Svenska flaggan
Månadens Vinhus: Quarisa Wines
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Quarisa Wines

Vi drar igång januari månad med en visit hos ett nytt vinhus. Besöket tar oss hela vägen till Australien och firman Quarisa Wines.

Månadens Vinhus: Quarisa Wines

Vägen från Italien och Australien är lång och inte helt självklar. Men för den italienska familjen Quarisa var den ett viktigt mål. De var inte ensamma om att prova lyckan på andra sidan jordklotet under tidsepoken mellan slutet på 1800-talet och i början på 1900-talet. En anledning var ekonomiska skäl, andra för att söka lyckan i landets pågående guldrush. Somliga bara för en nystart. 

De italienskt klingande namnen lever vidare än idag i Australien. Vinfirmor som De Bortoli, Di Lusso, Trimboli Family Wines, Dalz Otto och Calabria Wines är bara några av de familjer med italienska rötter. 

Quarisa är en av dem som för det italienska arvet vidare. Familjen är idag bosatt i delstaten New South Wales och vid gården Castel Vena, ett område där flertalet invånare har italiensk härkomst. Delstaten New South Wales ligger på landets sydvästra spets. Sydney är lokaliserat här, tillsammans med huvudstaden Canberra. Lite längre söderut finner vi Melbourne, i den mindre staten Victoria. 

Inom staten finns det flertalet välrenommerade vinområden. Internationellt sett är framför allt Hunter Valley kanske det mest välkända och omtalade. Detta tack vare sina odlingar och viner gjorda på semillon. Viner som kan lagras i decennier. Läs gärna mer om Australien och de olika vinområdena i artikeln längre ned. 

 

Här finns det också flertalet områden som odlar italienska druvor, troligtvis planterade av emigranterna som kom dit för över 100 år sedan. Att det finns viner på arneis, verduzzo, sangiovese, barbera och nebbiolo med adress Australien har alltså sin naturliga förklaring.

Familjen Quarisas gård ligger i ett område som heter Griffith. Här planterades vin redan i början på 1900-talet. En av de druvor som sticker ut – och som har satt Griffith på vinkartan – är framför allt durif, eller petite sirah som den också kallas.

Det var också min första upplevelse med Quarisa. Vinet heter Caravan Durif och lanserades på Systembolaget för snart 10 år sedan. Det är ett riktigt kul vin! Karavanen är fullastad med attityd, tanniner och rejält med frukt utan att tappa fotfästet. Att det inte kostar så mycket heller blir ännu ett plus i kanten. Den stilen av viner vill vi ser mer av.

Durif, som även kallas petite sirah i vissa vinländer, har sitt ursprung i södra Frankrike. Tidsmässigt befinner vi oss under 1860-talet. En man vid namn Francois Durif – botanist och druvodlare – upptäckte något nytt i sina experimentella vingårdar. En ny druva som var väldigt tålig mot mjöldagg. Den var ett gissel som förstörde många vinrankor i Frankrike under slutet av 1800-talet. Druvan döptes efter sin upptäckare till durif. Denna tåliga druva importerades snabbt till Kalifornien, då under det amerikaniserade namnet petite sirah. Petite sirah trivs som allra bäst i varma, torra klimat och har även rest hela vägen till bland annat Israel och Australien. I den senare går den under sitt ursprungsnamn durif. Senare studier har visat att durif skapades tack vare en mutation mellan den relativt okända druvan peloursin och syrah.

 

Familjen Quarisas egen vinkarriär är egentligen relativt ung. John har däremot producerat vin i över 20 år, fast hos andra firmor. Han har också en lång karriär som vindomare. En erfarenhet som gett honom den kunskap och bredd som behövs för att kunna göra eget vin.

Idag drivs företaget av hela familjen Quarisa – John och hans fru Josefina och deras tre barn. Frukten köps in från långkontrakterade odlare i både New South Wales och South Australia. Namnet och deras viner har snabbt blivit välkänt och omtyckt. Mycket tack vare sin ärlighet, sin välkomnande prisbild och att man vågar ta ut svängarna lite. Hos Quarisa hittar vi viner på bland annat malbec, grenache, sangiovese, shiraz, cabernet sauvigon och pinot grigio. Vinerna delas upp i olika serier som anspelar på familjemedlemmar med namn som Johnny Q och Mrs Q. Det är lekfullt, tillgängligt och gjort med glimten i ögat. Det är mycket Down Under, och inte minst durif.

Vinerna från Quarisa är inte de mest komplexa eller storslagna vinerna. De vinner däremot på sin charmfaktor och tillgängliga prisbild. Precis vad man behöver under den långa månaden januari. Här kommer fyra välsmakande och trivsamma tips.

 

Bild från DinVinGuide

The Great Bonza Reserve Shiraz Cabernet 2019, nr 6816. 79 kr. FS

Detta vin görs på 60 procent shiraz, 30 procent cabernet sauvignon och 10 procent durif. Fylligt fruktkalas på plommon, peppar, viol och björnbär. Perfekt till ribs och hemgjord burgare.

Q Malbec 2021, nr 2664. 89 kr. FS

100 ren malbec tappat på lättviktsflaska. Pang på med lätt blommiga smaker av svarta hallon, skogsbär, söt peppar och finkorniga tanniner. Pulled purk eller tacos på fredag – då var den menyn klar!

Månadens Vinhus: Quarisa Wines        Månadens Vinhus: Quarisa Wines

Caravan Durif 2019, nr 6573. 89 kr. FS

Hela 100 procent pur durif – hur många gånger har du provat det?

Stilen är tät, mörk och stadig. Personligt vin med en liten twist. Tänk skogshallon, blåbärsris, saltlakrits, upplyftande fräschör och en skön strävhet i slutet. Kan ligga till sig ett år eller tre. Serveras till en mustig chili con carne eller plommonspäckad karré med gräddsås och gelé.

Carpone Durif 2019, nr 2623. 99 kr. FS

100 procent durif, denna gång buteljerad på petflaska. Rostad i stilen med rätt rejäla tanniner, mängder med mörkmullig frukt, katrinplommon, viol, lakritsrot och mörkrostat kaffe. Kräver en stadig burgare med extra allt i form av ost, bacon och majs.

Månadens Vinhus: Quarisa Wines      Månadens Vinhus: Quarisa Wines

Bild från DinVinGuide

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer