Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Sofia Ander

Möt våren med Waterford Estate i glasen

Sydafrika är mer än bara stora grillviner - eller braai som grillning heter där - med mycket ek och massiv frukt. Jag möter gärna vårens mat med sval sauvignon blanc från Elgin och matchar premiärgrillen med en stilig shiraz från Waterford Estate. 

Sydafrikas vinindustri är rik och omväxlande. Vi nordbor har länge omfamnat landet och dess viner, men vi är dessvärre inte så trogna. Andra länder med nya spännande vinsmaker har petat bort Sydafrika från dess förstaplats.

Vinerna finns däremot kvar och de är bättre än någonsin. Jag har alltid haft svårt för vad jag har kallat ”Sydafrika-röken”. Vi människor är känsliga för olika dofter och smaker, detta gäller alla livsmedel. För mig är det just rök, fimp, gummi och brända däck som har varit synonymt med många av Sydafrikas röda viner. Jag är inte ensam om att tycka så och jag är nog inte ensam om att se en rejäl uppryckning heller.

 

”Det är synd att det bara kommer en sån liten del, en sådan försvinnande del, av vårt lands viner till Sverige. Sydafrikas viner var störst i Sverige en gång i tiden. Idag har andra länder kommit ikapp. Men kvalitén på vårt lands viner är bättre och vi kan väl titta på vad som finns tillgängligt istället och uppskatta det.”

Orden kommer från Kevin Arnold, som sedan slutet på 1990-talet gjort viner under etiketten Waterford Estate. Kevins vinkarriär började däremot långt innan, på vingården Rust En Vrede där han var vinmakare under tio år.

Rust en Vrede har en helt annan stil på sina viner, de är mer rika och kraftfulla tack vare en annan terroir, berättar Kevin. 

Waterfords egendom ligger förvisso inte så långt ifrån Rust en Vrede i Stellenbosch. Läget på vingårdarna ger dock en annan typ av viner. När Kevin, tillsammans med sin vän Jeremy Ord, investerade i Waterford fanns där redan planteringar med cabernet sauvignon, sauvignon blanc och chardonnay. Idag har man planterat ytterligare tio sorter, bland annat riesling och grenache.

Man äger också plottar i området Elgin, ett svalt område öster om Kapstaden där de flesta vingårdar är planterade på höga höjder, upp mot 400 meter över havet. Medan Stellenbosch är bra för kraftfulla röda viner, så lämpar sig Elgin bättre för sauvignon blanc och pinot noir, säger Kevin.

 

Kevin som är på en snabb visit i Sverige, låter oss prova firmans sauvignon blanc från Elgin. Vinet är enbart lagrad på ståltank och genomgår ingen malolaktisk jäsning.

Det är ljuvligt krispig och samtidigt fint återhållsam. En sauvignon som är långt ifrån Nya Zeelands ibland för extraherade stil. Här i det istället sälta, mineral, citrusfrukter, gröna äpplen och kalk i fokus.

Vi provar också Waterford Estate Chardonnay som landar i beställningssortimentet i maj. Även här får vi ta del av firmans rena och fräscha stil. Cashewnötter och hasselnötter varvas med vit persika, fint rostade fat, mineraler och syror på högvarv. Snyggt som tusan. Här kombineras djup och kraft, med intensiv syra och en rätt låg alkoholhalt på 12,5 procent. Allt tack vare en tidig skörd. Ett bra beslut.

Vi går vidare till Kevin Arnold Shiraz, ett vin som legat i fast sortiment i nästan tio år. Det är ovanligt för ett vin i den prisnivån – 215 kronor – och särskilt idag, när viner åker och in ut och från hyllorna med en rasande fart.

Blenden varierar lite från år till år. Ibland spetsas shirazen med lite mourvedre. Ibland med några procent grenache. Sedan 2007 har man gått från nya till gamla fat och uteslutit amerikanska ekfat. De gav för mycket vaniljton till vinet, säger Kevin.

Aktuell årgång på hyllorna är 2012, en blend på 88 % shiraz, åtta % grenache och fyra % mourvedre. Ett vin utan rök. Istället får vi druvtypiska dofter och smaker av björnbär, peppar, ceder, lite mynta och anis. Känslan är sval och frisk.

Vinet visar sig ha en imponerande lagringskapacitet. Kevin visade upp årgångarna 2005 och 2004, som fortfarande är fulla av liv och energi. Frukten finns kvar, men har vässats ner något och omvandlats till toner av ceder, sandelträ, tryffel och mocca istället. Urläckert! Mitt vinhjärta blir alltid extra glad över viner som inte tar slut på hela plånboksinnehållet, och ändå kan bjuda på sån stor drickglädje i unga som gamla år.

Såna viner finns. Tack Waterford och Kevin Arnold för ett fint jobb.

Viner från Waterford Estate

Waterford Elgin Sauvignon Blanc 2015, nr 70992. 169 kr. BS

Kevin Arnold Shiraz 2012, nr 6506. 215 kr. Fast sortiment

Waterford Estate Chardonnay 2014. 239 kr. Kommer i bs den 2 maj. 

Importör är WineWorld

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer