Månadens vinhus – Irony Wine Cellars

Månadens vinhus tar oss från Sicilien till soliga Kalifornien. Genom förbudstiden till en modern vin-era där hållbarhet och miljön står i fokus. Läs om Månadens vinhus - Irony Wine Cellars.

Månadens vinhus – Irony Wine Cellars

 

Från Sicilien till Kalifornien. Sicilianaren Gasparé Indelicato var en många italienare som emigrerade till USA under 1920-talet för att söka lyckan. Han fann lyckan genom vinet – precis som hans förfäder hade gjort på hemmaplan. På Sicilien hade familjen odlat druvor i flera generationer. Det var lika bra för Gasparé att ta vid, fast i ett helt nytt land.

Druvor planterades och succén var snabbt ett faktum. Gasparé förvaltade sitt vinarv på bästa vis och sålde druvor i liten skala trots förbudstiden som höll i sig ända fram till år 1933. När denna tid äntligen var över beslutade Gasparé sig för att behålla sin skörd – frukten var ju av bästa kvalité. En gammal hölada fick agera som vineri där det första vinet från Indelicato producerades. 

Klyschan, och resten är historia, är oundvikligt här. Indelicato blev Delicato Family Vineyards – en av de största och mest framgångsrika vinfamiljerna i USA. Inom koncernen ingår flertalet viktiga namn som Black Stallion, Gnarly Head och Nobile Vines. Bland annat. Och framför allt; Irony Wine Cellars. 

Namnet till trots så vilar inget ironiskt över vinfirman. Här blickar man framåt, med hållbarhet och miljön som viktiga punkter. Punkter som samtliga vingårdar inom Delicato-koncernen har gemensamt. 

Irony Wine Cellars är helt självgående och fokuserar på fyra olika druvor. Merlot, pinot noir, cabernet sauvignon och chardonnay. Frukten kommer familjens egna vingård, San Bernabe, som ligger i vinområdet Monterey. Det är ett relativt svalt och torrt område, några mil söder om San Franscisco. Det kustnära läget bidrar med ett perfekt klimat för vinodling.

 

Hemsida: http://www.ironywine.com/content/irony/en_us.html

 

Att arbeta och leva hållbart har varit en självklart för familjen redan när Gasparé anlände till Kalifornien. Idag har Delicato flertalet certifieringar tack vare sitt miljötänk. Bland annat CCSW – Certified California Sustainable Winegrowing och CCOF – California Certified Organic Farmers.

Dessa innefattar bland annat låg vatten- och elförbrukning, miljövänliga bekämpningsmedel, goda relationer till sina anställda, återvinning och återanvändning av olika produkter och ett rikt djur och naturliv.

Idag är det inte bara druvor som trivs i San Bernabe. Här samsas de med örnar, hägrar, falkar, kaniner och pumor med många flera. Ett tecken på en levande och rik natur. Alla viner från Irony Vineyards är dessutom buteljerade på lågviktsflaskor.

Hållbarhet är av stor betydelse inom den amerikanska vinindustrin idag. Kalifornien står för 90 procent av allt vin som produceras i landet. Att värna om miljön, naturen och klimatet är med andra en självklarhet- samt nödvändighet – för soliga Kalifornien.

Precis lika självklart för en stor vinfamilj som Delicato Family Vineyards – där Irony spelar en viktig roll.

Namnet Irony har också en viktig mening. Inspirationen kommer från de två bröderna Jay och Chris Indelicato, som idag är tredje generationens vinodlare och ansvariga för Irony.

Som barn fick de ofta hjälpa sin farfar med tufft arbete i varma vingårder. Tiden hade de hellre spenderat på lekar och på sina cyklar. När de äntligen fick lämna familjehemmet för att gå på college svor de att aldrig återvända. Men livet ville något annat. Så småningom kom de hem ändå och jobbar idag tillsammans med att göra vin på Irony.

 

Annons:

Månadens vinhus – Irony Wine Cellars – provade viner

 

Irony Pinot Noir 2017, nr 6694. 149 kr. Fast sortiment, finns i över 370 butiker.

Saftig och inbjudande med svala röda bär som hallon, syrliga körsbär, röda plommon och jordgubbar. Eftersmaken bjuder på vilda örter och blommiga toner.

Här har man tillsatt en skvätt petite sirah för lite extra kraft. Enligt den amerikanska vinlagen måste ett vin innehålla minst 75 % av druvan som är utskriven på etiketten.

Servera källarsvalt till hamburgare på kyckling eller grillad tonfisk. Porchetta eller lammfärsbiffar med rotfrukter skulle också sitta fint.

 

Irony Chardonnay 2017, nr 72401. 139 kr. Finns i cirka 20 butiker i dagsläget.

Solmoget och samtidigt friskt med pigga syror och läskande frukt med ett krämigt avslut. Persika, ananas-spad, torrostade nötter, söta kryddor och finstämda fat i glaset.

Skruva upp till Caesarsallad, krämig fisk- och skaldjurssoppa, ångad fisk med brynt smör eller till ostbrickan med mjuka ostar som brie och camembert och rostade nötter.

Caesarsallad med bacon och kyckling

LÄS MER
Caesarsallad med bacon och kyckling

Läs mer

Fler artiklar