Mindre format med mer smak 

Sommartider, picknicktider och det ska bara vara enkelt-och-lättsamt-tider. Vi har kikat närmare på några smarta och smakfulla halvflaskor att ta med till parkfilten, bryggan och packningen till sommarstugan.

Mindre format med mer smak

Formatet om halva flaskor är absolut inget nytt. Det som är nytt är att det ökar. Det kommer också in nya format och förpackningar. Från vin på burk, till pouch – vin på påse utan pappersboxen runt om – och även vin på både pet-flaska och större format om 1 liter. Kvaliteten varierar naturligtvis. Precis som den gör på en traditionell glasflaska om 75 centiliter. Det viktigaste är inte alltid förpackningen, utan faktiskt vad som är bakom etiketten.

Enligt en ny rapport från Systembolaget ökar även efterfrågan på boxar i mindre format, om 1,5 till 2 liter och av högre kvalitet och pris. I samma veva har efterfrågan på de allra mest billigaste boxarna gått ner något. Precis som flaskor under 100 kronor. Detta gäller lika mycket för rött som vitt vin. 

Det är också intressant att se en ökad efterfrågan på mousserande vin. Försäljningen gick upp med hela 16 procent under våren, särskilt i mellanprisläget från 129 kronor och upp till 140 kronor. 

I dagsläget finns det omkring 400 produkter tillgängliga på halvflaska. Stilla rött och vitt vin dominerar så klart, men här finns även kategorin starkvin, mousserande och lite rosé. Vi har provat nya årgångar av säkra favoriter som finns i det fasta sortimentet och via beställning. Vinerna är redo att hänga med ut på sommarens äventyr. Eller bara stanna på en välfylld picknickfilt i solen. 

 

Två bubblande halvor

Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia, nr 2216. 72 kr. Helflaskan är din för 119 kr. 

Schyst aptitretare med uppfriskande mogna jordgubbar, vilda hallon, skogsbär, mineraler och ett gäng örter. Mycket charm och samtidigt lite attityd. Till charkplocket och hämtsushin i parken.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut, nr 7688. 89 kr. Ordervara. Finns i flertalet storlekar. Magnum och standardflaska finns redan på hyllan.

Krämigt och flörtigt med generösa smaker av stenfrukter som aprikos och persika omfamnade av nötkräm, kaksmulor och runda syror. Njut till krämiga ostar, spröda kex och kvittenmarmelad.

Mindre format med mer smak     Mindre format med mer smak

En duo rosévin

M de Minuty Rosé 2020, nr 2590. 75 kr

Pålitligt, härligt klassiskt och mycket Provence. Minutys rosé finns i flertalet format, men frågan är om inte denna halva är den sötaste! Smal och slank, denna får plats överallt. Smakerna sitter där, här frodas röd grapefrukt, söta smultron, fin sälta och svala mineraler. Skruvas snabbt och enkelt upp till en räksallad och macka med kallrökt lax.

Les Remparts des Ceps Dorés Rosé 2020, nr 2239. 59 kr för 375 ml

Packa picknickkorgen med gazpacho på tetra, gröna oliver, fransk salami, lite lagrad skinka och en bit getost. Sist men inte minst, en välkyld flaska Les Remparts från Rhonedalen. Grenache, syrah och en stänk cinsault bjuder på pigg sälta, sötsyrliga rabarber, vilda hallon och rosa grapefrukt. Läckert!

Mindre format med mer smak   Mindre format med mer smak

 

Annons:

En duo vitt vin

Leth Grüner Veltliner Terrassen 2020, nr 2961. 59 kr

Vinerna från Weingut Leth i Wagram, Österrike, är alltid säkra kort. Det är mycket grüner veltliner för den lilla pengen. Pinfärskt och energiskt, fyllt med vitpeppar, omogen mango, vit persika, gula päron, mineraler och frisk sälta.

På picknickfilten: schnitzel känns lite småknepigt att äta ute, men kanske en hämtburgare på frasig kyckling eller falafel i bröd? Mezetallrik med hummus, tabbouleh, baba ganoush och vinbladsdolmar skulle också gilla ett glas svalkande Terrassen.

Bourgogne Les Murelles Domaine Roux 2019, nr 5837. 85 kr. Finns även på helflaska för 150 kr. 

Lätt smörigt, väldigt smarrigt och framför allt välgjort för pengen. Välkomnande vit Bourgogne till grillad kyckling med potatissallad, en sallad med rökta räkor och majjo eller en bytta skagen och baguette. Picknick-klassiker du enkelt kan plocka ihop i butiken. Till menyn njuter du av vit persika, grillad citron, rökiga mineraler och syror som renar och piggar upp.

Mindre format med mer smak   Mindre format med mer smak

 

Riktigt bra rödpangChâteau Plantier Rose Cru Bourgeois, 2017

Chateau Plantier Rose Cru Bourgeois 2017, nr 3626. 129 kr.

Snitsig Bordeaux på cabernet sauvignon, merlot och en skvätt petit verdot. Ursprung är Saint-Estèphe.

Klarar lagring men kommer älska din ryggbiff från den bärbara grillen. Genuint med Bordeauxpusslet lagt – tänk svarta vinbär, cederträ, mocca-toner och nyvässad penna.

En av få Bdx-viner på halvflaska i fast sortiment.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar