Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Portugals Sandra Tavares briljerar - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Portugals Sandra Tavares briljerar

Har du smakat på viosinho, codega eller tinta fransisca förrut? Om inte, är tiden inne för att bli vinupplyst av Sandra Tavares. En av Portugals vassaste vinmakerskor. 

Sandra Tavares har varit med förr här på DinVinguide. Detta blir inte sista gången. Vi gillar Sandra, hennes viner och det gör den svenske vinkomsumenten också. Därför är det dags för en uppdatering på vinerna från Sandras två vinfirmor; Quinta de Chocapalha och Wine & Soul.

Chocapalha ligger i Estremadura, strax utanför Lissabon. Vingården köptes av Sandras föräldrar i slutet på 90-talet. När Sandra blev klar med sin vinmakarutbildning, tog hon över druvstampandet. Idag produceras vitt och rött från Quinta de Chocapalha. Allt är faktiskt riktigt bra. Extra bra blir det när Sandra vågar använda de inhemska druvorna. Då briljerar hon!

ALENTEJO – Quinta de Chocapalha

Quinta de Chocapalha Arinto 2015, nr 73109. 100 kr. BS

Ungt och sprittande med flörtiga smaker av grillad citron, persika och kvitten. Innehåll: 100 % arinto. 2015 producerades 10.000 flaskor, så passa på att lägga in en beställning för att klara dig igenom sommaren. Bonustips: Enligt Sandra kan arinto lagras i flera år utvecklar drag av riesling med åren.

Chocapalha

Quinta de Chocapalha Vinha Mae 2011, nr 72587. 225 kr. BS

Koncentrerat och riktigt läckert, på 60 % touriga nacional, 30 % syrah och resten tinta roriz. Vinha Mae har en imponerade bärighet, tillsammans med spår av peppar, ceder och en fin stenig sälta i eftersmaken.

vina-mae

Ch by Chocapalha Touriga Nacional 2011, nr 73615. 259 kr. 

2011 var en årgång där allt var perfekt. Produktionen var dock liten, så var snabb på BS-knappen! Här möts vi återigen av en magisk bärighet och blommiga toner. Är det Sandras signum? Detta vävs ihop med en djup mineralitet och dofter av flinta och mynta. Lagra gärna några år till. Men som sagt, beställ bums.

Chocapalha-CH

 

 

Wine & Soul hittar vi i vackra Dourodalen. Firman som Sandra grundade med sin man. Totalt görs nio viner i Douro, men produktionen är liten. Även här lyser de inhemska och unika druvorna starkt. Sverige har tur som får ta del av hela registret, från ungt vitt till stramt, rött och även några skvättar portvin.

DOURO – Wine & Soul

Guru 2015, nr 73013. 280 kr. Aktuell årgång på SB är 2014 som släpptes i mars.

Guru är en kul fieldblend på viosinho, codega, rabigato och gouveio. Stockarna är minst 60 år. Resultatet? Rök, skiffer och nötiga smaker från faten samt lager på lager av sälta, fräschör och en låång eftersmak. Kan få vilken Guro som helst på fall.

Pintas_Guru

Manoella 2014, nr 70492. 149 kr. BS

Manoella är en typisk fieldblend från Douro på bland annat touriga nacional och touriga franca. Det är också typiskt Sandra, med sin saftiga tillgänglighet och rena smaker av skogsbär, skiffer, krutrök och sälta.

Manoella

Manoella VV 2014, nr 70948. 485 kr. BS

Storasyster till Manoella. Eller snarare mormor. Vinrankorna på denna plott har mer än 100 år på nacken. Exakt vad som är odlat, det vet man inte. En klassisk fieldblend a la Douro alltså. Det är tätt och fokuserat med en otrolig renhet och fräschör. Tänk de där bären igen, örter, anis och sötlakrits. Tillgängligt med söta tanniner, med kommer inte må dåligt av att sparas i många år.

Quinta-da-manoella-VV

Till slutet; en Tawny!

Tawny Port 10 years, nr 76213. 290 kr.

Hur mycket Tawny dricker du? Mitt svar är noll centiliter. Jag vet egentligen inte varför. Men jag vet att denna Tawny kan omvända även den mest asketiske. Den är helt enkelt urgod. Det är friskt och det är sött. Det är kola, lakrits, anis, valnötter, nötcreme och ljus choklad om vart annat. Det är ett måste-köp. Liten produktion på cirka 2000 flaskor.

Tawny_Porto

Importör är Handpicked Wines

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer