Svenska flaggan
Nahe, en liten region med stora viner.
Skriven av Sofia Ander

Nahe – en liten region med stora viner

Nahe är den lilla tyska vinregionen en timme sydväst om Frankfurt. Inklämt mellan Rhen och Mosel. Namnet kommer från den flod som slingrar sig mellan dalgången Hunsrück, en del av de Rhenska skifferbergen.

Nahe – en liten region med stora viner

Vinjournalisten James Suckling presenterade nyligen sin lista över de 100 bästa vinerna från 2022. Flertalet viner från Nahe var med på den. Tunga namn som Dönnhoff, Schäfer-Frölich och Emrich-Schönleber fick stå i det välförtjänta rampljuset. Namn som nog är bekanta och som troligtvis har hamnat i våra vinglas vid något tillfälle. 

Men hur många vet att ursprunget är Nahe?

Tyskland består av 13 vindistrikt, där Rheinhessen är i särklass det största med sina 27.000 hektar. Välkända Rheingau, tillhör en av de mindre, med 3.200 hektar hektar. Nahe kan inte skryta med så många fler. Enligt siffror från 2022 är idag 4.239 hektar odlat med vin i regionen. Hela 75 procent består av gröna druvor och därefter kommer blå. 

Riesling är föga förvånande den dominerande druvan, med 1.215 hektar. Riesling är därmed stjärnan och även det vin jag själv vill dricka från Nahe. Vinregionen Nahe är relativt ung. Den blev erkänd som ett eget vinområde först 1971. Tiden innan hette allt vin som kom från Nahe kort och gott Rheinwein. Allt buntades ihop. 

 

Bild från DinVinGuide
Tyskland är fortfarande invecklat med alla sina regioner, distrikt, predikat och druvor. Jag tror att det är en av många bidragande faktorer till att Nahe hamnat lite i skuggan av de andra mer välkända regionerna. Vin har dock odlats i Nahe sedan romartiden.

Nahe har många fördelar. Ett är framför allt klimatet. Här finns det fortfarande en naturlig svalka. Klimatförändringar och temperaturhöjningar till trots. Området får ömsom sol, omsöm regn, allt i balanserade doser. Man har också en bred flora av olika jordmåner, omkring 180 olika typer! På högre höjder och de branta planteringarna hittar man framför allt röd skiffer och vulkaniska inslag. En jordmån som ger rieslingvinerna komplexitet och många lager med smaker. Längre ned i dalen är det istället lera, sand och löss som präglar jorden. En typ som passar bättre för kryddig silvaner och fruktig müller-thurgau bland annat.

Merparten av vinerna konsumeras dock lokalt. Det kan jag förvisso förstå! För Nahe är i en klass för sig. Det gör nog också att Nahe som namn ännu är lite obekant, i all fall utanför landets gränser. Redan nämnda producenter och inte minst Diel, Tesch, Kruger-Rumpf och Gut Hermannsberg dyker tack och lov upp i det tillfälliga sortimentet titt som tätt.

 

Nahe – en liten region med stora viner

Det som präglar vinerna, och som jag fastnar för, är balansen, frukten och den uppstramade stilen. Vinerna har otrolig skärpa och precision, men samtidigt intensiva lager av frukt, hög syra och något direkt tilltalande. En kombination av det friska som Rheingau har, yppig citrus- och gul stenfrukt som är typiskt för mer soliga Pfalz, och än så länge ett tilltalande prisläge.

Man kan fortfarande få ett utomordentligt Ortswein från Nahe för cirka 150 kronor. Nästa steg är Erste Lage,. Där ligger många viner mellan 200 kronor och uppåt. På toppen hittar vi GG – Grosses Gewächst. Tysklands motsvarighet till Grand Cru. Här får man räkna med både fyra eller fem hundralappar, men då är det grandiosa viner. Helt i paritet med Bourgogne och dess grand cru.

Branschorganisationen Wines of Germany arrangerade nyligen ett seminarium med temat Nahe. På listan stod flera av vinerna från Sucklings topp 100. Provningen inleddes med ett samtal där Achim Kirchner, VD på Gut Hermannsberg, tog ordet. Vingården grundades 1901 och äger 30 hektar vingårdar. Kupfergrabe tillhör helt och hållet Hermannsberg och klassas som en av de bästa lägena i Tyskland.

– Riesling är bossen, inte du, säger Achim. Den bestämmer och du anpassar dig.

Anledningen till hans ord är vinet Riesling Kupfergrube GG från 2017.

– Det är en Reserve, för vinet behövde den tiden, först nu är det redo att nå marknaden, fortsätter Achim. Det kommer också från en något svalare årgång, som bidrog med naturlig fräschör och den höga syran på hela 8,4 gram.

– Efterföljande 2018, 2019 och även 2020 var däremot mycket varmare årgångar. 2021 tog värmen en liten paus igen, fortsätter Achim.Nahe, en liten region med stora viner.

Kupfergrube har en varierad jordmån. Här finns allt från vulkaniska inslag tillsammans med järn och skiffer.

Vinet är sanslöst läckert med gröna äpplen, gula päron, inlagd citron, torkad aprikos och mullrande kraft.

Mäktigt och storslaget.

Vi går vidare till Schäfer-Fröhlich Felseneck Riesling Grosses Gewächs 2020. En tillfällig lansering som fortfarande finns kvar i ett fåtal butiker. (Nr 90426, 589 kr)

Vinet har en ståtlig syra och friskhet, trots det varma året.

Här finns allt det som gör Nahe så tilltalande och så förstklassigt. Skärpan, precisionen och den drivande frukten.         Nahe, en liten region med stora viner.

Familjen Fröhlich äger idag 21 hektar, där omkring 85 procent är planterade med riesling och resten pinot-druvor.

Firman jobbar med flera GG och är kända för sina fruktdrivna viner med mycket mineralitet.

 

Nästa vin på listan, Emrich -Schönleber Halenberg Riesling GG 2021, lanserades via webben den 16/3 för 599 kr, och tog slut bums.

Det är firmans flaggskepp, där man äger över 60 procent av den enskilda vingården Hallenberg, vilken består av 5,8 hektar. Det är en brant vingård, där jordmånen består av sten och blå skiffer. Vinet är ungt, mycket ungt, med vit krispig frukt, skalbeska, makalös syranivå och underliggande kraft.

Ett vin för källaren, börja med ett år – minst!                                                                           Nahe, en liten region med stora viner.

Vinfirman Emrich-Schönleber inriktar sig först och främst på riesling, men producerar även några procent pinot blanc och pinot gris. Deras ägor består av 14 hektar. Vinerna är kända för sin rika karaktär och sin tydliga terroir, från de olika GG man jobbar med; Frühlingsplätzchen och Halenberg.

 

Provningen avundas med Schlossgut Diel och deras Burgberg Riesling GG 2020. Vinerna importeras av Lively Wines, men detta är inte tillgängligt för närvarande.

Schlossgut Diel har funnits hos familjen Diel sedan 1802. År 2019 tog Caroline Diel och maken Sylvain Taurisson-Diel över verksamheten från Carolines far Armin Diel. Han har varit en tongivande producent och ambassadör i Nahe, och Diel ses idag som ett av topparna i regionen.                                                                                              Nahe, en liten region med stora viner.

Burgberg är det torraste vinet i provningen med en restsockerhalt om låga 2,0 gram. Det är stramt, tight och mättat på mineraler och citrus i alla dess former och färger.

Allt som saknas nu är aningen mer sol, något högre temperaturer och inte minst; årets första sparris. Vi återkommer med fler vintips, vårlika recept och inspirerande artiklar. 
Bild från DinVinGuide

Nahe – en liten region med stora viner

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer