Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Redaktionen provar vin från Sydafrika - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Redaktionen provar vin från Sydafrika

Hösten kom med stormsteg. Eller snarare med skyfall och blåst, precis som det ska vara i slutet på september. Det är nu man mer än gärna håller sig inomhus, lagar comfort food och korkar upp något gott rött vin. Så gjorde vi på DinVinguides redaktion i alla fall.

Under höstens första planeringsmöte, stämde vi även träff med fem riktigt trevliga bekantskaper från Sydafrika. Samtliga viner finns på Systembolaget, till en vettig prislapp och till det där ruggiga höstvädret. Vinerna står inte i rangordning, fast redaktionen var rörande överens om vilka som var favoriterna; Alto och Mullineux.

FS: Fast sortiment. BS: Beställning

1. Allesverloren Tinta Barocca 2012. 125 kr. FS

En klassiker, som hängt med ändå sedan den Sydafrikanska vågen svepte in över Sverige. ”Allt är förlorat” blir översättning av vingården på svenska, men det tycker inte vi. Snarare tvärtom. Detta vin har vunnit under åren och är numera både renare och snyggare. Friskt och bärigt med fina mjuka tanniner, trevlig kryddighet och inbjudande cedertoner. Lång, härlig eftersmak. Titta också efter de andra vinerna från samma firma.

2. Jabobsdal Pinotage 2011, nr 22055. 109 kr. FS

Pinotage är Sydafrikas egen druva och en klon mellan cinsualt och pinot noir. Inte helt enkelt att ta till sig, antingen faller du pladask eller lägger benen på ryggen. Fast Jacobsdal lyckas göra en personlig pinotage med egen profil och stil. Det gillar vi! Vinet är mycket friskt och har tydliga nyanser av röda bär, lite chark och aningen rökighet. Går att lagra i många år.

3. Golden Triangle Shiraz 2011, nr 22095. 105 kr. FS

Detta är rejäla grejer, fast också riktigt välgjort. Mycket vin för pengarna med andra ord. Bra struktur med frisk syra, fina tanniner och massiv frukt som björnbär, cassis och plommon. Balanserat och skräddarsytt till en stadig gryta eller gott viltkött.

4. Alto Cabernet Sauvignon 2011, nr 71524. 150 kr. BS

Alto skulle inte heller må dåligt av lite tid i källaren. Vilken syra! Utbrister redaktionen. Det gillar vi också. Ett rent och mineraldrivet vin, med massor av fräschör och nyplockade röda bär. Läskande och saftigt, men samtidigt elegant och stramt med bra bett. Riktigt snyggt! Lufta gärna.

5. Mullineux 2012, nr 78272. 199 kr. BS

Mullineux står för det s.k ”nya Sydafrika”, med rena, mer moderna viner, ofta gjorda på Rhônedruvor odlade i Swartland. Därifrån hittar man mycket kul och gott. Mullineuxs syrah är både kul och väldigt god, med sin pigga syra och mineralitet. Vinet är packat med röda bär, körsbär och granatäpplen. Prova även firmans smarriga vita vin och vingårdsvinerna, som också ligger i BS.

Vill du veta mer om Mullineux? Läs min artikel här.

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia