Månadens vinhus: Maison Louis Max

Det är redan juli och med andra ord dags för ett besök hos ett nytt vinhus. Vi reser till Bourgogne och hälsar på hos Maison Louis Max. Ni följer väl med? Läs om Månadens vinhus: Maison Louis Max

Det sägs att landet Georgien är något av vinets vagga. Där finns spår av vindruvor och vinproduktion från 6 000-8 000 år före Kristus. 

Riktigt så gammal är inte vinhistorien i Bourgogne och inte hos Maison Louis Max heller. Men den röda vintråden, den finns där. 

Grundaren till Maison Louis Max, fadern till Evgueny Louis Max, var bosatt i Georgien i början på 1800-talet och livnärde sig som vinmakare. Han var tvungen att lämna sin vinrankor för att ge sig ut på krigståg med Tsar Alexander år 1801. Under färden passerade man Bourgogne och förälskelsen var ett faktum.

– Här ska jag göra vin, sa han bestämt!

Planerna blev verkliga tack vare sonen Evgueny Louis Max som lyssande på sin pappas visioner och drömmar. Maison Louis Max grundades 1859 i Nuits-Saint-Georges,  en kommun i Côte-d’Or. Där finns man än idag. 

Domaine Louis Max var familjeägt ända fram till början på 2000-talet. Arvingarna tog helt enkelt slut och det fanns ingen som kunde ta över. En ny ägare från Schweiz kom in, som på sitt vis var en del av familjen. Mr Stanko är en rik affärsman och sedan länge trogen kund av gårdens viner. Tack vare honom kunde vinfirman fortsätta utvecklas och expandera.

Mycket kan man också tacka chefsvinmakerskan Joelle Charrondière för. Hennes filosofi ligger i att kombinera det gamla och traditionella med det moderna och nyskapande. Alla viner vinifieras med respekt för varje årgång och jäsningen sker enbart med hjälp den naturliga jästen. Man använder sig gärna av hela stjälkar för extra struktur. Samtliga viner genomgår malolaktisk jäsning och sedan år 2010 är merparten av deras gårdar i Bourgogne ekologiskt certifierade enligt Ecocert. Därför tar man också hjälp av hästar som plogar och arbetar hårt i vingårdarna. En stor del av vinerna är även vegancertifierade, vilket också är ett modernt tänk i ett område som Bourgogne.

Annons:

Under åren har Louis Max expanderat sina ägor. Château Pech-Latt från Corbières, Languedoc, tillhör numera den krympande skaran ”klassiker” på Systembolagets hyllor. I Rhonedalen driver man Domaine de la Lyre, även denna under ekologisk certifiering.

Totalt ingår 230 hektar vinmarker under Domaine Louis Max vingrupp, varav samtliga är ekologiska.

Trots sin storlek och sitt moderna helhetstänk har firman på något viss fallit under radarn. Vinerna från Bourgogne forsätter att stiga i pris i takt med det otörtsliga begäret från konsumenter, sommelierer och vininköpare. Louis Max är som ett litet dolt guldkorn, bara redo att grävas fram, upptäckas och framför allt njutas av. Vinerna är direkta, charmiga och bjuder på både finess och fräschör.

Nu är det din tur att upptäcka dem också. Börja direkt med att botanisera i beställningssortimentet. Där ligger tre av deras viner och väntar på på ett klick. Och en klunk. 

Hemsida: https://louismax.bio

Macon Villages 2016, nr 76042. 159 kr

Vita blommor, acacia, mogen citrus, söta kryddor och pomerans blir det första mötet med denna inbjudande vita Bourgogne. Ursprung är området Maconnais i Bourgognes södra delar, som består av 26 byar. Chardonnay tar mer och mer mark här och producerar fina, tillgängliga exemplar som inte tar helt död på plånboken.

Precis som vinet från Louis Max. Servera det till grillade skaldjur, fisksoppa i sommarregnet eller tartar på tonfisk i solen.

Bourgogne Rouge Organic 2016, nr 70178. 199 kr

Saftigt och lockande med söta röda plommon, syrliga körsbär, vildhallon och en näve vilda örter och torkade lagerblad som sätter krydda på första sippen. Modern i stilen, precis som etiketten; där ser vi både druvsort och en tydlig ekologisk stämpel. Ett smart grepp för att göra Bourgogne lite mer tillgängligt och välkomnande.

Välkomna vinet med lätthalstrad råbiff, grillat ljust kött eller en glad kyckling med smörbakad kål.

Mercurey Premier Cru Les Vasées 2015, nr 73990. 349 kr

Sval, läskande och med underliggande kraft. Röda plommon, mogna jordgubbar och vilda röda bär väller ur glaset.

Vinet blir ännu bättre efter en vända i en karaff eller eftervnågra års lagring. Men det är långt ifrån omöjligt att dricka det på direkten, gärna till ankbröst med knaprigt skinn, långbakad grissida och torskrygg med rökigt sidfläsk.

Läs mer

Fler artiklar