Svenska flaggan
Piemonte - beställ din barbera - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Piemonte – beställ din barbera

Nebbiolo till trots, barbera är faktiskt den mest utspridda druvan i Piemonte. Den tredje mest odlade druvan i hela Italien till och med. Idag blir det bara barbera i glasen. 

Barbera har gjort en rejäl återhämtning från en stor vinkatastrof under 1980-talet. Mer än 30 personer avled, då de druckit barbera som var förstärkt med metanol. Idag är tack och lov metanolen borta och planteringarna har ökat, sakta men säkert. Mer än 28 000 hektar är planterat i Piemonte och även i regionerna Lombardiet och Emilia-Romagna.

Hjärtat ligger i Piemontes inland, där vi hittar Barbera d’Asti DOCG, Barbera d’Alba och Barbera di Monferrato DOC. Alla tre appellationer tillåter 15 % andra druvor, som freisa, dolcetto och grignolino i blenden.

Högst ansedda och högst prissatta är vinerna från Alba. Men det ska nämnas att barberan blir bara bättre och bättre i hela regionen. Vinfirmorna har börja ta druvan på allvar. Man vågar blanda in ekfat – fast dock med balans – samtidigt som producenterna håller nere skördeuttagen.

Är barberan bäst i Alba eller i Asti? Det är helt en smaksak och givetvis en fråga om vilken karaktär producenten söker. Rent generellt kan man säga att Barbera d’Asti står för något friskare och stramare viner, medan Alba gör en rundare, mer fruktdriven stil.

Några av de bästa vinerna på barbera kommer från Bruno Giacosa, Elio Altare, Domenico Clerico, Paolo Scavino och Corregia bland annat.

Utbudet på barbera har vuxit stadigt i Sverige de senaste åren. Du kan få ett trevligt och välkomnande vardagsrött för under 100-lappen. Lägg till en hundralapp och du får ett mer kraftfullt och komplext vin, bra till finmiddagen. Eller så tar du ett steg till, mot de vingårdsbetecknade vinerna för en stor upplevelse.

Det finns flertalet välgjorda barbera-viner på hyllorna. Men som bekant har beställningssortimentet ett minst lika välfyllt och intressant utbud. Om inte ännu bättre. Jag har provat igenom några olika stilar  i olika prisnivåer.

 

Bild från DinVinGuide

Bruno Giacosa Barbera d’Alba Falletto 2014, nr 72025. 370 kr

370 kronor är mycket för ett vin, särskilt för en barbera. Men detta är inte vilken barbera som helst. Falletto är en “single vineyard” som Bruno haft i sina ägor sedan 1980-talet. Jordmånen består av sandstenar och ett års lagring på bottis har bidragit till vinets komplexitet och styrka. Det är ett vin fyllt med energi. Falletto är djupt och intensivt med en fin blommighet och rena smaker av viol, plommon, syrliga körsbär och körsbärskärnor. Detta är den bästa barbera jag har provat. Än så länge.

Bruna Giacosa

Agricola Cerutti Enrico Cassinasco Barbera d’Asti 2013, nr 78068. 146 kr.  

Frisk och mullig barbera som enbart har lagrats på ståltank. Färska skogsbär, kråkbär och en  syrlighet som blandas upp med slank och snygg eftersmak. Trevlig barbera i en ren och rättfram stil som funkar till många olika maträtter och många olika smaker.

Cerutti

 

Cascina Alberta Barbera d’Alba Tres 2014, nr 79124. 154 kr

Söta fina bär får fint stöd av saftig syra, söta tanniner och en lång, djup eftersmak där vi möts av både sälta och mineralitet. Ett fatlagrat vin som vi gillar starkt! Balanserat och busgott.

Cascina Alberta

La Spinetta Ca de Pian 2012, nr 73926. 190 kr

Intensivt, djupt och rikt från en de mer välkända producenterna i Piemonte, La Spinetta. Huset står för fylliga, extraherade och komplexa viner, särskilt deras Barbaresco. Ca de Pian är däremot andravinet som firman producerar och det lanserades så tidigt som 1985 och står sig än idag. Här mixas bra syra med mineral och kryddiga drag av salvia, rosmarin, lite kanelstänk och mullig frukt. Ta ett glas till vettja.

spinetta

Barbera d’Alba La Gemela Viberti 2014, nr 71651. 176 kr

Superläckert med sina fräscha dofter och smaker av ceder och eneträ, sandel och sirlig röd frukt som tranbär, lingon och granatäpple. Supersyra som man blir rak i ryggen av! Gott till italienska långkok där tomat utgör basen.

Viberti

Alfiero Boffa Storica 2010, nr 70559. 140 kr

Detta är Boffas klassiska barbera, som inte ens har fått snegla på ett ekfat. Jag imponeras av den saftiga och pigga frukten. Den läskande örtigheten och fina strukturen. Elegant och gott som tusan. Eftersmaken bjuder på blommiga toner av viol, anis och ett fint bett. Ett supervin från en superårgång.

boffa storica

Alfiero Boffa Muntrivé 2011, nr 74006. 200 kr

En annan sida av Boffas fina barbera-viner. Muntrivé kommer från en gammal vingård, planterad 1935. Trots gamla stockar är vinet redan vidöppet med fin balans, läskande koncentration, mörkmulliga frukter som björnbär och katrinplommon. 2011 är även det ett hyfsat bra år och bjuder på en större tillgänglighet än 2010 som är en stor årgång.

boffa muntrive

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer