Pajen, osten och vinet

Snart sitter vi där med röda hattar, visselpipor i munnen och en kräftklo samt nubbe i handen. Vad är din favorit på kräftskivan? Är det kräftorna, eller är du som jag - en större vän av tillbehören?

Augusti betyder kräftskiva, eller kanske till och med kräftskivor. De röda skaldjuren i alla ära – men nog får de lite väl mycket uppmärksamhet. Det görs tester och smakas och provas kors och tvärs. Färska, frysta, svenska, kinesiska eller turkiska – vilka är bäst? I de flesta fall vinner de svenska som kommer med den högsta prislappen. 

Varför inte lägga pengarna på ost istället? Sverige har mängder med storartade lokala ostsorter, som vi borde gynna ännu mer. Dessa ostar är något att vara stolt över. 

Tänk bara på den syrliga och gräddiga Svecia. Den var faktiskt den första svenska matprodukten som tilldelades en skyddad geografisk beteckning, enligt EU:s regelverk. Osten får bara produceras i Sverige och enbart innehålla svensk mjölk. 

Vit caprin är en annan favorit, gjord på svensk getost. Den kom till under 1970-talet på en getgård i Västernorrland. 

Vi får inte glömma grevé, som fick sin inspiration från den schweiziska osten emmentaler. Den kom till tacka vare två ingenjörer på 1960-talet, som hade ett stort intresse för mat- och mejeriprodukter. 

Herren på täppan, åtminstone i kräfttider, är ändå den klassiska Västerbottensosten. Den har vi kunnat njuta av sedan 1872. Idag görs den endast hos Norrmejerier i Skellefteå. Det är inte mycket som slår ostens intensiva smaker av nötter, grädde och de härligt salta kornen. 

Osten är förvisso ljuvlig på egen hand, men utgör en viktig bas i en av världens godaste pajer; Västerbottenpajen. Den är fylld med smör, grädde, ost och mängder med kärlek. Inte nyttig någonstans, men vad gör det när den smakar så himmelskt? 

Det skadar inte att äta upp sig inför vintern. Så fram med ostarna, pajen och några kräftor – mest för syns skull. Jag kommer sikta in mig på osten och några passande viner. Chardonnay, chenin blanc, vit krämig Bordeaux och kryddiga Rhoneblends är ostkalasets bästa vänner. 

 

Annons:

En chardonnay

Prova något lite annorlunda. Hoppa över vinet från Bourgogne eller Kalifornien. Prova en chardonnay från Jura, där man gör viner i olika stilar – oxiderade av sherrykaraktär eller mer klassiska och ej oxiderade. Båda varianter fungerar finfint till ostar med sälta och krämighet. Detta vin hittar vi i över 100 butiker; Côtes de Jura Chardonnay 2016 (nr 2292. 119 kr)

Det smakar chardonnay men också mycket av sitt ursprung, med sin mineralsälta, nötighet, honungstoner och friskhet. Grymt gott till pajen och knäcke med rejäla skivor hårdost.

Andra goda tips från Jura är Maison Rijckaert Côtes du Jura Chardonnay 2016 (nr 2327. 149 kr) som också ligger i fast sortiment.

 

En chenin blanc

Chenin blanc från Sydafrika få ofta en läcker krämighet och drag av rostade nötter, åtminstone om den har fått ta en titt på lite ek. Det är helt klart en av landets främsta gröna druvor, som presterar bra i de flesta pris- och kvalitetsnivåer.

En favorit kommer från Avondale, en ekologisk producent som arbetar enligt biodynamiska principer. Vinet Anima Chenin Blanc (2015, nr 2049. 159 kr) bjussar på gula plommon, vit persika, rostade nötter och smakrika kryddor som kardemummafrön.

Fram med Svecia, smör och en stor skiva surdegsbröd tack.

Ett till tips är nysläppta Mullineux Old Vines White 2016 (nr 90345. 199 kr. 1200 fl) som finns kvar i flertalet butiker. Ännu ungt, så spara gärna till nästa års ostskiva.

En vit Bordeaux

Monopolet vadar inte precis i de vita vinerna från Bordeaux. De flesta av dem är av ett enklare snitt, gjorda i en direkt drick-stil. Inget fel med det, men vill ha man ha lite mer djup och kraft är det småsläppen som gäller. Som Château Doisy-Daëne Denis Dubourdieu 2014 (nr 95837. 229 kr. 1800 fl) vilken lanserades nyligen.

Jäsning och lagring på ekfat har gett denna 100 % sauvignon blanc komplexa dofter och smaker av rostade nötter, mogen citrus, passionsfrukt och söta kryddor. C’est magnifique!

Aubrade Le Prestige 2016 (nr 2186. 109 kr) som ligger i fast sortiment är ett bra billigare alternativ, som kan fungera fint till en syrlig vit caprin.

Läs mer

Fler artiklar