma år som appellationen också fick sin Cru-status.

Grenache är härskaren i Rasteau. Ett rött vin måste innehålla minst 50 % grenache, medan syrah och mourvédre ska ingå med minst 20 % av blenden. Totalt är 938 hektar under produktion för vin.

Domaine de Verquiere Rasteau 2015, nr 2179. 130 kr. FS

Från den ekologiska och biodynamiska producenten Domaine de Verquière, kommer detta trevliga vin som är gjort på 70% grenache och 30% syrah.

Den stora delen grenache ger vinet en fin saftighet, smak av nyplockade röda bär och söta tanniner. Syrah bidrar med peppriga drag, lite struktur, örter som salvia och lavendel och friskhet. Missa inte heller firmans vita vin, Domaine de Verquiere Sablet – det är ljuvligt.

verquiere

LIRAC

Norr om staden Avignon, hittar vi Lirac. Det mest sydliga Cru-området i dalen faktiskt. Härifrån kommer viner i tre färger; rött, vitt och rosé.

Roséviner hämtar kraft från syrah, grenache och cinsault, medan de vita görs på grenache blanc, bourboulenc, roussanne, claierette och små andelar viognier, picpoul och marsanne. De röda vinerna har en fin balans och lagringskapacitet och priserna är rejält modesta. Odlingsarealen ligger strax under 800 hektar.

Ogier Lirac Les Chenaies 2015, nr 2214. 110 kr.FS

Ogier tillhör en av topparna i Rhônedalen. De grundades i mitten på 1800-talet i Chateauneuf-du-Pape och producerar viner från norr till söder. Sedan år 2000 äger de dessutom vinhuset Le Clos de l’Oratoire des Papes. Denna lilla pärla innehåller 60 % grenache, 25 % syrah och resterade mourvèdre och cinsault. Plommon, skogsbär och torkad garrigue varvas med nymald peppar och lakrits. Mycket bra för en hundring och en guldtia. Hörde jag superfynd?

lirac

VACQUEYRAS

Mellan de kända byarna Gigondas och Beaumes-de-Venise ligger Vacqueyras. Denna AOC är en Cru som framför allt producerar röda viner. Hela 97 % av den totala produktionen är rött vin. Precis som i Rasteau, är det grenache som är den dominerade druvan.

När det kommer till vita viner från Vacqueyras, hittar vi druvorna clairette, grenache blanc, bourboulenc, roussanne, marsanne och viognier. Totalt är 1406 hektar odlat med druvor och nästan hälften av all produktion går på export.

Domaine Fontaine Du Clos Vacqueyras Reflets de l’âme 2013, nr 91318. 149 kr. 3000 flaskor lanserades i december.

Från den unga familjefirman Domaine Fontaine Du Clos kommer detta läckra och saftiga vin, gjort på 60 % grenache och resterande syrah. Det är en riktigt flörtis, där Rhônedalens samtliga örter ingår. Tänk salvia, rosmarin, lavendel och anis och mycket mer. Vi får gott om frukt också, men samtidigt en renhet och ett friskt långt avslut.

fontaineduclos

CôTES-DU-RHôNE VILLAGES

Namnet Côtes-du-Rhône Villages uppkom i slutet på 1960-talet. Appellationen i sig innehåller 90 kommuner som ligger i de fyra odlingsområdena Drôme, Gard, Ardèche och Vaucluse. Totalt 18 byar har rätten att skriva ut sina namn på etiketten, då de har en speciell karaktär och kvalité. Några av dessa byar är bland annat Plan de Dieu, Cairanne, Sablet och Valréas. Härifrån kommer rött, vitt och rosé och det är återigen grenache som dominerar.

Pierre Henri Morel Côtes-du-Rhône Villages Signargues 2013, nr 74887. 120 kr. BS

Pierre Henri Morel jobbar egentligen hos en annan kändis i Rhône. Nämligen Chapoutier. Fast Pierre äger en del egna gårdar och vill gärna producera vin under eget namn. De första vinerna lanserades för cirka 10 år sedan och hos den svenske importören finns idag tre viner från Pierre. Hans Côtes-du-Rhône Villages är ett fint exempel på husstilen. Kraft och frukt kombineras med områdets örter och friskhet.

pierre morel

 

Vill du gräva och smaka mer? Kolla in: http://www.rhone-wines.com En mycket bra hemsida, där du får lära dig allt om Rhône och mer därtill.

Läs mer


Fler artiklar