Svenska flaggan
Raventós i Blanc - terroirdriven Cava - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Raventós i Blanc – terroirdriven Cava

Dags för Cava! Det är ju ändå fredag. Magnus har skrivit en fin och informativ artikel om cavans historia och tipsat om några bra producenter. Det fortsätter vi med idag. Producent i fokus är Raventós i Blanc.

 

Raventós i Blanc ligger, som många andra Cava-producenter i den lilla orten Sant Sadurni d’Anoia, strax söder om Barcelona. Vi befinner oss alltså i Katalonien, där Barcelona är huvudstad och för att vara mer exakt i regionen Penedés.

Denna kan delas i tre mindre subdistrikt: Bajo Penedés. Medio Penedés och Penedés Superior.

Distrikten består av flera terroir, lämpat för olika typer av druvor. Medio Penedés är det största området, där den större delen av de vanligaste druvorna för Cava odlas. Här hittar man också en stor del internationella druvor, som cabernet sauvignon, merlot och chardonnay, som gör riktigt bra ifrån sig.

Raventós framställer även stilla viner, men det är ändå Cava som står i fokus. Cavan föddes faktiskt tack vare Joseph Raventós Fatjo. Han experimenterade med spanska viner och ville prova att göra mousserande, precis som i Frankrike. Året var 1872 och där börjar Cavans historia.

Än idag är firman familjeägd och har varit så sedan slutet på 1400-talet. Det var däremot först på 1980-talet som firmans omvandlades till vad den är idag. I familjens ägor ingår 90 hektar mark, där stora delar av uppodlat med vin. Tack vare Raventós långa historia och tillgången till yta, har man flera vinplotter som är uppdelat i fem zoner. Dessa har helt olika jordmåner och klimat. Jorden är fossilrik och består av både kalk och småsten. Genom olikheterna inom plotterna, kan man få fram de bästa ur respektive druvsort. Man fokuserar än idag på de tre huvuddruvorna inom cava-produktion. För de stilla vinerna, används både internationella druvor och inhemska.

Firmans signum är torra, strama och mineraldrivna viner. Det är ingen Cava för nybörjare eller för den som gillar lite sötma i sitt bubbel. Detta är seriös och lagringsduglig Cava, som gärna avnjutes med mat. Samtliga viner har en låg dosage, runt 4-5 gram och man jobbar helt biodynamiskt i vingårdarna.

Tillgänglig Cava från Raventos i Blanc

Ett extra plus för flaskornas baksidetikett, som ger bra information om var druvorna kommer ifrån och när cavan degorgerades.

Raventos i Blanc l’Hereu 2012, nr 77174. 129 kr

Detta kan man säga är firmans standardbubbel. En ren, torr och klassisk cava med inslag av citron, gröna äpplen, mineral och aningen gummi – som många gånger är typiskt för just Cava. Innehåll: 40 % macabeo, 35 % xarel-lo och 25 % parellada. Har lagrats i minst 15 månader på sin jästfällning. 

7717401-lhereu

De la Finca 2010, nr 97702. 189 kr

Mycket torr och stram, lite knuten och dov stil. Jag tror på lagring, så kommer det hända saker med den där rökiga mineralitet, stenkrosset och citrusen. Seriös och välgjord. Innehåll: 54 % xarel-lo, 30 % macabeo och 16 % parellada. Har lagrats i tre år på sin jästfällning.

Årgång 2011 släpptes på Systembolaget den 7/8. En årgång som känns lite mer tillgänglig och öppen, med drag av rostat bröd, nötter och citrus. 

9926001-de-la-finca

De Nit 2012, nr 77423. 169 kr

Matig och härligt rödbärig, med smak av granatäpplen, lingon, röda vinbär och aningen rökig mineral. Torr och läskande rosécava. 

Innehåll: 40 % macabeo, 30 % xarel-lo, 25 % parellada och 5 % monastrell. Låg dosage på 4 g. 

7742301-de-nit

Importör är Mondo Wine

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer