Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Plantation Rum - en unik, dubbellagrad rom - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Plantation Rum – en unik, dubbellagrad rom

Rom är på gång! Vi på DinVinguide.se ser en ny trend med rom. Vi kommer därför att fokusera på denna spännande dryck framöver. Följ med på vår resa bland sockerrör under Karibiens sol.  

Det finns rom. Och så finns det rom. Vilken delvis görs i Cognac. Åtminstone om det står Plantation Rom på flaskan. Förklaringen kommer från ägaren Alexander Gabriel, fransman och ägare till Cognac Ferrand. Under en resa i Karibien upptäckte han en ny sida av rom. Den lagrade sorten. Den lagrades dessutom på olika vis och smakade annorlunda, beroende på vilken ö den kom ifrån.

Alexander märkte att rommen hade ”terroir” och att den avnjöts som vilken fin avec som helst. Precis som cognac…

Här fanns mer att göra. Alexander var den som var först ut med att buteljera rommen med både årgång och en ursprungsbeteckning. Den första rommen lanserades för 25 år sedan. Denna pionjärinsats gör Plantation ännu mer unik förutom sin speciella lagring. Allt börjar i Karibien, Syd- eller Centralamerika, där rommen får sin första lagring på Bourbonfat som är välanvända. Åldern varierar från 10 till 20 år gamla fat. Rostningen är hög, för att ge extra smak till rommen. Plantation vill komma åt de speciella aromerna av kokos, vanilj och choklad från de hårt rostade faten.

Därefter väljer källarmästaren ut olika ”batches”, som skeppas till Cognac för vidare ”uppfostran” som det heter på franska, dvs lagring. Samtliga romsorter från Plantation är alltså dubbellagrade. I två olika världsdelar och på två olika sorters fat. Den slutgiltiga lagringen i cognacs-faten ger toner av torkad frukt, apelsin och aprikos. Här får rommen vila i torra eller varma källare, för att fördjupa eller mildra smakerna.

DinVinguide.se träffade Ivan de Fonclare, som är Export Manager, för att få veta mer om Plantation.

– Vi gör vår rom på melass eller sirap på sockerrör. Det är alltså inte en Rhum agricole, då vi tycker att det gör rommen för tuff. På sikt kommer vi att bygga ett eget destilleri, men i dagsläget väljer vi noga ut vilka romproducenter vi vill samarbeta med.

I dagsläget arbetar Plantation med destillat från åtta regioner; Barbados, Trinidad, Panama, St Lucia, Jamaica, Guyana och Grenada.

– All information om respektive rom, finns på baksidan av våra flaskor. Där står hur länge och var rommen har lagrats.

– Vi tror att intresset för rom kommer växa. Inte minst i Sverige. Svenskarna är mycket intresserade av vin och destillat, framförallt inom whiskey där de svenska konsumenterna besitter en stor kunskap.

– Vi har faktiskt en rom som till och med kan tilltala whiskey-fantasten; vår rom från Trinidad. Den är lätt rökig och påminner faktiskt om Whiskey från Islay. 

Vad passar då bäst till rom? Hur ska den avnjutas?

– Choklad är en klassisk och mycket bra kombination. Eller sippa på den som den är. Med en liten isbit. Cocktails med rom börjar också bli populära. Vår vita rom är perfekt i daquiris och mojitos till exempel. 

DinVinguide.se kommer att under kommande månader se närmare på rom och choklad i kombination och även undersöka hur rom passar till cigarrer.

Idag finns flera sorter av Plantation tillgängliga via Systembolaget. DinVinguide.se har sniffat, smakat och gillat med ett nöjt leende på läpparna.

Grand Reserve Barbados, nr 103010. 285 kr. FS

Rund och kryddig rom, med smaker av choklad, russin, vanilj, punschpralin, tropisk frukt och kokos. Mjuk, med fin liten eldighet och lång eftersmak.

Plantation Grande Reserve DinVinguide.se

20th Anniversary XO Barbados, nr 509. 509 kr. FS

En fyllig och aningen simmig rom, med intensiva och rika smaker av kokos, ananas, fatkryddor, kakaonibs och romrussin. Avnjuts bäst som en avec, framför brasan med en god bok och en varm katt i knät. För er hundägare går det även bra med en hund. Lång intensiv eftersmak.

Plantation 20th anniversary XO DinVinguide.se

Trinidad 2001, nr 87333. 411 kr. BS

Detta är rommen för whiskey-konnässören. I både doft och smak finns en fin, rökig ton som stannar kvar i den långa eftersmaken. Här finns också smaker av choklad, arrak, apelsinzest, fatkryddor och kokos. En spännande rom med Islay-vibbar i det fylliga avslutet.

Plantation Trinidad DinVinguide.se-2

3 Stars White Rum, nr 86775. 265 kr. BS

3 Stars är en rom som består av destillat från tre länder; Jamaica, Barbados och Trinidad. Den är egentligen en mörk rom från början som lagrats i flera år. Färgen har man avlägsnat genom bomullsfiltrering. Detta gör 3 Stars ovanligt mjuk och elegant. Smaken är ren och söt med sina inslag av russin, arrak och vanilj.

Plantation 3-star DinVinguide.se

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer