Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Paracombe Wines - Snyggt och svalt i South Australia - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Paracombe Wines – Snyggt och svalt i South Australia

Allt är inte 16 % alkohol och massiv frukt i Australien. Inte ens i South Australia, som är en av Australiens sex olika delstater. Den största orten här heter Adelaide och inom vinkretsar är det utan tvekan Barossa Valley som är det mest kända området. Barossa ligger mer in i landet, en bit nordost om Adelaide. Det lilla familjeföretaget Paracombe Wines däremot, ligger i Adelaide Hills, sydost om stan.

Här, på en höjd på över 400 meter över havet huserar Paracombe Wines, i en f.d bondgård. Visserligen odlar man fortfarande mycket på gården. Dock bara druvor. Av typen vitis vinifiera och sorter som cabernet sauvigon, cabernet franc, shiraz, chardonnay och sauvignon blanc.
Gården togs över 1983 av paret Paul och Kathy Drogemuller. Vid den tiden hade man bara tre hektar vinrankor planterade. Idag äger man tio gånger så mycket. Årsproduktionen ligger på 180.000 flaskor. Efterfrågan på pinot gris i Australien, har växt de senaste åren, så i år har man planterat ytterligare några hektar av denna gröna druva. Tack vare höjden och det lite friskare inlandsklimatet, får man ett svalt inslag i sina viner. Jag blir både överraskad och imponerad över det första vinet i provningen med Paul, som är på en snabb visit i Sverige. Det är ett mousserande vin, gjort på pinot noir och chardonnay. 20 % av vinet är består av gamla årgångar, sparade på tank, där den äldsta är cirka 20 år gammal. Resten av vinet, kommer från årgång 2011, en svalare årgång med bra syra. Det är detta, som gör vinet så häftigt. Moget, med drag av bokna äpplen och grädde. Samtidigt, ungt, krispigt med inslag av citrus och persika. Ett vin som ni kan hitta på utvalda restauranger.

Provningen fortsätter med några vita viner, men det är faktiskt de röda som imponerar mest på mig. Det är dessutom de, som finns tillgängliga i beställningssortimentet i dagsläget.
Höghöjdsklimatet och en tidig skörd, hjälper till att skapa den fräscha, lite lättare och mjukare Paracombe-stilen. Man har också mycket ekotänk i vingården. Bekämpningsmedel används inte och man låter gräset växa fritt mellan vinrankorna.
Fatlagring sker på franska fat, 225 liter eller 500 liter. Välintegrerat och snyggt. Det här är Australien från sin svala och bästa sida.

En duo i beställningssortimentet och ett tillfälligt släpp

Paracombe Pinot Noir 2011, nr 95290. 179 kr. Fåtalet flaskor finns kvar.
Saftig och kryddig pinot noir i Nya Världen-stil. Här finns toner av hallon, körsbär och jordgubbar och lite mynta. Servera lätt kyld till ugnsrostad kyckling eller grillad lax.

Paracombe Shiraz 2009, nr 75993. 181 kr. BS
Seriös och frisk shiraz utan onödiga bombastiska inslag och för mycket alkohol. Bra, ren frukt som björnbär, blåbär, plommon och körsbär. Balanserat och snyggt med fina kakaotoner i avslutet. Perfekt till kryddiga korvar och en hemgjord hamburgare.

Paracombe The Reuben 2009, nr 75993. 181 kr. BS
Provningens favorit! En blend på 48 % merlot, 31 % cabernet sauvignon, 9 % cabernet franc, 9 % malbec och 3 % shiraz. Elegant och riktigt snyggt med fina toner av lingon och körsbär. Tätt och stramt avslut med härlig fräschör. Prova till ett mustigt långkok. Kolla in Anettes goda recepttips!

Importör är Johan Lidby Vinhandel

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia