Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Ponzi - italienskt arv i Oregon - DinVinguide Ponzi - italienskt arv i Oregon
Skriven av Sofia Ander

Ponzi – italienskt arv i Oregon

Arneis och pinot gris i Oregon, fungerar det? Ja absolut, särskilt om det står Ponzi Vineyards på etiketten. Dick Ponzi, grundare av Ponzi och pionjär i Oregon, kommer ursprungligen från Italien. Är man italienare, måste nog arvet följa med. Vare sig det gäller vin, mat eller skräddarsydda kostymer. I Ponzis fall blev det vin. En vinfirma som Dick startade tillsammans med sin fru Nancy 1970 i Willamette Valley, söder om Portland.

Ponzi – italienskt arv i Oregon

 

Ponzi är familjeägt än idag. Dottern Louisa skapar de eleganta vinerna och systern Maria sköter marknad och PR. Maria besökte nyligen Sverige, som är en helt ny marknad för dem sedan förra året.
Ponzi äger cirka 52 hektar, berättar Maria. 50 % av gårdarna, som ligger i Chehalem Mountains, är ekologiskt certifierade. – Vi köper också in en del frukt, bland annat till vår Ponzi Pinot Noir, men enbart av ekologiska och biodynamiska vinodlare.

Familjen var bland de första i Oregon att satsa på just vinodling. En stat som egentligen är mest känd för sina frukt, bär- och nötodlingar. Det är inte heller lätt att hamna i skuggan av storebror Kalifornien, som ligger precis granne. Detta gör i och för sig att marken är mer än 40 % billigare i Oregon än Napa och Sonoma, berättar Maria.

Jag har provat några av vinerna förut; läs gärna min artikel här. Denna gång ingick en bra genomgång över de senaste årgångarna. 2010 och 2011 var riktigt kalla år. Väldigt mycket svalare än vad vi önskade, säger Maria. Därefter kom 2012 med både och sol och värme, vilket märks i firmans aromatiska och coola arneis. 2013 blev ett steg tillbaka, fast gav en frisk och långlivad pinot gris.

2014?  Det får vi snart veta. Jag hoppas så klart mest på gott om sol i Sverige och ännu mer vin från Oregon. För Ponzi ger mersmak.

 

Ponzi – italienskt arv i Oregon

Ponzi Riesling 2011, nr 72886. 179 kr. BS
Rieslingen utgör bara en liten del av Ponzis totala produktion. Frukten kommer från de första vingårdarna, som planterades på 1970-talet. Dick och Nancy reste mycket till Alsace, för att söka inspiration och få kunskap om druvorna där. Det känns faktiskt i vinet, som är mer ”Alsace” än Tyskland. Det är ännu ungt och bjuder i dagsläget på krispiga toner av mandarin, grape, citron och frisk syra.

Ponzi Pinot Gris 2013. 199 kr. Lanseras i BS senare i år.
En av firmans första viner. En seriös och matorienterad pinot gris, som behöver tid både på flaska och i glaset för att blomma ut. Stramt och lite kryddigt med smak av rosa grape, pomelo och päron.

Ponzi Arneis 2012. 255 kr. Privatimport.
Ponzi är en av få producenter av arneis i USA. Sticklingarna kommer faktiskt direkt från Piemonte, medtagna under en resa dit. Ett mycket inbjudande och härligt vin! Det händer grejer i glaset, där rabarber, inkokta persikor, kvitten, aprikoser och hjortron har fullt upp med att få plats.

Ponzi Pinot Noir 2011, nr 71890. 279 kr. BS
Juicy pinot med öppen doft av vildhallon, granatäpplen, muskot och kryddor. Bra syra och elegant kraft från faten.

Ponzi ”40th” Anniversary Pinot Noir 2010, nr 74967. 455 kr. BS
Mörk och mustig frukt, nästan lite rustik i stilen – på ett härligt sätt. Snygg Nya Världen-stil med drag av örter, peppar, plommon, mocca och fin syra.

God mat till Ponzi? Det har som alltid Anette bra koll på!

Importör är Terrific Wines

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia