Svenska flaggan
Rouge och Blanc - en bra intro till Bourgogne
Skriven av Sofia Ander

Pinot Noir för 100-lappen

Pinot noir är aldrig billigt. Så är det bara. Det är en druva som utmanar vinmakaren och något som alla vill odla och producera vin på. Det är därför den är så utspridd. Idag kan vi hitta pinot från Nya Zeeland till Chile och flertalet länder däremellan. Prisnivån är ofta hög, särskilt om det står Bourgogne på flaskan; men då är smakupplevelsen också hög… DinVinguide har dock gjort sitt bästa för att hitta några lite billigare viner, runt 100-lappen och med olika ursprung. Bra instegsviner och ett sätt att få ett hum om hur pinot noir egentligen smakar, beroende på växtplats.

Couvent des Jacobins 2011, nr 5283. 127 kr. Klassisk pinot från det stora huset Louis Jadot, som gör kvalitetsviner i alla prisklasser och från mer eller mindre alla delar i Bourgogne. Man gör faktiskt fler än 150 olika viner varje år… Kryddig och silkig, med smak av röda bär, bra tanniner och fin fräschör. Riktigt snyggt för pengarna! Finns i de flesta butiker.

Pike & Joyce Rapide Pinot Noir 2013, nr 2897. 119 kr. En Aussie-pinot med förträfflig balans och prisvärdhet! Ursprung är Adelaide Hills i området South Australia. Vinfirman är ett samarbete mellan två familjer, Henry Pike som började dryckesbanan med ett bryggeri. Numera gör man vin under samma etikett. Familjen Joyce kommer har en bakrund som fruktodlare och numera vinodlare. Härligt fruktig pinot, med drag av körsbär och friska röda bär.

pike-joyce-rapide-pinot-noir_2920

Bourgogne Vielles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot 2012, nr 5470. 111 kr. Pinot Noir från gamla stockar, Vielles Vignes, som i detta fall innebär en ålder mellan 25 och 35 år. Elegant och stram pinot, med toner av plommon, cassis och mocka, tack vare en tids lagring på ekfat och rostfria tankar. Maison Albert Bichot är en gammal familjefirma i Bourgogne, som grundades 1831 och fortfarande ägs och drivs av familjen.

w_bourgogne_m2

Duette Premium Pinot Noir 2013, nr 6602. 101 kr. Chile gör faktiskt en hel del pinot noir, som helt klart får sin speciella karaktär. Mer kraft och frukt än gamla vinvärlden, och samtidigt en schysst prislapp. Viña Indomita är producenten bakom Duette, som ligger i Aconcagua i Casablanca, nordvästra Chile. Vinet är fruktdrivet och kryddigt, med smak av körsbär, jordgubbar, fat och choklad.

660201-duette-premium-pinot-noir

 

Gardo & Morris Pinot Noir 2013, nr 6292. 97 kr. Finns även på halvflaska för 50 kr. Typisk Marlborough pinot noir, med sin lätta och friska jordgubbsfrukt, syra och trevliga örtighet. Vinet är faktiskt halvsvenskt, producerat av paret Benjamin Morris och Frida Gårdö som är bosatta i Sverige. Fast några månader om året spenderar de på Nya Zeeland och är med i vinmakningen.

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres, nr 7610. 101 kr. Bubbel görs så klart också av pinot noir! Särskilt i Champagne, men även i Spaniens motsvarighet; Cava. Denna består av 85 % pinot noir och 15 % chardonnay och är riktigt ren och fräsch i stilen. Torr, med endast 3 g socker/l och 36 månaders lagring på sin jästfällning. Smak och doft av rostat bröd, citrus och nougat. Fast sortiment sedan september förra året.

Cava-Blanc-De-Noirs-beskuren-200x566

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia