Månadens Vinhus: Terreno 

Vi startar soliga maj (?) i vackra Toscana. Där ligger det svenskägda vinhuset Terreno, som producerar viner med smak av sin växtplats. 

Vi börjar resan i Greve in Chianti, en liten och väldigt charmig by mitt i Chianti-området. Här kan man köpa lokal skinka och salami, ofta gjord på vildsvin. Eller ta en stark espresso på den lilla piazzan och titta på folklivet. När det är dags för ett glas vin, styr vi kosan norrut, bara några kilometer. Strax anländer vi till vingården Terreno.

Gården Terreno i sig har funnits på samma plats i sedan 1000-talet. Men gårdens vinhistoria skrevs först på riktigt för 30 år sedan. Då togs den över av svenskarna Mats och Birgitta Ruhne. Man firar alltså 30-års jubileum i år. Den första skörden gjorde man däremot två år senare, 1990. Under åren har gården vuxit med nya vingårdar, som dessutom är helt ekologiskt certifierade. Den andra generationen Ruhne har numera tagit över driften och dottern Sofia står för vinmakandet. 

Vinerna är klassiska och mycket Toscana. Extra stolta är man över sin Terreno Chianti Classico DOCG som både doftar och smakar av sin växtplats. Den tog till och med hem guld i Vinordic Wine Challenge nyligen, där den fick pris som Sveriges mest prisvärda ekologiska rödvin. 

Senaste årgången 2014 var utmanande, med mycket regn och utebliven sol. Det blev en skörd trots allt, dock mindre än andra årgångar. Vinet är gjort på 80 procent sangiovese – den klassiska druvan i Toscana – och 20 procent merlot. Trots de tuffa förutsättningarna har Sofia lyckats mycket väl.

I doften och smaken hittar vi plommon, körsbär och friska, läskande toner av mandlar, söta kryddor och torkade örter. Ett vin som får oss att tänka på den där skinkan och salamin som vi kan hitta i lilla Greve in Chianti. 

Numera finns faktiskt Terreno även på hemmaplan i Sverige. Strax utanför Stockholm, i Solna för att vara exakt. Här hittar vi The Winery Hotel, som är precis vad det låter – ett vinhotell. Hotellrum varvas med flera restauranger, vinkällare, pool på taket, yoga och vinfat. På The Winery Hotel produceras faktiskt vin. Druvorna anländer från Toscana och tillverkas sedan på plats. Ett urbant vineri mitt i stan där du som vinnjutare kan följa vinets magiska väg från druva till flaska. 

Självklart kan du prova alla Terrenos viner på plats också. Utöver sin Chianti gör de även rosé, en riserva med lite längre lagring och vitt vin bland annat. Det har också kommit ett tillskott i den toscanska portföljen. Il Momento di Terreno. Ett ungt och charmigt vin, med saftiga smaker av körsbär, mandlar och körsbärskärnor. Ett givet vardagsvin, som är både ekologiskt och veganskt certifierat. 

Korka upp det till en bricka med chark, oliver och kanske en bit ost. Eller en frasig pizza eller en pasta med tomatsås.

 

Annons:

Terreno Chianti Classico DOCG kräver lite mer. Gärna något gott kött från grillen, salsicca eller ryggbiff. Har du tålamodet med dig? Prova att lagra Classico några år. Vinet fixar det och blir bara mera komplext.

Eller så åker du till Terreno i Toscana i sommar och njuter av vinerna och maten på plats. Alternativt stanna i stan och prova The Winery Hotel. Vinet finns alltid nära.

Hemsida Terreno: https://www.terreno.se

Hemsida The Winery Hotel: http://www.thewineryhotel.se

Läs mer

Fler artiklar