Svenska flaggan
Nya rutiner för beställningssortimentet
Skriven av Sofia Ander

Nya rutiner för beställningssortimentet

Att Systembolaget gör om sin modell då och då är inget nytt. Lanseringsmodellen ändras, precis som vårt köpmönster. Nya regler och riktlinjer införs därefter. Det som har tillkommit under de senaste månaderna är nya rutiner för drycker i beställningssortimentet. 

Nya rutiner för beställningssortimentet

Några av er har kanske redan upptäckt denna förändring. Du går in på Systembolagets hemsida, klickar hem några varor ur beställningssortimentet, de landar i den digitala varukorgen där det numera dyker upp en ruta om direktbetalning. Betalningen kan ske via kort, din bank eller Swish. Detta är en alltså en ny rutin, som däremot inte aviserats. DinVinguide.se tog därför kontakt med Systembolagets pressavdelning för att få lite mer information. 

– Vi genomför en pilot med ett antal butiker, cirka 25 stycken, där kunden betalar redan vid beställning på systembolaget.se – precis som det är för hembeställningar och beställningar till ombud. Planen är att detta ska rullas ut till alla butiker i slutet av året. När kundbeställningarna är förbetalda blir det också enklare för kunden att hämta sina varor eftersom de slipper stå i kassakön – det är efterfrågat av våra kunder, får vi som svar. 

Bild från DinvinguideBild från Dinvinguide

Det är alltså än så länge ett prov – men om jag känner monopolet rätt kommer vi att se detta i fler än 25 butiker inom kort. Oavsett vad importören eller du som konsument tycker.

Fördelen med en direktbetalning är smidigheten. Har du redan betalat kan du snabbt och enkelt hämta ut dina varor och kan gå vidare utan att stå i kö.

Nackdelen  – det blir ännu ett moment vid en online-order. Kreditkortet ska hämtas, det ska fixas med Swish eller banken – helt enkelt ett steg till som kanske gör att du hoppar över din beställning. Är det ännu ett sätt för Systembolaget att begränsa beställningssortimentet? Ett sortiment de gärna skulle se försvinna.

Som konsument, och inte som vinskribent, ser jag både fördelar och nackdelar med de nya rutinerna. Vad jag däremot saknar är informationen. Jag vill upplysas om detta, och även andra förändringar, stora som små. Helst på hemsidan direkt, och även i butikerna.

DinVinguide.se hörde av sig till några av de mer tongivande importerna för att få deras syn på saken.

– Vad gäller förbetalning råkade jag ut för det själv nu för första gången på den butiken jag brukar hämta ut i. Det kan absolut ha en avskräckande effekt för vissa kunder att man nu måste betala vid beställningstillfället, men å andra sidan så lär vi få betydligt färre returer nu på ej uthämtade varor. Det är i alla fall den hypotes vi enats om i företaget, säger en medarbetare på en av de större importörerna i landet.

De får medhåll av två andra aktörer, som också ser problemet med att många beställda varor aldrig hämtas ut. – Men vid betalning i förskott borde man kunna få ett beräknat leveransdatum, och inte cirka åtta arbetsdagar som det står idag, lägger en annan importör till.

 

 

Bild från DinVinGuide

Det skedde ytterligare en förändring förra året. Ytterligare en omställning som inte riktigt har nått ut. Den gäller drycker som lanserats i det tillfälliga sortimentet – så kallade TSE-artiklar. Dessa dryckerna är ofta eftertraktade, alltid allokerade och sprids ut i både stora och små butiker. Men på grund av att de är just eftertraktade säljer de snabbt slut. Tidigare har man kunnat beställa dessa varor mellan butikerna. Nu är denna service dessvärre borta.

– Att de inte längre skickar TS-viner mellan butikerna tycker jag är synd. Jag kan såklart förstå det ur ett ekonomiskt perspektiv men det är ju fortfarande så att efterfrågan är klart större på vissa butiker än på andra och när man har vant kunderna att kunna göra detta kostnadsfritt så tycker jag att det är en klar försämring i servicenivå, säger en av de kontaktade importörerna.

De får medhåll av flera andra importörer.

– När det kommer till att inte kunna beställa TS mellan butikerna så tycker jag det är olyckligt då det ganska ofta kan stå viner på vissa butiker som det finns efterfrågan på annan ort. Borde trots allt gå att hantera rent logistiskt kan man tycka.

– Vi upplever att depån ofta har för lite tilldelning på lanseringsdagen. Det gör att många konsumenter inte hinner beställa och då är det väldigt lätt att det glöms bort eftersom det tar ett antal dagar innan depån fylls på igen (om det finns mer flaskor att fylla på), lägger en annan importör till.

Medhållet kommer även från min sida. Anledningen stavas klimatskäl, men nog borde en av världens största inköpare av drycker, med hållbarhet som ledord, kunna hitta en vettig lösning? Att flaskor köps in, men står kvar på hyllorna är inte heller bra för miljön, inte minst ur en hållbar aspekt. Inte heller att en kund istället kör runt till olika butiker för köpa in de eftersökta produkterna. Här hoppas jag att vårt monopol tänker om.

Bild från DinVinGuide

Nya rutiner för beställningssortimentet

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer