Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Pinot Noir från Nya Zeeland - världens mest sydliga vinland - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Pinot Noir från Nya Zeeland – världens mest sydliga vinland

Nya Zeeland är det lilla landet, med endast 4,2 miljoner invånare. Det är landet långbortistan, i alla fall för oss. Resan dit tar minst ett dygn från Europa och tidsskillnaden är 12 timmar. Jetlagen är med andra ord på sin topp, då jag landade i Sverige igår efter två veckors rundresa i Nya Zeeland. Nordön och Sydön bockades av, med vinet i fokus.

Pinot Noir från Nya Zeeland – världens mest sydliga vinland

mb

Pinot noir är också i fokus, denna månad på DinVinguide. Magnus inledde med en fin artikel om druvans historia och några goda vintips. Anders har skrivit om spätburgunder, pinot noirs tyska namn. Här, blir det kanske inte helt överraskande, inriktning på pinot noir från Nya Zeeland.

Pinot noir är landet näst mest odlade druva, efter den populära sauvignon blanc. Druvan som satt Nya Zeeland på vinkartan, med sina 20.000 hektar. En siffra som stigit från 3685 hektar år 2002. Pinot noir har inte riktigt samma siffror, med sina dryga 5500 hektar. Den kan dock glädja sig över en nästan tredubbel ökning från år 2002.

För Nya Zeeland är så mycket mer än bara sauvignon blanc, från det stora och kända odlingsområdet Marlborough på Sydöns nordliga spets. Här finns faktiskt även landets största pinot-odlingar på nästan 2500 hektar. Druvan odlas övervägande på Sydön, som har ett något svalare klimat än Nordön. Pinot får bara mer och mer utrymme i Marlborough och man har börjat titta på nya subregioner, med olika jordmåner och meso-klimat. Stilen på pinot noir härifrån är överlag mer saftig, tillgänglig och mer fruktig än den man hittar i t.ex Central Otago och Martinborough. Prisnivån är också relativt plånboksvänlig.

Smaka på Marlborough:

Hunter’s Pinot Noir 2011, nr 83933. 133 kr. BS

Matua Pinot Noir 2012, nr 70917. 101 kr. BS

Saint Clair Pinot Noir 2013, nr 16015. 111 kr. FS

Pinot Noir från Nya Zeeland – världens mest sydliga vinland

På den södra delen av Sydön, hittar vi Central Otago. En av de bästa regionerna på Nya Zeeland, för kraftfull men ändå elegant och lagringsduglig pinot noir. Här finns flera spännande subregioner, som Gibbston Valley med läskande och mineraldriven pinot noir. Bannockburn som är ett varmare område, för kraftfulla viner med läckra körsbärstoner. Alexandra bjuder på torkade örter och har både de varmaste somrarna och de kallaste vintrarna i Central Otago. Typiskt för pinot noir från Central Otago är den intensiva och djupa frukten, de svarta körsbären, fylligheten, den fina kvalitén och även en något högre prislapp.

valli

Några viner att smaka på:

Valli Gibbston Vineyard Pinot Noir 2012, nr 78244. 441 kr. BS

Pisa Range Estate Run 245 Pinot Noir 2013, nr 78248. 251 kr. BS

 

Pinot Noir från Nya Zeeland – världens mest sydliga vinland

501 hektar pinot noir har regionen Wairarapa, omkring Wellington – landets huvudstad. Staden ligger på Nordöns sydliga del och har cirka 400.000 invånare. Här finns också några av landets erkända vinfirmor som Ata Rangi och Martinborough Vineyards. Regionen är omtalad för sina strukturerade pinoter, med fina tanniner, mineralsälta och djup.

Prova dessa:

Alana Estate Pinot Noir 2011, nr 78301. 271 kr. BS

Schubert Pinot Noir Block B 2011, nr 75091. 351 kr. BS

Vi tar oss ner till Sydön igen, närmare bestämt till Waipara nära staden Christchurch, på östkusten. Här består pinot-odlinagarna av dryga 400 hektar, från kända producenter som Pegasus Bay och Mountford Estate. Stilen påminner lite om den i Wairarapa, med sina tanniner, örter och höga syra.

Köptips:

Pegasus Bay Pinot Noir 2009, nr 70995. 383 kr. BS

Regionen Nelson är liten, med bjuder på stora viner med fin koncentration och längd. Regionen ligger på Sydöns nordligaste kustdel och har strax över 200 hektar odlat med pinot noir. En av de mest framgångsrika topproducenterna här är Neudorf, som även gör fin chardonnay och härlig riesling.

Köp gärna:

Neudorf Moutere Pinot Noir 2009, nr 75742. 403 kr. BS

Detta är först och främst de regioner där man odlar pinot noir. Framöver kommer jag att gå igenom regionerna mer grundligt, presentera viktiga producenter, jordmåner, klimat, årgångar m.m. Idag var bara en liten mjukstart, på en vinös och förhoppningsvis inspirerande resa till Nya Zeeland. Hoppas ni hänger med!

qt

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia