Svenska flaggan
Midsommar, middagar och magnum
Skriven av Sofia Ander

Midsommar, middagar och magnum 

Det lackar, och oj vad det lockar, mot semester och en kalender utan måsten. En del är redan där, i lugnet. Andra måste bita ihop några veckor till innan det går att koppla ur och ifrån på riktigt. Innan dess har vi en midsommarafton att bocka av.

Midsommar, middagar och magnum

Midsommar är något av en milstolpe. Efter den går vårt land in i ett slags lugn. Semester- och sommartempo. En tid som ofta spenderas med familjen, på hemmaplan eller på ett lantställe. Kanske med en resa till värmen. Eller en staycation och en upptäcksfärd i vårt vackra Sommarsverige.

Hur semestern än spenderas – middagar och grillkvällar – de kommer att avlösa varandra. Har man en sommarstuga, vare sig det är i skogen eller ute i skärgården får man räkna med besök. 

 

 

Många besök och många middagar kräfver vin - varför inte på magnum!

För den som har utrymme och möjlighet att lagra vin i en källare, är magnum det optimala formatet. Den stora flaskan tillåter att vinet lagras mer långsamt. Perfekt för champagne till exempel, fylliga röda viner och även friska vita med struktur och hög syra.

Det fasta sortimentet på Systembolaget erbjuder bara ett 20-tal vinflaskor på magnum. Alldeles för få enligt mig! Börjar man gräva i beställningssortimentet är utbudet (som alltid) oerhört mycket större. Då närmar vi oss 300 artiklar. Riktigt så många tänker jag inte tipsa om här.

Menyn består istället av en kristallklar champagne att skåla in sommaren och middagarna med. En rosé till solen, bryggan och balkongen. Ett vässat vitt för den grillade fisken. Samt ett redan moget rött på sangiovese till mycket av det grillade.

 

Njut av midsommar, många middagar och magnum

En bubblande magnum

Pierre Peters Cuvée de Réserve, nr 7350. 899 kr. Ordervara

Hemligheten och styrkan i magnumflaskan från Pierre Peters är årgången.         Bild från Dinvinguide

Den är alltid årgångsbetecknad, till skillnad från ”lilla” flaskan. Här med årgång 2016, medan vanliga flaskan har en bas av 2018 samt en stor andel reserve-vin. Vinerna skiljer sig faktiskt åt en hel del. Cuvée de Réserve på 75 cl flaska är alltid lika krämig, inbjudande och citrusfräsch. Magnumflaskan har istället några lager till.

Aningen mer utveckling, mer nötter, grillad citron och en lång ihållande eftersmak som backas upp av rökig mineral och stor fräschör. Lysande champagne från en favoritodlare.

 

Ett flaska vitt på magnum

Chablis Clotilde Davenne 2020, nr 6307. 365 kr. Fast sortiment, finns i cirka 40 butiker.Midsommar, middagar och magnum

Ett av få magnumviner som finns i fast sortiment. Bara det är värt ett köp. Att det dessutom kommer från skickliga Clotilde i Chablis gör knappast saken sämre.

Hennes stil är alltid lika knivskarp och vässad. Syran är maxad, citrusfrukten skiner och långkapaciteten är stor. Årgången var minst sagt utmanande med både frost och torka. Det blev vin ändå, om än något reducerad skörd. Njut direkt, helst efter en tid i karaff, till helgrillad örtspäckad fisk och aioli. Eller in med Clotilde i källaren i några år.

 

En rosé på magnum

Puy Cheri Rosé Syrah 2021, nr 54715. 169 kr. Ordervara. Vanliga flaskan finns i samtliga butiker.Puy Cheri Rosé Magnum, 2021

Puy Cheri produceras av Les Vignobles Foncalieu. Det är stor sammanslutning av både kooperativ och vinodlare i södra Frankrike. Utmärkt exempel på kombinationen sympatiskt prisbild och ett lika sympatiskt vin med ursprung Languedoc-Roussillon.

Här bjuds vi på saftiga hallon, grapefrukt, vita och röda vinbär och uppfriskande syror. Habilt som få med en kvalitet som överraskar, särskilt till sin prisbild. Skruvkapsyl ger extra poäng! Som många andra roséviner från södra Frankrike tycker jag årgång 2021 verkligen glänser. Den är härligt frisk och har samtidigt gott om koncentration och frukt. Njut av vinet som det är eller till sommarens sallader, grillade grönsaker med tzatziki och varmrökt lax.

 

Moget på magnum

Midsommar, middagar och magnum Rocca di Castagnoli Poggio A’frati Chianti Classico Riserva 2006, nr 56460. 599 kr. Ordervara    

Lagrat och redo för uppkorkning, det hittar man alldeles för sällan på vårt monopol. Tack vare egendomen Rocca di Castagnoli, i Gaioli i södra Chianti Classico, blir det snabb ändring på det. Här har det odlats vin sedan slutet på 1700-talet. Men det var egentligen först under 1980-talet som gården genomgick en nödvändig modernisering och uppfräschning inför framtiden. Precis som många andra vingårdar i Toscana.

Detta vin kommer från en specifik vinplott – Poggio A’Frati – en kulle med en altitud på 500 meter över havet. Årgång 2006 inleddes med en sval vår som sedan följdes av hög värme under sommaren. Det satte ordentlig fart på växtligheten, och många producenter valde att beskära sin rankor för att hålla nere skörden. De som jobbade rätt i vingårdarna fick harmonisk och balanserad frukt med lång hållbarhet.

Rocca di Castagnoli har onekligen jobbat rätt. Visst är det moget och direkt, men också så levande. Här hittas ceder- och sandelträ, varma örter som salvia och rosmarin och därefter kommer de balsamiska tonerna och torkade körsbär. Fenomenalt! Sangiovese när den är som bäst.

Bild från DinVinGuide

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer