Önskelista till tomten

Jag är medveten om att dina dagar är rätt hektiska. Men jag har precis knåpat ihop min önskelista. Jag har varit snäll - jag gillar pepparkakor - så nog borde några av mina önskningar gå att ordna? 

Önskelista

De flesta av önskemålen har med vin att göra och riktar sig till vårt monopol Systembolaget och även importörerna. Du har väl kontakt med dem inför jul gällande nya glöggsorter och julöl? Vidarebefordra gärna min önskelista till dem. 

Min önskelista till tomten 2018

Mer mångfald på hyllorna 

På vinfronten råder hierarki. I form av än det ena och än det andra vinet från Italien. Och det tredje också för den delen. Viner stöpta i samma form och med ett enda syfte; att smaka mycket och typ likadant. Ursprung och terroir är ovidkommande. 

Fler små partier

Men det finns ljuspunkter inom hierarkin. Som heter ”små partier”. Där ingår genuina viner från Italien och givetvis hela vida vinvärlden. Här är ledorden; äkthet, ursprung och kvalité. Mer sånt tack! 

Annons:

Bort med flaskor som väger som min lätt korpulenta katt

Flaskan är tömd, men det känns ändå som om det lurar några liter vin till däri. Det kallar jag falsk marknadsföring och inte minst sjukt onödigt. Bort med dessa bautaflaskor. Vinet blir varken bättre eller godare av att tappas på dessa tungviktare. Det räcker med att jag ska lyfta min katt. 

Gårdsförsäljning

Nog är det dags nu. Det är snart 2019 och man får inte köpa en liten öl på plats hos alla de hårt arbetande och ambitiösa bryggerierna och vingårdarna. Nä, för då dricker vi ännu mer, sägs det. Kära nån. 

Fler vågar följa sin egen smak

Var inte så ängslig. Var inte en slav under rådande trender. Gå efter din egen smak och tycke. Den är aldrig fel. Sen skadar det så klart inte att lyssna (och läsa) på vinskribenterna ibland också..

Fler vinfilmer! 

När kommer Sideways 2? Det är torrt (!) på vinfilmsfronten. Jag vill ha mer. Av allt. 

 

Nytt vinresemål. Och många jag vill återvända till.

Förhoppningsvis blir 2019 ett år fyllt med vinresor. Sicilien står på önskelistan – det är dags att bli lavaindränkt igen. Men också prova ännu mer lokalt, som perricone, frappato och grillo. Bland annat. 

Montefalco och Umbrien. Suget efter sagrantinos tanniner har börjat kicka in.

Aglianico-abstinensen är lika hög. 

Cava. Jag vill prova mer och det måste göras på plats i Spanien. 

Champagne. Kommentarer överflödiga. 

Ungern. Säger bara; furmint. 

Södra Kalifornien. Chardonnay, syrah och Rhoneblends. Samt palmer och sol. Ja tack. 

Reslistan kan göras oändligt lång…

En bra årgång i hela världen

Hagelstormar, regn, hetta, torka och allmänt väderkaos har påverkat många av de kämpande vinbönderna de senaste åren. Särskilt i Europa. Jag hoppas helt enkelt på att skörden 2019 blir tiptop, stor och god. 

En är ju törstig. 

 

Förresten, vad har ni läsare på er önskelista? Och vad vill ni läsa mer av på DinVinguide.se?

Skicka dina önskemål, så ska vi ta ett snack med tomten. 

 

Läs mer

Fler artiklar