Nya rosa tider – se upp Provence!

Äntligen börjar det röra på sig. Allt är inte enbart blekt och lätt lökskalsrosa längre. Vi pratar så klart om rosévin. Det saftiga och lättsippade vinet som gjorde succé i Sverige för sisådär en 10 år sedan. Adress var Provence och färgen ljust ljust rosa och flaskorna såg både exklusiva och flörtiga ut i ishinken. 

Nya rosa tider – se upp Provence!

Roseviner från Provence hamnade plötsligt i allas vinglas – så fort vi såg en strimma sol – även hos dom som tidigare fnyst åt vintypen. Segertåget var ett faktum. Inga stopp på vägen, inga hinder.

 

 

Mörka, fylliga och laddade med örter. Mineraler, elektriska syror och till och med tanniner. Den nya tidens roséviner har attityd, bett och personlighet. Somliga är farligt lättdruckna, andra mer krävande och vissa bara fasligt charmerande. Provence kommer alltid finnas kvar. De är och förblir den största producenten av rosévin och de ska ha en stor eloge, för de har lyft kvalitén på dagens roséviner. Utan dem skulle kanske inte nedan tips finnas tillgängliga.

 

Två spanjorer, en tysk och en grek. Inhemska druvor. Rejält med färg och smak. Ekfat. Ståltank. Här är mina måste-roséer just nu. Drick i sommar, förläng den och framför allt våga gå utanför den rosa boxen.

 

Annons:

Nya rosa tider – se upp Provence!

Dominio del Aguila Clarete Pícaro 2017, nr 90679. 299 kr. 480 flaskor tog det rosa tåget hit den 9 juni. I dagsläget finns det kvar cirka 100 flaskor i 11 butiker. In och finn.

Här kan vi snacka attityd. Ekologiskt, check på det. Gamla vinstockar, check igen. Traditionellt, check igen. För Domino är framställd på gammalt manér á la Ribera del Duero, då både gröna och blå druvor blandades. I detta fall har tempranillo, albillo, bobal och en skvätt garnacha jäst ihop och därefter lagrats i franska ekfat.

Resultatet blir ett kryddigt och örtmättat vin med nymald rosépeppar, cedertoner, mäktiga mineraler och djup frukt från skogen. En rosé som på många sätt blir ett lättare rött vin, fast med ett rosa coolt skimmer.

Venus La Universal Dido La Solucio Rosa 2017, nr 95828. 199 kr. 480 flaskor checkade in den 19 maj. De tog slut i ett nafs, så Bolis tog det vettiga beslutet att köpa in mer. Nu finns det ett 80-tal flaskor kvar i utspridda butiker (samt min vinkyl). Blir en Dido din?

Dido har många likheter med vinet ovan. Samma ursprung och samma filosofi. Här mixas både blå och gröna druvor; 55% garnatxa negra, 20% macabeu, 10% carinyena, 10% garnatxa blanca och 5% garnatxa gris för att vara exakt.

Färgen drar mer åt halvorange eller vitrosa, men smaken inte det minsta halv. Här möts man av krossade röda syrliga bär, knapriga syror, steniga mineraler, krossad kalksten och ordentligt med kaxighet. Årgången 2017 klarar ytterligare vila i en kall källare. Frågan är om jag fixar det…

Nya rosa tider - Se upp Provence!    Nya rosa tider - Se upp Provence!

Nya rosa tider – se upp Provence!

S. Kechri & Co. Roza 2016, nr 74438. 225 kr. Beställningssortimentet.

Roza är onekligen rosa och det är faktiskt en slags Retsina. Japp, kåda-vinet från Grekland. Merparten består dock (tack och lov) av inhemska druvan xinomavro som jäst på fat tillsammans med en skvätt färsk kåda från aleppo-tallen. Kådan användes förr som ett skydd mot oxidation bland annat. Traditionen består, här tillsammans med en blå druva. Kåda-coolt och extremt gott. Roza smakar som inget annat vin. Tänk er en promenad i en varm sommarskog där enbär, tall och barr fyller smaksinnena. Typ så. Lägg på några röda bär och intensiva syror. Hörde jag opa?

Bassermann-Jordan La Vie Rosé Trocken 2019, nr 77119. 169 kr. Beställningssortimentet.

Rosa så det förslår! Riesling-hjälten Basserman-Jordan i Pfalz har gjort det igen. La Vie Rosé är drycken för hela sommaren och inte minst hösten. Och jul – här har ni bästa drycken till skinkan. Pinot noir, merlot och cabernet sauvignon jäser ihop med skalen för att få fram både den vackra färgen och saftiga smaken.

Slurpigt och småfarligt med sina mogna jordgubbar, vilda hallon, färska örter och rivet citronskal. La Vie Rosé gör livet mer rosa.

Nya rosa tider - Se upp Provence!      Nya rosa tider - Se upp Provence!

Läs mer


Fler artiklar