Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Månadens Vinhus: Raventós i Blanc - DinVinguide Månadens Vinhus:
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Raventós i Blanc

Vi reser till Barcelona, hyr en bil och färdas några mil västerut, in i landet. Slutdestinaton: Sant Sadurní d’Anoia och månadens vinhus Raventós i Blanc. 

Månadens Vinhus: Raventós i Blanc

Sant Sadurní d’Anoia är synonymt med cava, Spaniens kända mousserande vin. Här ligger merparten av de namnkunniga och historiska husen. Som Freixenet, Juve y Camps, Gramona. Recaredo, Lllopart, Torrelo, Codorniu och Agusti Torello Mata för att nämna en handfull. Till saken hör dock att flera av de nämnda vinhusen inte ingår i appellationen för cava längre. Några av dem – som Gramona, Recaredo och Lllopart till exempel – har valt att gå sin egen väg. Under namnet Corpinnat. En liten grupp med odlare som ni kan läsa om nedan. 

Raventos i Blanc är intressant nog en av upphovsmakarna till appellationen för D.O Cava, skapad 1986. De här däremot också valt att lämna appellationen D.O Cava för att gå sin egen väg och forma sin egna viner. 

Men låt oss ta en tillbaka-blick för att förstå vad som gör Raventós i Blanc så speciella och viktiga för Spanien, då som idag. Vi blickar tillbaka ända till slutet på 1400-talet. År 1497 lades grunden till egendomen Raventós i Blanc, som idag drivs av den 21:e generationen. Man odlade alltså vin redan för över 500 år sedan.

Men bubblorna kom in i bilden långt senare. År 1872 för att vara exakt. Tack vare Joseph Raventós Fatjo, cavans skapare. Han experimenterade med spanska viner och ville prova att göra mousserande vin, precis som i Frankrike. Några år senare, 1888, lanserades det första spanska mousserande vinet, gjord på enbart xarel-lo, parellada och macabeu. Tre inhemska och viktiga druvor, som är lika betydande än idag.

Idag drivs familjegården av Pepe Raventós. Hans inriktning på kvalitet, småskalighet och inte minst det lokala har satt en tydlig prägel på vinerna och egenomen. Utan hans envishet och vision hade man nog inte valt att lämna D.O Cava år 2012.

Pepe Raventós vill helt enkelt följa en annan bana. Inte styras av stora kommersiella krafter eller regelverk. 

Genom sin långa erfarenhet och tillgången till yta, har man flera vinplotter som är uppdelade i fem zoner. Dessa har helt olika jordmåner och klimat. Jorden är fossilrik och består av både kalk och småsten. Genom olikheterna inom plotterna, kan man få fram de bästa ur respektive druvsort. Raventos har onekligen möjligheten att vara självständiga och egna, utan ett konsortium som hjälp.

Firmans signum är torra, strama och mineraldrivna viner. Alla med en låg dosage, runt 4-5 gram och man jobbar helt biodynamiskt i vingårdarna. De lokala druvorna är xarel-lo, parellada och macabeu är alltid i fokus, precis som tydligare ursprungsbeteckning med byar och vingårdar. Ta en ordentlig titt på flaskorna baksida. Där har man skapat fina etiketter med tydlig information kring viner, druvorna, odlingsplats och lagringstid med mera.

Idag klassas Raventós i Blanc’s viner som ”Wine of Spain”. Det finns flera av dem tillgängliga i Sverige.

Vi har nyligen provat de senaste årgångarna, och blivit lika imponerade som törstiga.

Blanc de blancs 2020 (kommande årgång, det står 19 på Systembolagets sida) nr 56372. 179 kr. Ordervara.

En regnig och komplicerad årgång med mjöldagg som gjorde att man förlorade nästan 50 procent av skörden. Trots det, eller kanske tack vare, har man fått en bra koncentration i frukten, fina krämig bubblor och läskande smaker av gröna äpplen, citrus och skön sälta i eftersmaken.

Görs på ungefär lika delar xarelo och macabeo, beroende på årgången, en mindre del parellada och några procent malvasia de sitges. Har legat i minst 18 månader på sin jäst.

De Nit 2019, nr 56774. 189 kr. Ordervara

Strukturen ihop med tanninbettet och den drivande röda frukten är oslagbart. Här varvas krossade röda skogsbär med körsbär, hallon och vilda örter. Görs på den vanliga trion, och den fina rosa färgen kommer från några procent monastrell. Tid på jästen: 18 månader.

.Månadens Vinhus: Raventós i Blanc      

Raventós i Blanc De la Finca 2018, nr 92634. 209 kr. 4200 flaskor lanserades 9/12. Finns kvar i utvalda butiker.

Bara lokala druvor, ekologisk certifiering och nästan tre år på sin jäst. Där har vi De la Finca, som öppnar upp med gröna äpplen och päron, kvitten, grön citrus och salta nötter. Innehåll denna årgång: 60% xarel-lo, 30% macabeu och 10% parellada, som har legat på jästen i nästan tre år.

Raventós i Blanc Textures de Pedra 2017, nr 94689. 299 kr. Ordervara

Det varma och torra året gav ett djupt och fruktintensivt vin. Här finns ändå en ståtlig fräschör kombinerat med gröna fikon, gula plommon, mogna äpplen, mineraler och den renande sältan som är så tydlig i alla viner från Raventos. Häftigt och helt eget på de lokala druvorna xarel-lo vermell, bastard negre och sumoll. Båda blå druvor. Tid på jästen – över 42 månader.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 9 december 2022    Månadens Vinhus: Raventós i Blanc

Månadens Vinhus: Raventós i Blanc

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer