Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Mullineux Family Wines - Rhôneinspiration från Sydafrika - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Mullineux Family Wines – Rhôneinspiration från Sydafrika

Swartland Independent är en samling vingårdar i regionen Swartland, några mil norr om Kapstaden. Inriktning är viner gjorda utan onödiga tillsatser och för lång ekfatslagring. Ett fåtal druvor är tillåtna – många med ursprung Rhône – och vinerna får enbart buteljeras på Bourgogneformade flaskor. Många ser vineran som en del av det nya Sydafrika. Jag måste få instämma. Här händer mycket och mycket bra.
Mullineux är en av medlemmarna i Swartland Independent och fokus är framför allt syrah. Chris Mullineux, grundare och ägare till vingården har jobbat en tid i Côte-Rotie, bland annat. Därifrån kommer inspirationen. – Fast vi vill inte göra kopior, vi vill göra viner på Swartlandvis med vår terroir, berättar Chris under sitt Sverigebesök.


Mullineux är som så många andra firmor, familjeägt. Chris och hans fru, Andrea, grundade vineriet 2007. Båda hade arbetat några år i branschen innan de träffades, framför allt i Rhône. Andrea är född och uppvuxen i San Fransisco och har både studerat vin och arbetat på vingårdar i Kalifornien. Intresset och passionen för vinet, förde dem samman och tog dem så småningom till Sydafrika. Chris hemland. De började göra vin i Tulbagh, fast köpte all frukt från just Swartland. – Vi fastnade för kvalitén från Swartland. Druvorna har en otrolig intensitet och fin syra därifrån.

Idag gör man tre nivåer av viner. Kloof Street Range, som utgör instegsserien. Dessa finns inte i Sverige i dagsläget. Vi har däremot Mullineuxserien och även två av de jordmånsbetecknade vinerna, Schist och Granite. De produceras enbart under riktigt bra förhållanden. För att ge lite extra friskhet och fräschör till vinerna, använder man sig av en del hela klasar och lagrar dem sedan på stora franska ekfat (500 L). Mullineux är ett fint exempel på det nya Sydafrika och den mångfald av viner landet har att erbjuda. Swartland är värt att ha lite extra koll på.

Vad ska man äta till den nya sydafrikanska vinstilen då? Anette tänker klassiskt och traditionellt. Kolla hennes recept!

Tillgängliga viner i Sverige

White 2012, nr 73486. 179 kr. BS
Firman enda vita (utöver Kloof Street), gjort på mestadels chenin blanc, spetsat med clariette och viognier. Ett rikt och fylligt vin, med lite oljig textur. Ren och frisk stil med bra syra, mineralitet och smak av gula plommon och inlagda aprikoser.

Syrah 2012, nr 99215. 189 kr. Tillfälligt släpp i april. Finns i fåtalet butiker.
Firmans största produktion, ca 2000 á 12 flaskor lådor årligen. Saftigt men ändå stramt och torrt, med drag av vitpeppar, plommon och mörka bär. Vinet har en elegant lätthet och djup, som klarar några års lagring.

Schist 2011, nr 99333. 499 kr. Exklusivt släppt, finns i vinkällarbutikerna.
Intensivt och ungt vin, med doft av krossade stenar och vitpeppar. Mineraldrivet och friskt med smak av plommon, körsbär och vildhallon. Riktigt stiligt. Lagring är ett måste. Produktion: 1000 flaskor.

Granite 2011, nr 99336. 499 kr. Exklusivt släpp, finns i vinkällarbutikerna.
Koncentrerad doft av vitpeppar och lite kött. Mycket torr, stramt och ungt. Något mer återhållsamt än Schist, med sin friska syra, örtiga toner och drag av krossade stenar och vitpeppar. 1000 flaskor producerades, 60 kom till Sverige.

Straw Wine 2012, nr 73028. 199 kr. BS
Ej provat. Gjort på 100 % chenin blanc, som fått lufttorka i 3-4 veckor. Produktionen är liten; 6000 flaskor.

Importör är Terrific Wines

Mer info om Swartland Independent: http://www.swartlandindependent.co.za/home/

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia