- Sofia Ander
Moscato d’Asti är mer än ett sött vin
Moscato d’Asti är mer än ett sött vin
Ett lätt porlande och sött vin mitt i vintern? Nu kom dessutom snön och la sitt vita täcke över gatorna. Men så kan det se ut i Italien också, särskilt i de norra delarna där moscato d’asti är skapat. Där dricker man de lättsamma och uppiggande bubblorna året om.
Moscato d’Asti är mer än ett sött vin
I Italien begränsar man inte moscato till kategorin ”sött vin”. Där avnjuts den som en frisk aperitivo. Till glass och frukt. På vintern till julgodiset i form av panettone, mandeltårtor och torrone. Vi är fortfarande allt för inrutade i att vissa drycker enbart passar en viss årstid. Säsongsbundna och lätt konservativa. Rosé hör våren och sommaren till, och hälls upp mellan april och augusti. Därefter kommer det fylliga röda höstvinet fram. I december då dricks det glögg och julöl utan hejd. I januari ja då ska man inte dricka någonting alls, på grund av överflödet under julen. Sen börjar vi om igen. Tänk så inrutat egentligen, och trist.
Vi tar ett stort kliv utanför rutan.
Låt oss istället tänka lite italienskt. Istället för en alkoholstinn drink eller ett glas tungt rött – ta ett glas moscato d’asti. Fördelar – alkoholhalten är alltid låg, som mest 5,5 procent. Prislappen är ofta tilltalande. Stilen är uppfriskande och passar till mycket mer än bara sommarens desserter.
Prova till resterna av julgodiset. Marsipan till exempel, kola och även lussebullen som ligger kvar långt in i frysen. Till maräng och sorbet. En exotisk fruktsallad. Till gino och pepparkaka med mogen och krämig ost av typen brie och camembert. Gärna med en klick marmelad på.
Att det ska vara sött är inte nödvändigt. Mat med hetta som curryrätter, het thai-sallad, spett på kyckling med jordnötssås och fish cakes med chilisås trivs bäst ihop med syradrivna viner med lite sötma.
Moscato kanske kan bli det nya brunchbubblet? Snäll i alkoholen men fyllt med söta små bubblor till rätterna på brunchbordet.
Framställningen då?
För att framställda moscato d’asti använder man sig av muscat blanc à petits grains. En av många druvor som ingår i muskatfamiljen och som anses vara den av bästa kvalitet. Vinet fick sin DOCG – den högsta vinklassificering – redan 1993. Efter att druvorna pressats, låter man juicen jäsa under temperaturkontroll i trycktankar. När alkoholhalten kommit upp till fem volymprocent, sänks temperaturen och jäsningen avbryts. Tack vare att det bildas koldioxid under jäsningen finns det också kvar små fina bubblor i vinet.
Så visst är det sött, fast tack vare den kalkrika jorden och odlingar på relativt hög höjd får alltid vinerna ett fint driv i syran och en skön friskhet.
Här kommer fyra pigga tips för en lättsam och söt start på året
Gianni Doglia Moscato d’Asti 2021, nr 7925. 89 kr. FS. Finns även på halvflaska för 69 kr.
Trivsam prisbild och härligt söta bubblor. Välkommen till fruktfesten! Gröna päron, persika och citronlemonad är bjudna. Det är vi också. Glöm inte att ta med något till kalaset bara. Kanske en bytta uppfriskande citronsorbet eller en fruktsallad på exotiska bär och och frukt. Extra c-vitaminer behöver man alltid.
Vigna Senza Nome Moscato d’Asti 2020, nr 74587. 99 kr för 375 ml. Ordervara
Nashipäron möter vita blommor, passionsfrukt och krispiga mineraler. Braida bjuder på riktigt fin spänst i syran och bubblorna är följsamma, krämiga och omfamnande. Borde sitta som en smäck till morotskaka med frosting, om ni inte vågar vara lite retro och prova till varma päronhalvor med after eight och en klick glass.
Nivole 2020, nr 7787. 85 kr för 375 ml. Hel flaska finns att beställa för 169 kr. FS.
Stilren flaska med lika stiligt innehåll. En livlig energikick med gröna äpplen, fläderblom och en kryddig ton av nektar. Jag tänker en tarte på saftiga päron, kardemummabullar eller ännu hellre – spröd pepparkaka med getost och en klick kvittenmarmelad.
Vietti Moscato d’Asti 2020, nr 77075. 119 kr för 375 ml. Ordervara
Gula saftiga päron, bitter apelsinmarmelad, gröna plommon och fläderblom – Viettis moscato är syndig smarrig med sin läckra koncentration och ihållande eftersmak där nya lager av lite rök och citronzest läggs på vid varje sipp.
En dröm till fikontarte och krämig getost eller de klassiska gröna marmeladkulorna – nog minns vi väl dom?
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia