Ramey – chardonnay i världsklass från Kalifornien

Den amerikanska producenten Ramey Wine Cellars, som ligger i Sonoma i Kalifornien, har inget pampigt provningsrum. Här finns ingen stor shop för kepsar eller vinöppnare. Inte heller en vinbutik. Men här finns vin. Av enastående kvalité. 

Vi tas emot av Alexandra O’Gorman, som är Communication Director hos Ramey sedan några år tillbaka. Alexandra sprudlar av energi och berättar entusiastiskt om vinfirman, deras visioner och viner. Jag dras med av hennes hängivenhet och glädje kring Ramey. Vinerna är nämligen briljanta. Från det första vinet, till det sista.

Ramey fokuserar till större del på chardonnay, en mindre del syrah, pinot noir och cabernet sauvignon. Ibland kan man ha turen att komma över lite cabernet franc också.

– Vi producerar i regel sex viner på chardonnay om året, berättar Alexandra. Fyra av dem kommer från enskilda vingårdar och två appellationer. Fram till 2012 köpte vi all frukt från dessa gårdar, men sedan dess äger vi faktiskt en liten vingård i Sonoma, fortsätter Alexandra. 

Den större delen av Rameys viner kommer från just Sonoma. Här är klimatet mest optimalt för druvor som chardonnay och pinot noir. Frukten är svalodlad och frisk, men aldrig utan koncentration eller smak. Det är så David Ramey, grundaren, vill ha sina viner. Balans, fräschör kommer först och därefter djupet och en rik, fyllig stil. Samt terroir.

David Ramey har stor erfarenhet av vinproduktion. Alexandra avslöjar att han egentligen är en före detta hippie, som upptäckte vinets magi och började studera på UC Davies i Kalifornien.

Därefter följde flera år av arbete hos vinfirmor som Matanzas Creek, Chalk Hill i Sonoma och Dominus och Rudd Oakville i Napa. Idag är han fortfarande konsult hos flera vinmakare. Fast Davids viktigaste vinkapitel startade 1996 då Ramey Wine Cellars grundades.

Detta lade även grunden för många av Davids idéer inom vinmakning. Han har aldrig varit rädd för att experimentera och prova nya sätt att göra vin på. Malolaktisk jäsning av chardonnay, användning av vildjäst, pressning med hela klasar och buteljering utan filtrering är bara några av hans sätt av göra vin på. Metoder som många har kopierat i Kalifornien idag.

 

 

Annons:

Alexandra häller upp en flight med fyra viner på chardonnay. Alla har sin personlighet och unika stil. Vi har har hört den förr; ”It’s all about terroir”, men hos Ramey snackar vi terroir på riktigt. Och vi snackar balans. Alla viner har fått snegla på franska eller ungerska fat. Men det smakar inte kola, knäck eller popcorn för det. Djupet och frukten kommer istället från tiden då vinet har legat på sin sur lie/jästfällning och sedan buteljerats utan filtrering. 

Priserna på de vita vinerna ligger från 40 dollar och uppåt 65 dollar.

Sonoma Coast Chardonnay kommer från två vingårdar i Sonoma, Martinelli Charles Ranch Vineyard och Platt Vineyard. Det känns som om Ramey sätter ribban här. Det är en sval och elegant chardonnay, med både sälta och lite fet, gul frukt. Ett vin man vill dricka mer av.

Russian River Valley Chardonnay kommer från fyra olika plotter i området. Stilen känns igen. Syrorna är livliga och vinet är fyllt med energi, fint rostade hasselnötter och frisk citrus.

Platt Vineyard Chardonnay är den svalaste plotten, som ligger nära Stilla Havet. Det är komplext och rikt på smaker av mynta, mineralsälta, nötter och muskot. Strålande.

Ritchie Vineyard Chardonnay ligger i Russian River Valley. Ett ljuvlig vin med en rökig doft, massor med mineral och en ihållande eftersmak som bockar av den ena smaknyansen efter den andra. Kardemumma, apelsinskal, hasselnötter är bara några av de smaker som Ritchie bjuder på.

Vi avrundar med några röda viner, undertiden som vi överväger hur många Ramey vi kan få plats med i resväskan. 

Ramey gör fyra olika viner på syrah. Vi provar Sonoma Syrah, som är en blend på två vingårdar. Det innehåller också några procent viognier. Doften är direkt underbar, med peppar, rosenknoppar och lite köttig karaktär. Tanninerna är saftiga och stilen är blommig och flörtig med mineraler och rök. Imponerande!

Firmans cabernet sauvignon från Napa Valley rundar av vår provning och besök. Här visar Ramey åter igen på sin storhet. Årgång 2012 är faktiskt redo att drickas redan nu. Vinet är saftigt och fullmatat med cassis, körsbär, plommon, mineraler och vinglädje. Prislapp? 589 kronor och cirka 62 dollar på plats. Ett ordentligt klipp, med tanke på hur prisbilden ser ut i Napa numera. Ramey gör även här flera vingårdsbetecknade viner på cabernet. Men jag kan nöja mig med en enkel Napa Cab. Så länge det är så här bra. Ramey rocks!

I sortimentet just nu

För närvarande finns endast två viner i beställningssortimentet på Systembolaget. Jag hoppas på påtår. Undertiden står jag redo med Bourgognekuporna.

Ramey Napa Cabernet Sauvignon 2012, nr 72780. 589 kr. BS

Ramey Ritchie Chardonnay 2012, nr 75548. 649 kr. BS

Hemsida: http://www.rameywine.com

Importör är Divine

Besök Ramey: Ramey tar emot bokade besök, mellan måndag till lördag. Kl 10.00 eller 14.00. Provningen är sittande och kostar 25 dollar per person. Adress: 25 Healdsburg Avenue i Healdsburg, Sonoma.

Läs mer

Fler artiklar