Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Don Miquel vineyard
Skriven av Sofia Ander

Marimar Torres – en bit av Spanien i Kalifornien

Den spanska vinfamiljen Torres, behöver ingen närmare presentation. Jag är säker på att de flesta av oss har druckit ett vin från Torres någon gång. De gör viner från flera delar i Spanien, i alla prisklasser. Idag har man även vingårdar i Chile och ända bort till Russian River Valley i soliga Kalifornien. Där hittar vi Marimar Torres.

 

Lagom till Internationella Kvinnodagen och på vårt fokus på Spanien under mars, vill jag lyfta fram Marimar Torres. En stor vinpersonlighet och syster till Miguel Torres. 1975 flyttade hon till Kalifornien och har sedan 1986 gjort viner under sitt eget namn.

Tack vare vingårdslägena, i de svala delarna Russian River Valley och Sonoma Coast, har inriktningen från början varit chardonnay och pinot noir. Här äger Marimar 26 hektar. Det spanska arvet lyser igenom på flera ställen. Vingården i Russian River Valley är döpt efter Marimars pappa, Don Miguel. Här har hon valt att plantera rankorna enligt en mer europeisk standard, med hög densitet, vilket inte är lika vanligt i Kalifornien. Detta för att få druvor med högre koncentration, då avkastningen blir lägre. Plotten ligger i Green Valley, vilket är den kallaste och mest dimmiga delen i regionen. Den andra gården i Sonoma är döpt efter mamman, Margarita Riera de Torres och fått namnet Vina Dona Margarita.

Marimars viner är fylliga och friska, där den varma solen har fått sätta sin prägel. Samtliga vingårdar är ekologiskt och biodynamiskt certifierande.

Utöver chardonnay och pinot noir, producerar Marimar även vin på två av Spaniens stora druvor; tempranillo och albarino. Viner som dessvärre inte finns på vår svenska marknad. Men kanske en anledning att besöka Marimar, om man har vägarna förbi hennes vingård i Sebastopol. Har du tur, bjuder Marimar på sin paradrätt; paella.

Jag besökte gården för flera år sedan och bjöds på just paella, som Marimar anrättade i en stor panna på uteplatsen. Den är fullmatat med kyckling, skaldjur, musslor och härliga kryddor. Färgstark och ärlig. Precis som Marimar själv. Paellan funkade lika bra till hennes viner på chardonnay, som de mer kryddiga och rika pinoterna. Viner och mat värda en omväg. En liten del av Spanien, mitt i Sonoma.

På Systembolaget finns sex viner från Marimar. Jag har provat igenom tre av dem. Acero Chardonnay är också vårt att smaka på. Ett helt ofatad chardonnay.

Importör är Miguel Torres Sweden

La Masia Chardonnay 2013, nr 74496. 279 kr. BS.

Här bjuds vi på en välkomnande doft, med inslag av nötter och rostade fat. Fylligt, rikt och generöst men ändå härligt gott, på bästa jänkarvis. Jag gillar La Masia. Här finns fin balans, bra syra och läcker frukt som ananas, gula plommon, papaya, grillad citrus och lång, nötig eftersmak med fin viskositet. 

Jäsning på på franska fat, där 40 procent är nya, Efter den malolaktiska jäsningen har vinet vilat på sin jästfällning i sju månader. Detta vin är min favorit av de jag provat. Mycket chardonnay för dollarna. 

Marilar

La Masia Pinot Noir 2012, Don Miguel Vineyard, nr 74480. 300 kr. BS

Saftig och flörtig med fin fruktsötma i form av jordgubbar, vildhallon, tranbärsjuice, körsbär och granatäpplen. Mustig och rätt fyllig i stilen, med viss eldighet men också koncentration och lång eftersmak med fatkrydda. Vinner absolut på lagring, även om den rika frukten bjuder på direkt drickbarhet.  För den som föredrar Nya Världen pinot; här har du vinet! Maffig pinot, som är tydlig i sitt ursprung. 

326747

Mas Cavalls 2013, Dona Margarita Vineyard, nr 75453. 399 kr. BS

Mer saftig och något stramare än La Masia. Mas Cavalls är något återhållsam och frukten är sval,  åt det mer rödbäriga hållet. Tänk tranbär, lingon, friska örter och fatkryddor i den långa eftersmaken. Helt klart Nya Världen, och tur är väl det? Gamla Världen finns det redan gott om. Lagra gärna. 

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer