Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Piemonte för 100-lappen - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Piemonte för 100-lappen

Som ni kanske sett, har vi ett nytt tema denna månad på DinVinguide. Nämligen Barbaresco. Min kollega Anders har stenkoll på Piemonte, dess druvor m.m. Så titta gärna in på hans sida för bra info om regionen, vintips m.m. Magnus har också några goda vintips och hos Anette finns det som vanligt passande viniga recept. Här får ni vinsmaker, allt från sött bubbel till mer kraftfull barbera, runt en hundring. Att hitta en Barbaresco för 100 kronor är svårt, därför blir det en istället en trevlig mix av viner från hela regionen Piemonte.

Borgogno Langhe Rosso 2010, nr 70384. 99 kr. FSDenna har varit med förrut på DinVinguide, jag vet. Men vissa saker tål att upprepas, detta är en av dem. Nyanländ till det fasta sortimentet, via beställning och finns numera i 150 butiker. Perfekt när man är på jakt efter det där trevliga vardagsvinet. Fräsching med smak av körsbär, lingon och söta kryddor. Som gjort för salami, hemgjorda pizzan och en enkel pasta. 

borgognolangherosso-175x450

Barbera d’Alba Luigi Voghera 2012, nr 2365. 109 kr. FSIngen barbaresco direkt, men barbera börjar ju också på b! Luigi Voghera producerar en mängd viner: barbera, barbaresco, dolcetto, freisa, chardonnay, moscato och arneis. Synonymt är prislappen. Det är välgjorda viner till bra mycket lägre priser än många andra vinfirmor i området. Denna barbera är klassisk, med strama syror och toner av körsbärskärnor, plommon, lakrits och viol. 

Langhe Rosso G.D Vajra 2011, nr 73279. 123 kr. BS. G.D Vajra står för de eleganta, silkiga och rena vinerna i Barolo. Deras Rosso är riktigt kul. Innehåll: en salig blandning av nebbiolo, barbera, albarossa, freisa och pinot noir. Frukten kommer från unga stockar, som sedan fått jäsa på ståltankar och en liten del neutrala fat. Fina tanniner från nebbiolon och massor med ung, yppig frukt från freisan och pinoten, gör detta till en riktig vårflört, med pigga körsbär, kryddor, lite peppar och blommiga toner. 

Moscato d’Asti Prunotto 2012, nr 70015. 122 kr. BSLite moscato måste få vara med, annars är vi inte i Piemonte. Ynka 5 % alkohol, men 100 % sötma och smak. Lätt porlande, friskt och runt med smak av nektar, druvor, melon och citrus. Gott som det är, som en uppfriskande avslutning på en god middag. Prova även till fruktsallad och desserter med mjölkchoklad; kanske en mousse? Mmmm…

timthumb.php

Fiulot Barbera d’Asti Prunotto 2012, nr 74397. 109 kr. BS. 100 % barbera, från som producent Prunotto som ägs av Antinori sedan 1989. Vinfirman Prunotto i sig, grundades redan i början på 1900-talet, av Alfred Prunotto. Idag är Antinori även inblandade i vinmakningen och man för flera vingårdsviner från både Barolo och Barbaresco. Frukten kommer från en vingård, några mil utanför Asti. Området där är varmare, vilket ger ett mer djupt och intensivt vin. Fullt med mörk frukt, örter och silkiga tanniner. 

Gattinara Cá dé Santi 2009, nr 5341. 149 kr. FS. MarsnyhetLite mer än en 100-lapp, fast det ska du unna dig. Trevlig lansering, som släpptes nu i början på mars och finns i alla butiker. Innehåll är 85 % nebbiolo och resten lokala druvsorter. Gattinara heter distriktet, som ligger i norra Piemonte. DOCG status fick man 1990 och i huvudsak odlas nebbiolo även här, även om den lokalt kallas ”spanna”. Tillgänglig och mineraldriven, med strama tanniner och röd, ren frukt. 

Antiche_Cantine_Srl_Gattinara_534101-131x514

Brachetto d’Acqui 2014, nr 6260. 85 kr för 375 ml. FS. Mycket börjar på b i Piemonte, även den fantastiskt söta och goda druvan brachetto. Producenten bakom denna sötnos, är Braida di Bologna Giacomo som specialiserar sig på barbera. Men man måste ha något sött ibland också. Låg alkoholhalt, 5,5 % och intensiv sötma och smak av jordgubbar, körsbär, mandlar och vanilj. Magiskt till allt med choklad. 

brachetto-acqui-175x0

 

 

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia