Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Ost + vin = bland det bästa som finns  - DinVinguide Ost + vin = bland
Skriven av Sofia Ander

Ost + vin = bland det bästa som finns 

Ost kan vara det bästa som finns. När ost möter rätt vin uppstår ren livsglädje. Vi behöver mer ost i våra liv helt enkelt.

Ost + vin = bland det bästa som finns

När man kombinerar två goda ting blir det ofta något ännu godare. Som ost och vin till exempel. För mig är en bit ost efter en middag det bästa avslutet. De som känner mig vet att jag inte har en söt tand. Även om det är gott med en smarrig chokladkaka ibland eller en frisk citronfromage. Men ost tillåter så mycket mer. Att man kan ta ett litet glas, inte sött, vin till. Eller ännu bättre – avsluta med ett glas bubbel. 
Hösten är tillåtande på så vis. Den tillåter att vi spenderar tid inomhus. Med middagar och umgänge. Under sommaren har osten inte samma naturliga roll. Den byts ut mot färska bär, frukter och eventuellt en hemgjord äppelpaj. Men nu är det höst och snart vinter. Vi behöver något fylligare och mer smakrikt efter middagen. 

Vi behöver ost. 

Sverige har idag ett otroligt utbud av ostar – lokala som internationella. Från det mögliga till det lagrade och krämiga. Nästan alla restauranger har idag någon form av ost på menyn, vare sig det är en burrata till förrätt eller en klassisk ostbricka som dessert. Gott om vinmöjligheter alltså!
Min egen smakpalett drar åt de lagrade hårdostarna, gärna på get- eller fårmjölk. Italiensk pecorino går alltid ner. I samma tugga som en bit spansk manchego. Jag säger dock aldrig nej till en bit grottlagrad gruyère eller appenzeller. Vitmögel kan också slinka ner och för att inte tala om brillat savarin – världens krämigaste ost, som skapad till champagne.
Ska det vara svenskt väljer jag gärna hårdosten Wrångebäck. Efter lite undersökning visar det sig att det är Sveriges äldsta registrerade ostvarumärke. Den började tillverkas någon gång under 1880-talet. Den görs på samma vis även idag, på samma plats – Almnäs Bruk i Hjo. Som för övrigt ligger bakom en annan favorit – Almnäs Tegel. Långlagrad Västerbotten med sina fina sälta är inte heller så pjåkigt.

Olika hårdostar men ändå med samma nötiga och kolaliknande toner, med umami som ledord. En vindröm till framför allt fatlagrade vita viner.

Det för oss in på vinet. Favoritosten och favoritvinet blir ofta en bra kombination. Man behöver inte krångla till saker. Fast våga gärna ta ut svängarna och testa nya smakkombinationer. Låt också det vita vinet styra. Många gånger tycker jag att vitt vin passar bättre till merparten av ostarna. Särskilt hårdostar, vita mögelostar och framför allt getost som chèvre och liknande. Väljer man ett torrt rött eller vitt vin går även sylten och andra söta tillbehör bort. De sparar vi till de söta vinerna istället.

Här kommer fyra ostiga och viniösa tips. Har ni några egna härliga kombinationer – hör gärna av er!

 

Osten: Beaufort
Beaufort kommer från Savoie i Frankrike. Stilmässigt påminner den om gruyère med sina hårda kanter och nötiga smaker. Fånga upp sältan och nötterna med något liknande – som en Chablis till exempel, helst med lite mognad. Ett fint tips jag fick av vår redaktör Anders för många år sedan. Tipset sitter kvar – för det var ju så gott.
Vinet: La Chablisienne Chablis 1er Cru Fourchaume 2019, nr 90056. 299 kr. 1500 flaskor släpptes 21/9.
Chablis från en generös årgång som redan idag bjuder på stor njutning. Luft och en stor kupa lockar fram rökig mineral, citronskal, gula och gröna äpplen och svalkande syradriv.
Osten: Chèvre
Getosten chèvre är en av mest populära ostarna. Den passar att äta som den är eller gratinerad på en sallad – med rödbetor – eller som en chèvre chaude. Jag äter den gärna utan krångel. Nedsköljning med hjälp av en frisk sauvignon blanc eller en chenin blanc.
Vinet: Henri Bourgeois Les Baronnes 2020, nr 32253. 189 kr. Fast sortiment, finns i cirka 200 butiker.
Klassiker från kalkstinna jordar i Sancerre, där inslag av lera bidrar med rondör och frukt. Les Baronnes bjuder oss på krossade stenar, rökig mineral kvitten, vit persika och pomelo. Kalkiga tanniner i eftersmaken är precis vad den syrliga getosten gillar.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 21 september 2021    Ost + vin = bland det bästa som finns

Recept

Gnocchi med getost och masa

Passar till:Buffémat
Läs mer

Osten: Wrångebäck
Kära Wrångbäck med smaker av nötter, aningen kola och lätt knastriga korn. Ursprung är Hjo i Västergötland. Det är alltid rätt att tänka vin och mat från samma ursprung. Så vitt jag vet görs det inte mycket vin i Hjo, så vi letar oss utanför gränserna istället. En aningen smörig chardonnay, chenin blanc eller fruktdrivet rött blir perfekt.
Vinet: Pouilly-Fuissé Gruyère Les Vieux Murs 2019, nr 2484. 219 kr, Fast sortiment, finns i 50 butiker. Halvflaskan ligger på 119 kronor.
Direkt-läckert med solmogen gul frukt, frisk citrus, en hint av moccatoner, en näve rostade hasselnötter, mineralsälta och bra tryck i syran. Snyggt från Pouilly-Fuissé i södra Bourgogne, där man – än så länge – kan vinfynda.
Osten: Brillat Savarin
Ostarnas ost? Åtminstone en av de mest dekadenta. Komjölk blandas med grädde och ljuv musik uppstår. Det sjungs om gräddiga små moln, smöriga toner och bara ren lycka. Osten sägs vara uppkallad efter statsmannen och författaren Jean Anthelme Brillat-Savarin som ska ha sagt: Un dessert sans fromage est une belle à qui il manque un œil. – ”En dessert utan ost är som en skönhet som saknar ett öga.”
Vinet: Klassiskt till champagne! En av mina favoiter på hyllan är Diebolt-Vallois Prestige Brut, nr 7723. 399 kr. Finns i cirka 100 butiker.
Krämigt, välkomnade och så omedelbart med mineralrök, kanderade citronskal, söta kryddor och grillad citron. Receptet bakom vinet förklarar komplexiteten: Prestige görs uteslutande på chardonnay från Grand Cru-lägen. Blenden består av hela sju årgångar där omkring 15-20 procent är reservvin, som lagras på stora franska ekfat. Vinet ligger därefter i cirka 40 månader på sin jästfällning.
Ost + vin = bland det bästa som finns   Månadens Vinhus: Champagne Diebolt-Vallois

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer