Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Paul Draper kan det där med zinfandel.. och cabernet sauvignon såklart. Och chardonnay - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Paul Draper kan det där med zinfandel.. och cabernet sauvignon såklart. Och chardonnay

För många kanske inte Paul Draper behöver någon närmare presentation. Fast en person som Paul ska ha det, även för de som kan allt om vinfirman Ridge och även för de nyinvigda. För detta är så bra att det tål att upprepas och uppdrickas om och om igen.

Paul började sin långa vinkarriär i Chile. Tack och lov tog han sig norrut, närmare bestämt till Kalifornien efter några år i Sydamerika. 1968 blev han erbjuden att börja som vinmakare hos Ridge; ett år senare var han på plats. Det är han än idag. 77 år men ingen tanke på att pensionera sig. Har man någon gång blivit utnämnd till årets vinmakare av vinmagasinet Decanter, finns det ingen anledning att sluta.

IMG_0626

Ridge har däremot funnits sedan 1880, då vingården Monte Bello grundades uppe i Santa Cruz Mountains. En både otillgänglig och sval del av det vanligtvis soliga Kalifornien. Men cabernet sauvignon trivs bra här. Se bara på toppvinet Monte Bello. Ett världskänt cabernetbaserat vin, med små skvättar av merlot och petit verdot. Vinet som utmanade de stora bordeauxerna. De borde känna sig utmanade även idag.

Vi provar några olika årgångar Monte Bello under ledning av Paul.

2012 – bra och jämn årgång. Purungt, tätt och koncentrerat. Fin potential. Fatprov.

2011 – svår årgång för cabernet, ändå lyckas man hålla ner alkoholen på 12,8 %. Nybuteljerad, släpps om 1,5 år.

2010 – ej med på provningen, men ska släppas i Sverige. Håll koll!

2009 – kallt år. Elegant, mineralrikt och friskt.

2006 – stor årgång, jämnt fint väder. Begynnande mognad. Ton av tobak och torkad frukt.

2005 – liten skörd, men fin kvalité. Torr, stram, elegant och frisk med fin frukt.

2004 – svårare årgång, mkt tanniner.

IMG_0631

Ridge är faktiskt inte bara kända för Monte Bello. På den andra vingården, Lytton Springs i varmare Sonoma, odlar man zinfandel. Ja, zinfandel. I världsklass och precis motsatsen till sockerkickarna som strömmar in på marknaden idag. Pauls filosofi är att göra eleganta, klassiska viner med låg alkoholhalt och med hållbarhet. Även hans zinfandel går att spara i flera år. Monte Bello blir som bäst 10-12 år efter skörd, enligt Paul. Lytton Springs 2011 släpps senare i november (91217, 289 kr). Vinet är en blend på 82 % zinfandel och resterande petite sirah och carignan, för att ge vinet mer kraft och djup. Det är redan härligt rödfruktig, torrt och stramt med en ton av peppar. Från Geyserville kommer Ridge andra zinfandelvin, med carignan, petite sirah, alicante bouchet och mataro. Detta vin släpps också i november (91256, 289 kr). I dagsläget är Geyserville mer stramt och tätt men har enorm potential. Köp, göm och glöm ett tag.

IMG_0628

Firmans Estate Cabernet Sauvignon 2010 blir vi också belönande med i vinter (91110, 329 kr). En tät och ung cuvée på 80 % cabernet, merlot, petite sirah och cabernet franc. Här finns fantastisk syra, elegans och pigg cassisfrukt. Mitt i allt fantastiskt rött, finns det en vit pärla. Underbara Estate Chardonnay som jag föll handlöst för. Sån här typ av chardonnay har den effekten på mig. Härligt amerikansk i stilen med rostad brioche, rostade nötter, nougat, vit choklad, grapefrukt och pomelo. Fyllig och djup och ändå så snyggt, friskt och drickvänligt. 180 flaskor kommer i november (91258, 329 kr). Jag kommer köpa 179 st. Minst.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia