Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Månadens Vinhus: Gramona  - DinVinguide Månadens Vinhus: Gramona 
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Gramona 

Det finns alltid tid för mousserande vin. Tiden kanske ändå är som bäst nu under hösten, när skaldjuren är som piggast och det lackar mot både jul och nyår. Ett besök hos det spanska vinhuset Gramona känns därför helt rätt i tiden. 

Månadens Vinhus: Gramona

Det finns Cava och så finns det Corpinnat. Två typer av mousserande vin med ursprung Spanien, fast med lite olika filosofi. Gramona som ligger i det kända Cava-området Sant Sadurní d’Anoia utanför Barcelona. Gramona ingår sedan några år tillbaka i gruppen Corpinnat. 
Mousserande vin med beteckningen Corpinnat är alltså fortfarande ett mousserande vin, gjort i Spanien, med en andra jäsning på flaska och med ungefär samma druvor som för en traditionell Cava. Att vinproducenter väljer att lämna en ursprungsbeteckning är inget nytt fenomen. Anledningarna kan däremot vara lite olika. Ofta handlar det om att producenterna vill gå sin egen väg, utan hårda regelverk och krav. Man vill kanske ha en nystart och göra vin – stilla som mousserande – på sitt eget vis. En del söker istället hårdare regler kring odling, druvor och hållbarhet med mera. 
I denna kategori hittar vi Gramona. De är i min mening  en av de främsta producenterna av mousserande vin i Spanien idag. Både med den gamla ursprungsbeteckningen Cava på flaskan, och kanske ännu mer nu. Stilen är alltid lika ren och koncentrerad, med den bästa kombinationen av fräschör och djup, snygg frukt. Har man framställt vin i mer än 150 år – ja, och då vet man ett och annat om vinmakning.
Corpinnat som organisationen är däremot ung. Den formades 2015, då under namnet L’Associació d’Elaboradors i Viticultors Corpinnat (AVEC). Vid den tiden bestod man av sex medlemmar. Under åren har medlemsantalet fyllts på och idag ingår 11 starka odlare och producenter i denna dynamiska organisation. 

Corpinnat kommer från Cor och Pinnae, där Cor betyder hjärta och Pinnae är latin och syftar på områdets steniga jordar.

Syftet med organisation är framför allt arbetet kring kvalitet, hållbarhet och miljö. Kraven är hårda och ska vara det. Druvorna måste vara lokala och komma från ett specifikt område, som spänner över nästan 23.000 hektar inom D.O Penedes. Handskörd och ekologisk certifiering är självklarheter.
En Corpinnat ska innehålla minst 90 procent av de lokala druvorna; parellada, xarel-lo, macabeo, monastrell, sumoll, garnacha och malvasia. Druvorna chardonnay, pinot noir och trepat får bara utgöra högst 10 procent av den slutgiltiga blenden. För en rosé är enbart monastrell, garnacha, sumoll och xarel-lo rosat tillåtna.
Vinifieringen ska ske på den egna gården och vinet ska lagras minst 18 månader på sin jästfällning. Varje producent måste också framställa ett vin som lagras i minst 30 månader, och ett som lagras minst i 60 månader. Här vill man visa potentialen inom gruppen och vad tid och lagring kan göra för ett mousserande vin.

Tid och lagring finner vi också hos Gramona. Ett av deras signum är just lång tid på jästfällningen. Den får man uppleva redan i signaturen Imperial, som alltid ligger i minst 60 månader på jästen. Grunden till huset lades redan 1850 av Josep Batlle. Han jobbade som vinmakare för en familj, som redan då ägde vingårdar i Sant Sadurni. När vinlusen härjade som värst i Frankrike, såg Josephs son Pau sin chans att sälja sitt vin till grannlandet. Det var en lyckosam affär. Vinhuset Cellar Battle formades, och i början av 1880-talet fick Pau chansen att förvärva de vingårdar där hans far Joseph hade jobbat för.
Senare kom Paus dotter, Pilar, att gifta sig med Bartolomé Gramona, son till Joseph Gramona. Familjen Gramona var djupt involverad i vinproduktionen i Sant Sadurní och drev till och med en lokal branschtidning för vinodlare i området. Detta var starten för vad som är Gramona idag. Ett familjeföretag där femte generationen nu fortsätter vinresan. En vinresa där hållbarhet är ett av många viktiga ledord. Utöver ett ekologiskt certifikat är man även biodynamiskt certifierade enligt Demeter. Samtliga 22 hektar vingårdar som ingår i egendomen plogas av hästar, precis som förr i tiden.
Gramona förknippas främst med sina sprakande mousserande viner, men de framställer även stilla och söta viner samt destillat. De klassificeras under Denominación de Origen Penedés’. Även här är de lokala druvorna i fokus. Vinresan har bara börjat hos Gramona.

Visst vill man följa med?

För mer information om Corpinnat, klicka här.

Hemsida: Gramona 

Egendomen ligger mitt i Sant Sadurni, cirka en timmes bilresa nordväst om Barcelona. Vingårdsbesök kan bokas in via hemsidan.

 

Gramona Imperial 2016, nr 92682. 219 kr. 5400 fl
Sofias tips - tillfälligt sortiment 19 oktober 2021Gramona Imperal imponerar alltid. Hög kvalitet, likasinnad syranivå och strama kittlande bubblor, fyllda med gula plommon, renande sälta och knäck. Görs på 50 procent xarel-lo, 30 procent macabeo, 15 procent chardonnay och en liten skvätt parellada.
Dosagen här ligger på cirka 8 gram socker. De komplexa och utvecklade smakerna kommer framför allt från husets ”expedition liqueur” som tillsätts efter degorgeringen. Den är en slags solera-tappning, med vin som har cirka 100 år på nacken.

Recept

Tortilla Espanola

Passar till:BuffématGrönsaker/Vegetariskt
Läs mer
Tortilla Espanola

Gramona III Lustros 2013, nr 93137. 349 kr. 1200 fl
Månadens Vinhus: Gramona Lysande Ill Lustros! Ett skimmer av fräschör, djup frukt och massor av intensitet. Xarel-lo och macabeo i sin finaste form med greppet, sältan, pomeransen, grapefrukten, livfullheten och komplexa, djupa aromer av mocca, rostade hasselnötter och gul, gyllene frukt.
Ill Lustros kom till 1951 och släpptes först 10 år senare. Det var något en av revolution i sin kategori, tack vare den långa lagringen och fokus på druvorna xarel-lo och macabeo. Frukten kommer från en vingård om fyra hektar med kalkrik jordmån. Det är alltid en Brut Nature som har legat i minst 72 månader på sin jästfällning. Dubbelt så långt tid som regelverket kräver.
I början på december lanseras även Celler Batlle 2010, som har legat 10 år på jästen. Något att skriva upp på önskelistan kanske?

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer