Svenska flaggan
Skriven av Sofia Ander

Primitivo och Zinfandel – är det samma druva?

Primitivo och Zinfandel, två druvor på allas läppar. Och i många vinglas. Är det samma druva? Vad är det isåfall för likheter och skillnader? Vi reder ut begreppen.

Primitivo odlas först och främst i södra Italien och regionen Apulien – den del som även går under namnet ”klacken”. Här har odlats vin sen antiken och idag är man en av de största producenterna av vin i landet. Rött vin ligger i framkant i Apulien och där är primitivo en av de viktigaste druvorna. Den odlas främst i distriktet Manduria, som också är en stad på västkusten. Här började den odlas redan på 1700-talet och fick sitt namn för att den mognar tidigt. ”Primi” betyder först på Italienska.

Typiskt för primitivo är mörk söt frukt, koncentration av viol, vildhallon, björnbär och peppar. Namnet härstammar från italienskans primi, som betyder först; det är alltså en druva som mognar fortfarande än de andra. Bra producenter av primitivo i Apulien är bl.a Felline, Paolo Leo och Masseria Altemura.

Zinfandel är Kaliforniens stora stolthet. Här kommer den i många varianter och prislägen. Allt från småsöt rosé till kralliga rejäla röda. Den började odlas i Kalifornien i början på 1800-talet. Den importerades faktiskt från en plantskola i Österrike och gick då under namnet zenfendel och zinfandal. Guldruschen i slutet på 1800-talet hjälpte till öka druvans popularitet, då gruvarbetare och immigranter längtade efter något vin som smakade som hemma. I mitten på 1950-talet hamnade den dock i skymundan och användes mest till bulkvin, p.ga den stora avkastningen. Det skulle dröja till 90-talet då kvalitetsproducenter som Ravenswood, Turley och Ridge tog sin an Zinfandel och visade att den kunde bli till världsklassviner.

Typiskt för amerikansk zinfandel är fruktiga toner av vildhallon, björnbär, peppar och en del alkohol. Många landar ofta på 15-16 %.

Är det samma druva då? Det har varit många turer fram och tillbaka gällande druvornas släktskap. Först på 1990-talet kunde man börja göra DNA-analyser på druvor. Analysen visade att druvorna är identiska, åtminstone genetiskt. Dock odlades zinfandel i Kalifornien långt före primitivo i Apulien, så Italien kunde inte vara födelseplatsen för druvan. Senare DNA-analys (först 2001) har dock visat att de båda härstammar från en kroatisk druva vid namn crljeknak kastelanski. Namnet kommer från druvans hemby, Kastela. De är alltså kloner av den kroatiska druvan. Därav likheterna.

Idag finns även odlingar av Zinfandel i Sydafrika, Chile och Australien. Men de bästa vinerna hittar man dock i Kalifonien. Så leta efter ovan nämnda producenter och även Cline, Bogle, Dry Creek och Girard.

Smaka på Primitivo

Primitivo di Manduria 2013, nr 6256. 89 kr

Archidamo 2012, nr 78383. 109 kr. Beställning

A Mano Primitivo 2012, nr 2308. 79 kr

Smaka på Zinfandel

Bellflower Zinfandel Premium Release 2013, nr 78952. 115 kr

Cline Zinfandel 2013, nr 22283. 95 kr

Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2013, nr 26001. 105 kr

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia