Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Pinot noir från Tyskland har aldrig varit bättre
Skriven av Sofia Ander

Pinot noir från Tyskland har aldrig varit bättre 

Pinot noir, eller spätburgunder, som den heter i Tyskland, är inget nytt fenomen. Långt ifrån. Den har odlats i landet i flera hundra år, men det är först de senaste åren som den verkligen har hittat formen och framför allt sin egen så viktiga identitet. 

Pinot noir från Tyskland har aldrig varit bättre 

 

Efter spät kommer ”Burgunder”, som anspelar på druvans ursprung. Bourgogne så klart. Vinregionen som alla tittar på och vill efterlikna. Det finns gott om lyckade och mindre lyckade försök utanför Bourgogne. Fast det är alltid bättre att gå sin egen väg. Kanske är vägen lätt snårig i början. Många producenter vacklar mellan för mycket ekfat, lite för hög syra och snipig frukt eller för eldig sådan. För sen skörd eller för tidig skörd. Men man ska komma ihåg att pinot noir är ingen lätt match, den är en utmaning – vare sig den talar franska eller tyska. 

 

 

Pint noir har troligtvis odlats i Tyskland sedan 300-talet. 

Pinot noir från Tyskland har aldrig varit bättre 

Min egen upptäckt av pinot noir från Tyskland är också lite ”spät” om man ska tillåta sig att ordvitsa. De tidiga erfarenheterna var av det slaget som jag tror många upplevde. Det var för mycket fat. Fina, skira och saftiga druvor som var helt maskerade av ny ek och bittra tanniner. Kanske gott vid första sippen, men ack så snabbt man tröttnar. Det gav ingen mersmak. Bara träsmak.

Ett klimat i förändring – läs varmare – har också hjälpt denna sent mognande druva att hitta balansen och en eftersträvad fruktmognad. Då behövs inte 100 procent nya ekfat för att maskera eller försköna. Klimatförändringar inte bara av ondo. Förutsättningarna finns i Tyskland. Där finns i viss utsträckning ett liknande klimat som i Bourgogne och en jordmån, dominerad av kalksten. Precis vad pinot noir älskar. Detta i kombination med vinkonnässörernas eviga jakt på ännu mer pinot noir befriade från Bourgognes prislappar, gör Tyskland till ett rödvinsland att sikta in sig på. De är faktiskt världens tredje största producent av pinot noir idag, följt av Frankrike och USA.

 

De tyska producenterna har nu lärt sig av de tidiga misstagen. Bättre spät än aldrig.

Pinot noir från Tyskland har aldrig varit bättre 

Trenden, och efterfrågan på tysk pinot noir har bidragit till en markant ökning av odlingsarealen. Det har också bidragit till ett rejält kliv upp på kvalitetsstegen. Över 11 procent av landets vindlingar består idag av pinot noir. Enligt siffror på branschorganisationen Wines of Germanys hemsida blir det cirka 11.800 hektar. Merparten av odlingarna finner vi söderut, särskilt i Baden och Ahr som är den mest erkända rödvinsregionen i Tyskland, åtminstone internationellt.

Ahr ligger i landets sydvästra delarna. Där består hela 65 procent av odlingarna av pinot noir. Då ska man ha i beaktning att Ahr är en av de minsta vinregionerna i landet. Ahr har ett fint, milt klimat och en jordmån bestående av löss, skiffer och vulkaniska stenar.

Baden är den mest sydliga regionen och den tredje största. Gott om soltimmar och vingårdar som slingrar sig i en smal remsa – från norr till söder – ger flera typer av mikroklimat. Pinot noir är den viktigaste druvan i Baden, och den täcker cirka 33 procent av den totala vingårdsytan om 15,800 hektar. Kalksten uppblandat med granit, lera, sand och vulkaniska inslag sammanfattar jordmånen. Pinot noir från Baden kommer i flertalet stilar. Från kraftfulla röda paket med den kända eken till saftiga roséviner.

 

Pinot noir från Tyskland har aldrig varit bättre 

I Pfalz, finner vi lika vacker riesling som pinot noir. Det är en grön och prunkande region med ett behagligt klimat och många soltimmar. Enligt färska siffror är omkring 23,700 hektar uppodlat med vin i Pfalz. Pinot noir står för lite drygt sju procent av arealen. I Pfalz finns många betydande vinproducenter, vilka är stora på både vita och röda viner. En av dem är Philipp Kuhn, som vi fick en Zoom-timme med nyligen. Han berättar också om trenden med tysk pinot noir. Det börjar bli en viktig druva, säger Philipp. Klimatet i Bourgogne har många likheter med Pfalz och en jordmån som domineras av kalksten, fortsätter Philipp. Han, som så många andra, är en beundrare av röd Bourgogne, odlar numera lika stora andelar riesling som pinot noir.

Rödvinsregionen nummer 1 är däremot Württemberg. Den är dock inte lika känd utanför Tyskland, då en stor del av vinerna konsumeras inom gränserna. Där är över 70 procent av vinhektaren uppodlad med blå druvor. Merparten av dem är den lokala druvan trollinger – som lokalt kallas för Württembergs nationaldryck. Pinot noir ligger ändå rätt bra till här, med omkring 11 procent av den totala arealen på 11,400 hektar. Även Württemberg har ett snällt klimat, och en varierad jordmån med allt från kalksten till märgel och lera.

 

Pinot noir från Tyskland har aldrig varit bättre 

I Tysklands största vinregion, Rheinhessen, är pinot noir långt ifrån ledande. Men tack vare ytan, den nyansrika jordmånen och klimatet så trivs många typer av druvor här. Däribland pinot noir, som täcker lite drygt fem procent av Rheinhessens nästan 27.000 hektar vinmarker. Trenden med blå druvor är tydlig i regionen. Den odlade ytan av blå druvor har mer än fördubblats de senaste 10 åren, så vi kommer garanterad se mer av pinot noir med adress Rheinhessen framöver.

Vi får inte glömma Rheingau, Tysklands minsta region men inte desto mindre viktig för det. Riesling är stjärnan här, med hela 78 procent av den totala ytan om 3200 hektar. Pinot noir kommer däremot på andra plats med odlingar på cirka 13 procent. Sin ringa storlek till trots, har regionen en imponerade mångfald av jordtyper. Från kalk till sten, skiffer, löss och kvarts. Stilmässigt blir pinot noir från Rheingau något svalare och ”lättare” tack vare det mer nordliga läget.

 

 

 

Vad tysk pinot noir har gemensamt idag tycker jag är charmen och en tilltalande prislapp. Än så länge kan man pinot-fynda. När Bourgogne sticker iväg mot fyra siffror, stannar Tyskland kvar på sina tre. Det räcker gott, och det är gott. Generellt präglas vinerna av saftig frukt, en fin kryddighet och smaker av vilda örter, körsbär, hallon och många gånger en direkt drickbarhet. Nästa vecka tittar vi närmare på några favoritproducneter och provar viner. Jag tror också att vi kommer konstatera att pinot noir från Tyskland har aldrig varit bättre.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer