- Sofia Ander
Månadens Vinhus: Tornatore
Månadens Vinhus: Tornatore
Det är en ny månad och därmed dags att besöka ett nytt vinhus. Vi beger oss till Medelhavets största ö, Sicilien. Där provar vi vackra vulkaniska viner från gården Tornatore, en ung firma med traditionen i behåll.
Månadens Vinhus: Tornatore
Det är långt ifrån första gången som vi skriver om Etna och områdets unika vulkaniska viner. Däremot är det premiär för producenten Tornatore att besöka Sverige. DinVinguide.se passade på att prova vin med vinmakaren Angelo de Grazia under sitt första, men förhoppningsvis inte sista, besök i Sverige.
– Tornatore är en ung vinfirma, berättar Angelo. Vi började producera vin under vår egen etikett 2014. Familjen Tornatore har dock en lång historia på Etna. De etablerade sig där 1865 och har hela tiden odlat vin och sålt vin. Som många andra odlare kommer man småningom på andra, och kanske bättre tankar. Sluta sälja och göra eget vin av sin fina odlingar istället.
Tornatores egendom och gårdar ligger på den norra delen av Etnas sluttningar, i Castiglione di Sicilia och kring Comune Randazzo, där flertalet kända Contrada ligger. Contrada är en Cru, det sicilianska namnet för en enskild vingård av högsta klass. Många av gårdarna är högt belägna, med en altitud upp mot 800 meter över havet.
– Etna är som en ö inom ö, säger Angelo. Det är ett unikt område med en lika unik terroir. Klimatet ändrar sig konstant, och det är även stor skillnad från en Contrada till en annan. Alla har sitt avtryck och sin stil där jorden och mikroklimatet formar och skapar säregna viner, berättar han.
I dagsläget består Etna DOC av 142 olika Contrada.
Idag äger Tornatore 72 hektar vinmarker, där 65 av dem är under produktion. De andra hektaren är nyplanterande och kommer att producera frukt inom några år. Nya tillskott hos firman är plotter inom två välkända Contrada: Santo Spirito och Calderara. Vinerna från Santo Spirito präglas ofta av sval elegans, balans och röd saftig frukt. Calderara är av en annan karaktär, och definieras mer av sin kraft, djupa frukt och komplexitet från de gamla vinstockarna som planterades för bortåt 100 år sedan.
Som andra producenter i de norra delarna lägger man sitt fokus på nerello mascalese, stjärnan på Etna.
– Nerello mascalese har likheter med både pinot noir och nebbiolo, berättar Angelo. Den bär släktskap med sangiovese och har samma fräschör och röda levande frukt. Vi odlar också en mindre andel nerello cappuccio, en druva som har likheter med carignan och bidrar med färg till vinerna.
– Vitt vin växer däremot i popularitet. – Annat var det förr i tiden. När jag ville köpa rött vin från en producent fick jag ofta carricante på köpet!
Idag är det en annan visa. Tornatores produktion består förvisso av 75 procent rött vin, men den vita sidan växer i takt med efterfrågan. Egendomen växer den också.
– Vi håller just nu på att färdigställa ett nytt vineri, berättar Angelo. Vi har många projekt på gång, bland annat vill vi utöka vår produktion av mousserande vin och då krävs det mer utrymme.
Tornatore är visserligen en ung och modern producent, men här kombineras tradition med ny teknik. Ståltank och cement för macerationen, och därefter lagring i stora gamla ekfat är ett åtkommande receptet. Man jobbar också hållbart och har nyligen blivit certifierade enligt VIVA Sustainable Wine. En certifiering som inkluderar alla led – luften, vatten, landskapet och även vingården.
Hemsida Tornatore
Vinerna är alltså inte enbart hållbara, de är i min smak väldigt drickbara också. Här kommer ett urval av de viner vi provade från Tornatore.
Tornatore Bianco Pietrarizzo 2021, nr 59541. 250 kr. Ordervara, slut i lager men ska fyllas på i mars.
Pietrarizzo är en Contrada, belägen på Etnas norra delar. Detta vin görs på carricante och några få procent catarratto. Jäsning sker på stora gamla ekfat, och därefter vilar vinet på sin jästfällning i fem månader. Det förklarar strukturen och den finstämda kraften, vilken backas upp av citronolja, stråk av mentol och parfymerade toner från kåda, lite pinje, citronskal och frukt som gula äpplen och vita fikon. Ett vino grande utan en grande prislapp.
Tornatore Etna Rosato 2021, cirkapris 189 kr.
Expressivt, kryddigt och smakrikt. Häftig rosato på 100 procent nerello mascalese och lika mycket attityd. Det bjuds på finkornigt grus, campari, granatäpple, röda och vita vinbär, blodapelsin och så mycket livfullhet. En rosé som kombinerar flörtig charm och värdighet. Liten produktion om 10.000 flaskor. Mat krävs!
Tornatore Etna Rosso 2019, nr 94509. 191 kr. Ordervara
Här får mascalese hjälp av fem procent nerello cappuccino. Vinet vinifieras på ståltank och lagras därefter på stora ekfat. Stilen går åt det livliga och lekfulla. Det är knökat med körsbär, hallon och röda plommon. Ett vin man vill dricka mängder av till pasta norma, grillade grönsaker och spett på fågel/fläsk eller köfte.
Tornatore Etna Rosso Pietrarizzo 2018, nr 2655. 201 kr. Fast sortiment
Förtjusande och tjusande vin som lanserades i fast sortiment 1 mars 2022. Och det är kvar ännu! Vi tackar för det och njuter av Etna-tanniner och den röda frasiga frukten. Det sprudlar av röda körsbär, granatäpple, röda vinbär, blodapelsin, torkade örter och eneträ. Tätt och intensivt och på samma gång öppet och inbjudande. Men mat behövs, varför inte lasagne eller melanzane parmigiana. Görs på enkom mascalese som viniferats i cement och därefter lagrats på stora ekfat.
Månadens Vinhus: Tornatore
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia