Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Månadens Vinhus: Laetitia Winery
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Laetitia Winery

En sväng till soliga Kallifornien är precis vad doktorn ordinerar i september. I alla fall vindoktorn. Vi lyssnar, lyder och Laeitita Winery blir därmed månadens vinhus. 

Månadens Vinhus: Laetitia Winery

Allt började med mousserande vin. Plats: Arroyo Grande, en appellation inom San Luis Obispo County, en dryg timme norr om staden Santa Barbara i södra Kalifornien. Året var 1982 när Champagnehuset Deutz provade lyckan på amerikansk mark. Närheten till havet med sina svalkande vindar blev en naturlig plats för plantering av de vanligaste och mest betydande druvorna i Champagne: pinot noir och chardonnay.

Laeitita Estate producerar fortfarande mousserande vin, gjort enligt den traditionella metoden. Något de alltid kommer att förknippas med. Gården är däremot ägarmässigt amerikansk igen och ingår i en större vingrupp: Vintage Wine Estate. En grupp med kända namn som Girard Winery, Clos Pegase, Qupé, Firesteed, Swanson Vineyards, BR Cohn och Cartlidge & Brown bland annat. 

Besök gärna hemsidan för Vintage Wine Estate

Alla vinhus sköts däremot helt oberoende av varandra, och varje gård strävar efter att göra de bästa vinerna på de bästa druvorna från respektive växtplats. Hos Laeittia är det med andra ord i huvudsak pinot noir och chardonnay som gäller. Många av vinerna görs i små kvantiteter och kommer från enskilda vingårdar med specifika mikroklimat och jordmåner. Man producerar också en liten andel cabernet sauvignon, merlot och syrah. Även ett portvin finns med i sortimentet. Ett vin som finns tillgängligt att prova på plats i deras tasting room. Gården är belägen bara några kilometer från staden Arroyo Grande, i de södra delarna av San Luis Obispo. Där har man öppet varje dag. Sväng in på en spontanprovning om du är i krokarna, eller boka upp ordnad provning med tilltugg och en djupdykning i de olika vinerna.

Hemsida Laetitia Winery

Bakom vinerna hittar vi Eric Hickey. Han började tidigt. Redan 1988, då han som 16-åring fick chansen att arbeta med sin pappa Dave Hickey i Masions Deutz källare. Pappan var produktassistent hos Deutz, och det öppnade upp vinvärlden för sonen. Eric hann precis gå ut gymnasiet innan han fick en heltidstjänst hos champagnehuset. Utlandsvistelsen gav honom möjligheten att upptäcka andra regioner och producenter i Frankrike, som Bourgogne, Bordeaux och Rhônedalen.

Sedan slutet på 1990-talet är Eric tillbaka i Kalifornien igen och blev år 2000 vinmakare och även direktör hos Laetitia Winery. Det är en vinfirma i tiden. De var faktiskt en av de första firmorna i Central Coast som fick en hållbar certifiering via SIP – Sustainability in Practice. Hos Laetitia har man bland annat getter i vingården som arbetar hårt med att äta upp allt ogräs. Alla anställda arbetar under goda villkor och med avtalsenliga löner. Man håller också nere på sin vatten- och elförbrukning och har en egen kompost.

Kalifornien är onekligen i framkant vad gäller hållbarhet. Enligt siffror från förra året är hela 2402 vingårdar certifierade inom Certified California Sustainable Winegrowing (CCSW). En siffra som växer för varje år. Läs gärna mer på deras hemsida.

Pinot noir är den stora druvan hos Laetitia. Man producerar ett 10-tal olika viner på druvan, från enskilda vingårdar, prisnivåer och kvantiteter. Den stora fördelen med att det inte står Napa på etiketterna är framförallt prisbilden. Ju längre söderut man kommer på vinresan Kalifornien, ju lägre blir priserna på vin. Det ser vi tydlig hos Laetitia som lyckas kombinera hållbarhet med stor drickbarhet och inte minst glädje.

Laetitia är förresten en gudinna, som har fått sitt namn från ordet laeta. Ett ord som betyder ungefär glädje, lyx och frodig. Bara det säger en del om vad man får i glaset.

Tre provade viner från Laetitia Winery som finns tillgängliga i Sverige just nu

Laetitia Estate Chardonnay 2020, nr 55344. 225 kr. Ordervara

Månadens Vinhus: Laetitia WineryBalans och sans sammanfattar denna chardonnay. Solig och glad frukt ja, annars vore det ju inte från Kalifornien. Fast den krämiga stenfrukten fräschas upp av både ståtliga syror, lätt krutrök och en trevlig mineralton i eftersmaken.

Svalt och stiligt helt enkelt! Ett vin att servera i höst till svampmackan och krämig risotto.

 

Laetitia Estate Pinot Noir 2020, nr 2192. 205 kr. Fast sortiment, finns i 129 butikerRöda viner till julbordet

Sensuella och silkiga tanniner, en doft av pomerans och hasselnöt. Frukt i form av skogshallon, solvarma jordgubbar och kryddor som muskot och cederträ. Solsken på flaska från läckra Laetitia! Ett säkert kort till bouef bourgignon, rostade rotfrukter och även tartar på nötkött.

Den aktuella årgången har appellationen Arroyo Grande Valley AVA på etiketten. I och med årgång 2021 byter man dock till den nya appellationen SLO Coast, San Luis Obisbo Coast.

 

Laetitia Estate Whole Cluster Pinot Noir 2019, nr 55416. 449 kr. OrdervaraMånadens Vinhus: Laetitia Winery

Hela klasar (whole cluster) ger viner med mer struktur och stuns.

Vinet går i samma välkomnande fotspår som det ovan, fast med lite mer av allt. Mer pomerans och blodapelsin, mer djup frukt som skogshallon, röda körsbär, jordgubbar, mer kryddiga toner i form av anis, tobak, torkade höstlöv och peppar. Lyxigt och sexigt!

Månadens Vinhus: Laetitia Winery

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer